Míg Pérez pironkodik, Verstappen csúcsokat dönt

Míg Sergio Pérez a hibákat halmozta a múlt hét végén Monacóban, addig csapattársa, Max Verstappen újabb győzelmével átírta a rekordkönyveket. A mexikói pilóta az előttünk álló Formu­la–1-es Spanyol Nagydíjon visszavágásra készül, de rajta kívül is sokan állnak sorban a győzelemért a régi-új barcelonai pályán.

2023. 06. 02. 5:23
F1 Grand Prix of Saudi Arabia Max Verstappen, Sergio Pérez
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 19: Race winner Sergio Perez (R) of Mexico and second placed Max Verstappen (L) of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrate after the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on March 19, 2023 in Jeddah, Saudi Arabia. Ayman Yaqoob / Anadolu Agency (Photo by Ayman Yaqoob / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még alig fújhatták ki magukat a pilóták, máris itt az újabb Formula–1-es versenyhétvége. Spanyolországban rendezik a futamot, így a hagyományos európai menetrend szerint zajlik majd a program, egy újdonságot azonban tartogat a barcelonai pálya. A legutóbb 2006-ban használt vonalvezetéshez térnek vissza, amely abban más az elmúlt időszakban megismerthez képest, hogy az utolsó szektorban nem kell a sikánon keresztülmenniük a pilótáknak. A változtatást több versenyző is elégedetten szemlélte, (Mercedes) sem lógott ki közülük: – Az autónk és én magam sem szerettem a sikánt. Ezentúl ha kijövünk a tizenkettes kanyarból, valószínűleg padlógázzal vesszük be az utolsó kettőt. Megviseli majd a nyakunkat és a gumikat is, de szórakoztató lesz – vélekedett a hétszeres világbajnok.

Sergio Pérez Spanyol Nagydíj
Sergio Pérez jókedvűen érkezett meg Spanyolországba Fotó: MTI/EPA/EFE/Siu Wu

Hamilton a régi-új vonalvezetés mellett a Mercedes fejlesztései miatt is izgatott lehet. A német istálló – az Aston Martinhoz hasonlóan – ugyan már a múlt hét végére Monacóba is megújult autóval érkezett, de a pálya jellegéből adódóan még nem lehetett egyértelmű következtetéseket levonni az előrelépés mértékéről. A Ferrari Spanyolországban veti be az új fejlesztési csomagját, és az olaszoknak úgy kell a jó eredmény, mint egy falat kenyér. Barcelonában 2017 óta nem álltak dobogóra, de a többi pályán sem remekelnek. Idén egy pódiumos helyezésük van, a futamgyőzelem pedig még távolabbi, tavaly júliusi emlék. Pedig Frédéric Vasseur úgy látja, akár Monacóban is övék lehetett volna az elő hely.

– Olyan kijelentéseket tenni, hogy nem voltunk elég gyorsak, szerintem igazságtalan velünk szemben. Harcban voltunk a pole pozícióért, és ha miénk az első rajtkocka, akkor a győzelemre is esélyünk lett volna – kelt a Ferrari védelmére a csapatfőnök, aki bízik benne, hogy a maranellói istálló valamelyik pilótája idén nyer versenyt.

 

Persze a győzelemért sorban álló versenyzők száma már így is hosszú. Fernando Alonso (Aston Martin) is éhes a sikerre, amelyhez második helyével Monacóban járt eddig a legközelebb. Mesébe illő lenne, ha hazai futamán valósulna meg a célja, de ábrándokat nem akar kergetni.

– A sok harmadik helyezés után Monacóban másodikok lettünk, tehát már csak a győzelem hiányzik. Ahhoz viszont, hogy nyerjünk, a hétvége minden pillanatában tökéletes teljesítményt kell nyújtanunk, illetve élnünk az előttünk adódó lehetőségekkel. Ugyanakkor nem kergetem megszállottan a győzelmet, igyekszem élvezni minden pillanatot. Nem a győzelem gondolatával megyek Barcelonába, hogy aztán a végén mindenkinek csalódást okozzak – magyarázta a kétszeres vb-győztes pilóta.

 

Pérez kárpótolná a Red Bullt

És akkor még nem ejtettünk szót a Red Bullokról, miközben a bikák Spanyolországban is toronymagas esélyesnek tekinthetők. Sergio Pérez a monacói ballépései és nullázása után szeretné megmutatni, mire képes.

– A monacói hétvége katasztrofális volt nekem, ami elromolhatott, az el is romlott. Jó eredménnyel szeretném kárpótolni a csapatomat a munkájáért. Tökéletes hétvégét kell teljesítenem, és azután is kiegyensúlyozottnak maradnom, hogy egyáltalán nyomást tudjak helyezni Maxra. Ehhez néhány futamgyőzelemre lenne szükségem – jelentette ki a mexikói pilóta.

Miközben a többieknek csak az álmodozás marad, szép csendben gyűjtögeti a győzelmeket, és múlt vasárnaptól ő a Red Bull történetének legsikeresebb versenyzője e tekintetben. Immár 39 diadal szerepel a címvédő neve mellett, míg a korábbi rekorder, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel „csak” 38 sikerig jutott az energiaitalosoknál. A száguldó cirkusz örökranglistáján viszont még elmarad Verstappen a bronzérmes német pilótától, aki a Red Bull mellett a Ferrari és a Toro Rosso pilótájaként is nyert egyszer-kétszer.

– Ha egy ideig jó autó van alattad, akkor megdöntheted a rekordokat – fogalmazott Verstappen. – Ez fantasztikus, soha nem gondoltam volna, hogy a pályafutásom egy pontján itt fogok tartani. Arról álmodtam, hogy ha felnövök, Formula–1-es pilóta legyek. Nyerni remek érzés, sokkal jobb, mint ahogy azt elképzeltem.

Verstappen legközelebb az ötödik helyezett, legendás Ayrton Sennát érheti utol a listán, aki 41 futamgyőzelemig jutott pályafutása során. A kétszeres vb-győztes holland ehhez akár már vasárnap megteheti a következő lépést, bár a verseny sok izgalmat tartogathat, mert az előrejelzések szerint akár eső is megkavarhatja a kártyákat, amire 2016 óta nem volt itt példa.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 13.30, 2. szabadedzés 17.00
Szombat: 3. szabadedzés 12.30, időmérő 16.00
Vasárnap: Spanyol Nagydíj 15.00

Borítókép: Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ayman Yaqoob)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.