A Tour de France egyik nagy története szomorú véget ért

Mark Cavendish bukott, így nem tudta befejezni élete utolsó francia körversenyét. A brit legenda pénteken majdnem megdöntötte Eddy Merckx szakaszgyőzelmi rekordját, szombaton viszont elesett, és vállsérülés miatt nem tudta folytatni a Tour de France-t. A szakaszt a dán Mads Pedersen nyerte, összetettben továbbra is honfitársa, Jonas Vingegaard vezet.

Magyar Nemzet
2023. 07. 08. 17:17
CAVENDISH, Mark
Pau, 2023. július 5. Mark Cavendish, az Astana Qazaqstan csapat brit versenyzõje nézõkkel fényképezkedik a 110. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny ötödik, Pau és Laruns közötti 162,7 kilométeres szakaszának rajtja elõtt 2023. július 5-én. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken centiken múlt a csúcs. Mark Cavendish a második helyen ért célba az idei Giro sprintersztárja, Jasper Philipsen mögött, így a brit kerekes maradt harmincnégy Tour de France-szakaszgyőzelemnél, Eddy Merckx mellett társrekorderként. Szombaton eldőlt, hogy Cavendish nem is mozdul el erről a számról.

A brit kerekes ártalmatlannak látszó helyzetben bukott bő hatvan kilométerrel a cél előtt, s a válla annyira megsérült az esésben, hogy nem tudta folytatni a Tourt.

Cavendish az idei Giro alatt jelentette be, hogy ez az utolsó profi országúti éve. Az olasz körversenyt szépen, szakaszgyőzelemmel zárta, pedig a Girón is akadt látványos bukása. A Tour viszont eséssel, sérüléssel és feladással ért véget számára.

Hasonlóan pórul járt szombaton Steff Cras (TotalEnergies), aki az összetett tizennegyedik helyéről esett ki, az első hírek szerint neki eltört a kulcscsontja. Vele együtt esett el Simon Yates (Jayco AlUla) is, ő célba ért, de két pozíciót vesztett összetettben. A sárga trikót továbbra is a címvédő (Jumbo–Visma) viselheti.

Az emelkedős hajrát a korábbi világbajnok, Mads Pedersen (Lidl–Trek) bírta a legjobban, de Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck) a második helyével is tovább erősítette zöld trikóját.

Persze számunkra nem ez volt a nap legszebb sprintje.

Tour de France, 8. szakasz, Libourne–Limoges (200 km)

1. Mads Pedersen (dán, Lidl–Trek) 4:12:26 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin–Deceuninck) azonos idővel
3. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) a. i.

Az összetett élmezőny

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 34:09:38 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 25 másodperc hátrány
3. Jai Hindley (ausztrál, BORA–hansgrohe) 1:34 perc h.

Borítókép: Mark Cavendish nagy története szomorú véget ért (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.