„Meghaltam...” – drámai bejelentkezés a rádión a Tour királyszakaszán + videó

A francia kerékpáros-körverseny mai 17. szakaszán, a királyetapon nagyon megrogyott a kétszeres Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), az összetettben vezető címvédő, a dán Jonas Vingegard (Jumbo–Visma) közel hat percet vert rá a negyedik helyen beérkezve. A viadal vasárnapig tart, de már aligha kérdéses, hogy Párizsban kit ünnepelnek majd győztesként.

Magyar Nemzet
2023. 07. 19. 18:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France-on a mai 17. szakaszon Saint-Gervais Mont-Blanc és Courchevel között 165,7 kilométer várt a mezőnyre az idei francia kerékpáros-körverseny legmagasabb csúcsával, a 2304 méteres Col de la Loze-zal, és a legnagyobb, 5400 méteres szintkülönbségével – ez volt a „királyetap”.

 

Ám a keddi egyéni időfutam után sokan már kijelentették, hogy megvan a „király”, idén is a címvédő (Jumbo–Visma) fejére kerül a korona. A dán bringás tegnap 1:38 percet vert a Touron 2020-ban és 2021-ben is győztes szlovén Tadej Pogacarra (UAE Team Emirates), így az addigi csekély, tíz másodperces előnyét 1:48 percre növelte vele szemben. Pedig Pogacar is jól ment, az időfutamot ő zárta másodikként. Arra, hogy Vingegaard ilyen sokat ráver, a Jumbónál sem számítottak, utólag elmondták, úgy kalkuláltak, hogy a 22,4 kilométeres időfutamon legfeljebb tíz másodperc lesz a két versenyző között, és ennyivel bármelyikük nyerhet.

– Ez volt életem legjobb időfutam, amit valaha mentem, és sem gondolam volna, hogy ekkora különbséggel győzhetek. A Tour azonban még nem ért véget – nyilatkozta Vingegard. Pogacar arról beszélt, hogy mindent kiadott magából, ő sem számított ilyen különbségre, és bízik benne, hogy a még hátralevő szakaszokon jobb erőben lesz. 

Az idei Tour de France legmagasabb csúcsa és leghosszabb emelkedője

A mai 17. etapon sorrendben két első, egy második és egy kiemelt kategóriás hegyet kellet megmászni (utóbbi volt a már említett  Col de la Loze, amelyre átlagban „csak” hatszázalékos meredekségű emelkedő vezetett, de 28,1 kilométeren folyamatosan felfelé kellett menni az idei Tour leghosszabb emelkedőjén, a csúcs előtt 24 százalékon. Utána lejtő jött, de a legvégén egy rövid, viszont brutális, 18 százalékos meredekségű emelkedőn kellett betekerni a célba. 

 

Pogacarnak nem indult jól a szakasz, fél óra sem telt el, amikor ráfutott az előtte haladó versenyző kerekére, elesett, és lehorzsolt bal térddel szállt vissza a kerékpárjára. A szlovénnek támadnia kellett volna, ehelyett azonban 15 kilométerrel a vége előtt leszakadt az esélyesek csoportjából, amely két és fél perccel követte a  nap szökevényeit. Vingegaard alig hitt a szemének. A Jumbo–Visma erre a napra csak a védekezést tűzte ki célul, hogy tartsák a kapitánya előnyét. Ám ha már így alakult, belehúztak, hogy a lehető legnagyobb különbséget verjék Pogacarra.

Kész, meghaltam...

– szólt be a csapatrádión Poagacar, aki a nagy melegben teljesen megrogyott a Col de la Loze-on.

Vingegaard-nak akadt egy segítője, egyik csapattársa, a szökevények közül Wilco Kelderman bevárta, hogy tempót menjen neki egy ideig, utána a dán egyedül eredt az előtte levők nyomába. A szakaszt végül az osztrák Felix Gall (AG2R Citroën Team) nyerte meg, Vingegaard a negyedik helyen ért be a célba 1:52 perc hátránnyal, a 22. Pogacar pedig 7:37 percet kapott a győztestől. A legfontosabb pedig az, hogy az összetettben Vingegaard előnye már 7:35 perc Pogacar előtt.

Tour de France, 17. szakasz, Saint-Gervais Mont-Blanc–Courchevel, 165,7 km:
1. Felix Gall (osztrák, AG2R Citroën) 4:49:08 óra
2. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) 34 másodperc hátrány
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain Victorious) 1:38 perc hátrány
4. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 1:52 p h.
...9. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) 3:43 p h.
...15. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 4:54 p h.
...22. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 7:37 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 67:57:51 óra
2. Pogacar 7:35 perc hátrány
3. A. Yates 10:45 p h.

Csütörtökön várhatóan sprintbefutós szakaszra kerül sor, miután a Moutiers és Bourg-en-Bresse közötti 184,9 kilométeres távon csak két negyedik kategóriás emelkedő megmászása vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Borítókép: A Tour de France királyszakaszán 2300 méter fölé kapaszkodtak a versenyzők (Forrás: Twitter/Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.