Megint a bűnügyi nyomozó jelenti a reményt a világbajnokságon

A délnyugat-angliai Bath ismerős versenyhelyszín. A legutóbb itt rendezett olimpiai kvalifikációs versenyen, a 2019-es öttusa Európa-bajnokságon Kovács Sarolta és Demeter Bence révén két kvótát szerzett a magyar csapat a tokiói olimpia előtt, ami akár jó előjel is lehet a jelenleg is zajló világbajnokságon. Idén a már meglévő két olimpiai indulást érő kvóta mellé továbbiakat is szerezhetnek a magyar öttusázók az olimpiai kvalifikációs vb-n.

2023. 08. 24. 4:47
GULYÁS Michelle
Krakkó, 2023. június 27. Gulyás Michelle a női öttusázók elődöntőjének kombinált versenyszámában az Európa Játékokon a krakkói AWF Sport Centrumban 2023. június 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bathban nem szabad befürödni! A világörökség részének számító, az angol fővárostól 156 kilométerre fekvő település először rendez vb-t, de így sem számít rutintalannak. Két Európa-bajnokságnak is otthont adott 2015-ben és 2019-ben. A tokiói olimpia előtt rendezett Eb-n két kvótát is szereztek a magyarok, ezt elevenítette fel az akkor kizárólag a férfi szakággal, ma már a női versenyzőkkel is foglalkozó szövetségi kapitány, Martinek János.

Martinek János vb-n most debütál a kettős szerepben. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– Az angliai helyszínt jól ismerjük, a legutóbb itt rendezett olimpiai kvalifikációs versenyen, a 2019-es Európa-bajnokságon két kvótát is szereztünk Kovács Sarolta és Demeter Bence révén, ami akár jó előjel is lehet – fogalmazott az 1988-as szöuli olimpia kétszeres bajnoka.

Demeter Bencének vannak szép emlékei Bathből. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Hétfőn a váltószámokkal elkezdődött a világbajnokság: a férfiaknál a Regős Gergely, Szép Balázs duó a második, a nőknél Réti Kamilla, Alekszejev Tamara duó a nyolcadik helyen végzett. A vasárnapi egyéni döntőig mindkét nem selejtezője, rangsoroló vívása zajlik. A döntőt vasárnap rendezik és az eredmények alapján alakul ki a végső csapatsorrend. A vb hétfőn a vegyes váltóval zárul. A férfiak és a nők versenyében is az első három hely ér kvalifikációt, de ha olyan öttusázó végez érmes pozícióban, aki már korábban kiharcolta az ötkarikás részvétel lehetőségét, a kvóta nem tolódik lejjebb. Az idén ki nem osztható helyeket majd a 2024. június 17-én érvényes olimpiai világranglistáról töltik fel.

Martinek János magyar válogatottjának nemenként egy-egy kvótája van a vb előtt. A júliusi Európa-játékokon Bőhm Csaba bronzérmet nyert, hetedik lett. A krakkói központú – az Európa-bajnoksággal egyenértékű – versenyen nyolc-nyolc olimpiai kvótát osztottak ki a nőknél és a férfiaknál, de egy nemzetből nemenként csak egy versenyző szerezhetett párizsi indulási jogot.

Guzi Blanka a budapesti vk-versenyen remekül teljesített. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A magyar csapatban továbbra is Gulyás Michelle, a 2022-ben az év női sportolója választáson a harmadik helyen végzett versenyző a biztos pont. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a nyáron bűnügyi nyomozó szakon végzett versenyző a kairói világkupát megnyerte, a budapesti viadalon – Guzi Blanka mögött – második lett. Őt méltatta a kapitány:

– Gulyás még mindig nagyon fiatal, de 22 évesen már tapasztalt versenyzőnek számít. Tavaly Alexandriában ezüst-, tavalyelőtt Kairóban bronzérmet szerzett a vb-n. Idén a tanulás kicsit nagyobb hangsúlyt kapott az életében, az Európa-játékokon elért hetedik helynél ő sokkal többre hivatott. És abban bízom, hogy ezt Bathben bizonyítani is fogja – mondta a vezérhajósról Martinek János. Gulyáson kívül Barta Luca, Bauer Blanka, Guzi Blanka indul egyéniben. A férfiaknál a már kvótával rendelkező Böhm Csaba mellett Bereczki Richárd, Demeter Bence és Koleszár Mihály próbál szerencsét Bathben.

A magyar versenyzőkkel szemben az az elvárás, hogy minden számban harcban legyenek a dobogós helyekért. Martinek János szövetségi kapitány úgy vélekedett, mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy az erős mezőnyben teljesüljön a cél.

– A nemzetközi konkurencia minőségéről sok mindent elárul a váltóverseny végeredménye, mindkét nemben az egyiptomiak végeztek az élen. Ennek ellenére határozottan azt állítom, hiszen nem is lehet más a célunk, mint az, hogy harcban legyünk az érmekért. Egy magyar öttusázó nem is vághat neki másként egy világversenynek – mondta lapunknak a kapitány.

Borítókép: Gulyás Michelle már megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.