Még Putyin is gratulált a BL-győztes magyar edzőnek

Valóra válik a vágsellyei születésű Hlavaty Tamás álma: Bajnokok Ligájában induló csapat vezetőedzője lesz. Nem mellesleg ez a csapat a legutóbbi három sorozat győztese, a norvég Vipers Kristiansand lesz. Úgy tudjuk, Hlavaty neve tavasszal felvetődött az akkor lázas edzőkeresésben levő Ferencvárosnál is, de tárgyalásokig nem jutottak el a felek, mert a szlovákiai szakember addigra már elkötelezte magát a Vipers mellett.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 5:15
Hlavaty
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hlavaty Tamás édesanyja szlovák színekben játszott az 1993-as és az 1995-ös világbajnokságon, az 1993–94-es szezonban Győrben szerepelt, 38 mérkőzésen 93 gólt dobott. A pályafutása végeztével visszatért Vágsellyére, ahol edzősködni kezdett, és ki mást, mint a kézilabdáért rajongó fiát, a korábbi játékost kérte fel másodedzőnek. A fiú gyorsan tanult, tizenhat évesen már a tizennyolc éveseket edzette, később Szlovákia akkori legjobb csapatához, a Michalovce (Nagymihály) utánpótlás-csapatához hívták, ahol szintén a korkülönbség volt az egyetlen zavaró, de az eredményességet nem hátráltató tényező. A félprofi Partizanske volt a következő megálló az akkor 24 éves edző életében, majd a prágai Slavia érintésével került Mosonmagyaróvárra, az Ambros Martínnal a csúcsra járatott Győr partnercsapatához. És ezután a nemzetközi színpadon akkor verhetetlen ETO-hoz.

A Rosztov-Donhoz is követte a mentorát, Ambros Martínt. Forrás: Facebook

– Martín hívott, eleinte a videóelemzés volt a feladatom, később összetett feladatokat is rám bízott – mesélte Hlavaty, aki a Bajnokok Ligája-trófeák után 2018-ban követte a mentorának tekintett Martínt az orosz Rosztov-Donhoz. Így jellemezte az együttműködésüket: – A nyomás mindig a vezetőedzőre nehezedik. De mi egységet alkotunk. Ha Ambros „A”-t mond, megismétlem. Ha „B”-t mond, azt is meg kell ismételnem. A másodedzőnek megvan a saját véleménye, és elmagyarázhatja a főedzőnek. De ezt csak négyszemközt teheti meg – magyarázta egykor a Rosztov hivatalos honlapjának.

Martín távozása után, 2020 és 2022 között egy újabb nagyágyút, a svéd Per Johanssont szolgált hasonló alázattal. Ám a svéd edző biztonsági okokra hivatkozva nem tért vissza az Ukrajnával hadban álló Oroszországba, 2022 áprilisában Hlavaty ugrott be a BL-ből kizárt orosz sztárcsapat élére. Bajnoki aranyéremmel hálálta meg a bizalmat, ezt maga Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke is elismerte, gratulációját levélben fejezte ki a 2021-es tokói olimpián ezüstérmes orosz válogatott stábtagjának, az önmagát szlováknak valló edzőnek. „A szlovák szakember kitüntetésben részesült a kiváló eredményeket elérő sportolók sikeres képzéséért” – írta akkor a Rosztov honlapja.

A szezon végén Hlavaty távozott, a norvég sztárcsapat, az akkor sorozatban a második BL-győzelménél járó norvég Vipers Kristiansandhoz szerződött. Nem derogált neki a másodedzői munka Ole Gustav Gjekstad mellett.

Oftedallal Győrben foglalkozott. Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

– Gjekstaddal először telefonon beszéltem, nem csinált titkot abból, hogy a szezon végén távozik. Mivel nagyon korrekt és sikeres volt az együttműködésünk, ő azt közvetítette a klubvezetőségnek, hogy én lehetnék a Vipers következő edzője – mesélte a 36 éves Hlavaty a VG norvég lapnak. A váltás tavaly ősszel került nyilvánosságra. Ekkor már a csapat tagja volt a világ jelenlegi legjobb játékosának tartott Anna Vjahirjeva, akit a zuhanyhíradó szerint a Győr is megkörnyékezett, de ő tavaly nyáron végül a Viperst választotta. – Örülök, hogy így döntött, hiszen ki ne akarna a világ egyik legjobb játékosával együtt dolgozni – mesélte az edző a Sport TV Kézivezérlés Extra című műsorában.

A következő évadban immár vezetőedzőként foglalkozhat a kézilabdázás Messijének becézett orosz jobbátlövővel. Pedig alakulhatott volna másként is, állítólag a Ferencvárosnál is felvetődött a neve. – Én már elköteleződtem, a játékosoknak és az érkező igazolásnak, a holland világbajnok Lois Abbinghnak is elmondtam, hogy én leszek az új edző – magyarázta Hlavaty. – Magától értetődőnek tekintettem, hogy harminchat évesen, életem egyik nagy lehetősége előtt nem váltok, ez az egyetlen járható út, a fair és becsületes döntés.

Borítókép: Hlavaty Tamás álma teljesül, 36 évesen vezetheti a BL-győztest (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.