Verstappen csak mosolygott rajta, hogy „csökkent” a Red Bull előnye

A Nemzetközi Automobil-szövetség nem kímélte a versenyzőket, és órákkal a Formula–1-es Osztrák Nagydíj leintését követően büntetések sokaságát osztotta ki. A vasárnap dobogón végzett pilóták nem tartoztak a szabályszegők közé, így Max Verstappen, Charles Leclerc és Sergio Pérez is önfeledten értékelhetett és ünnepelhetett, de Carlos Sainznak a búslakodás maradt, mivel ő két pozíciót bukott el a pályaelhagyások miatt kapott büntetése okán.

2023. 07. 03. 18:31
F1 Grand Prix Of Austria Max Verstappen
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 02: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrate the victory of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 02, 2023 in Spielberg, Austria. (Photo by Danilo Di Giovanni/NurPhoto) (Photo by Danilo Di Giovanni / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kockás zászló meglengetésekor még korántsem ért véget az Osztrák Nagydíj, a hivatalos végeredmény csaknem a leintést követően öt órával született meg. Történt ugyanis, hogy a pilóták megküzdöttek a spielbergi aszfaltcsíkkal, az egész hétvégén nehezükre esett nem kiszélesíteni a pályát. A versenyfelügyelők figyelmét pedig semmi sem kerülte el, és már a nagydíj alatt is büntetések tömkelegét (nyolc) osztották ki, majd részben az Aston Martin óvásának hatására a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) 1200 esetet vizsgált felül, és a leintés után is röpködtek az időbüntetések, nyolc pilótánál újabb tizenkettő landolt. Azon versenyzőket szankcionálták, akik legalább négyszer elhagyták a pályát négy kerékkel – ezért öt másodperces büntetést szabott ki az FIA, az ötödik szabályszegés pedig újabb tíz másodperces büntetést vont maga után. Ezt követően nullázódott a számláló a pilóták neve mellett, de a további pályaelhagyások sem maradtak megtorlás nélkül, ha a számuk ismét elérte a négyet.

Carlos Sainz bukta el a legtöbb pontot az utólagos büntetések miatt
Carlos Sainz bukta el a legtöbb pontot az utólagos büntetések miatt Fotó: AFP/NURPHOTO/Danilo Di Giovanni

A pontszerzők közül ezzel legrosszabbul Carlos Sainz (Ferrari) járt, aki a negyedikről a hatodik helyre esett vissza, de (Mercedes) és Pierre Gasly (Alpine) is bukott egy-egy pozíciót a büntetése miatt, míg Lando Norris (McLaren), Fernando Alonso (Aston Martin), George Russell (Mercedes) és Lance Stroll nyert egyet-egyet. A pontszerzők sorrendje tehát (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari), Sergio Pérez (Red Bull), Norris, Alonso, Sainz, Russell, Hamilton, Stroll, Gasly. Amint az látható, a büntetéscunami a dobogósokat nem érintette, mivel nekik éppen annyi pályaelhagyás szerepelt a nevük mellett, mint ahányadik helyen végeztek: Verstappennél egy, Leclerc-nél kettő, Péreznél pedig három. Volt két olyan pilóta is, aki e tekintetben makulátlan versenyt teljesített, Russell és Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) egyszer sem hagyták el négy kerékkel a pályát.

Íme a teljes lista:

PilótákPályaelhagyások száma
Ocon10
Albon9
Cunoda9
Gasly7
Sainz6
Hamilton6
Sargeant6
De Vries6
Magnussen4
Pérez3
Norris3
Piastri3
Stroll3
Hülkenberg3
Leclerc2
Bottas2
Verstappen1
Alonso1
Russell0
Csou0

 

Verstappen és Leclerc sem látott elég erőt a Ferrariban

Visszatérve a dobogósokhoz, Verstappennek egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy bárki is veszélyes lehetne az első helyére. 

– Nekem az első kör volt a legfontosabb, mert az élen kellett maradnom ahhoz, hogy a saját versenyem teljesíthessem. Aztán már a virtuális biztonsági autós szakasz előtt láttam, hogy nagy előnyt szereztem a többiekkel szemben, így tudtam, hogy később is képes leszek ugyanerre. Nagyszerű napom volt, nagyon élveztem – nyilatkozta a címvédő, aki a vb-címre egyelőre nem gondol, pedig már 81 ponttal vezet a tabellán a második Pérez előtt. – Egyszerűen élvezni akarom a pillanatot, amikor ezt az autót vezetem és ezzel a csapattal dolgozom együtt.

A holland pilóta utólag azt is elárulta, jókat mosolygott azon, hogy a kanadai sikere után – amikor csak kilenc és fél másodperccel előzte meg a második Alonsót – felvetődött, hogy az üldözők csökkentették a lemaradásukat a Red Bull-lal szemben.

– Imádtam az erről szóló cikkeket. A kanadai a mi nézőpontunkból nem volt fantasztikus futam, most viszont kiváló munkát végeztünk, és ennek nyomán nagyobb az előnyünk is 

– mondta a kétszeres világbajnok. Ehhez annyit tennénk hozzá, hogy Verstappen vasárnap a végelszámolásnál csak öt másodperccel előzte meg Leclerc-t, de a különbség jóval nagyobb is lehetett volna, ha a holland a futam hajrájában nem vállal be extra kerékcserét, amire a bónuszpont megszerzése miatt volt szüksége.

 

Verstappenhez hasonlóan Leclerc sem érezte a Ferrariban az erőt, hogy harcban legyen a győzelemért.

– A rajt után megpróbáltam megelőzni Maxot, bár tudtuk, hogy versenytávon nehéz lenne magunk mögött tartani őt. Néhány problémás futam után jó érzés újra dobogóra állni. A fejlesztéseknek köszönhetően jobban éreztem magam az autóban a mostani körülmények között, ez ígéretes, viszont rengeteget kell még dolgoznunk, mert Max és Checo (Pérez – a szerk.) rendkívül gyors volt – ismerte el a monacói.

Péreznek is úgy kellett a dobogós helyezés, mint egy falat kenyér, hiszen május eleje óta csak külső szemlélőként figyelhette a pódiumon pezsgőző kollégáit.

– Az időmérőn való pályaelhagyások miatt csak a tizenötödik rajhely volt az enyém, és át kellett magam verekedni a mezőnyön. Összességében jó versenyt teljesítettem, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy fizikailag nem voltam tökéletes állapotban. Szerencsére ezt az adrenalin elfeledtette velem – utalt a betegségére a Red Bull pilótája. 

– Egyáltalán nem vagyok jól, nem tudtam magam kipihenni a hétvégén. Végig lázas voltam, emiatt begyógyszerezve versenyeztem, így nem tudtam a legjobbat kihozni magamból. A Formula–1 rengeteget kivesz a pilótákból, az autóban és azon kívül is. És én most nagyon legyengültem.

Borítókép: Max Verstappennek Spielbergben is volt oka az örömre (Fotó: AFP/NURPHOTO/Danilo Di Giovanni)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.