A Fradi ifi Eb-győztese hét góllal debütált a felnőttválogatottban

A magyar női kézilabda-válogatott a norvégok elleni hazai vereség után idegenben, Schwechatban lépett pályára Ausztria ellen az Euro-kupa mérkőzésen. Golovin Vlagyimir csapata komoly hullámvölgyekkel tarkított találkozón 34-32-re győzött. A pályafutása első felnőttválogatott mérkőzésén Simon Petra egy félidő alatt hét gólt szerzett.

2023. 10. 15. 18:38
SIMON Petra
Női kézilabda Eurokupa - Ausztria-Magyarország Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Norvégia elleni debreceni vereség után Schwechatban folytatta szereplését az Euro-kupában. Három játékos is kerek számhoz érkezik a magyar válogatottban: Debreczeni-Klivinyi Kinga hetvenötödször, Pásztor Noémi és Kuczora Csenge pedig huszadszor ölthette magára a címeres mezt, míg a betegség után lábadozó Vámos Petra helyére behívott Simon Petra most mutatkozhatott be. 

DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga
Debreczeni-Klivinyi Kinga volt a legjobb emberünk az első félidőben                Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a kapus poszton változtatott a debreceni meccshez képest: Szikora Melinda helyett Szemerey Zsófi került be a kapuba. És több védéssel kezdett a Mosonmagyaróvár kapusa. 

Támadásban sem volt komoly gond: Klujber passza után Tóvízi szerezte a mérkőzés első gólját. Majd két osztrák gól következett, és több bravúr Petra Blazektől, a hazaiak kapusától. Támadásban a horvát Podravka Vegetában légióskodó Ana Pandza volt elemében, az ő egyéni akcióival szemben hatástalan volt a magyar védelem.
Bő tíz perccel később, 8-6-os osztrák-vezetésnél kért először időt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Elhangzott, hogy a három megállító fault nem lesz elég – és ezzel nehezen lehetett vitatkozni. Dadogott a magyar játék, védekezésben és támadásban is volt hiányérzetünk. 

SCHATZL Nadine
Szöllősi-Schatzl Nadine          Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Volt foganatja az időkérésnek: 6-8-ról lett hirtelen 11-8, a 21. percben érkezett a pályára Simon Petra, és hogyan másképp, mint góllal mutatkozott be a válogatottban a Ferencváros irányítója. És Pásztor Noémi találatával már négy volt a magyar előny, Golovin csapata 8-2-es rohammal lépett el ellenfelétől. A saját emberelőnyét veszítette el 3-0-ra az osztrák válogatott, ekkor látta elérkezettnek az időt az osztrák kapitány, hogy másodjára is időt kérjen. 17-12-nél a honosított osztrák, Kovács Patrícia hetesből szépített, de mivel összeállt a védekezés és az első sort felváltó cserék, Kuczora Csenge helyén Juhász Gréta, a pihenőt kapott Debreczeni-Klivinyi helyett Simon Petra jelentett megnyugtató megoldást. 

A hullámzó első félidő, a kétgólos osztrák vezetésről lett hatgólos magyar előny, végül négygólos, 19-15-ös magyar vezetéssel ért véget az első félidő.

A szünet után

Alaposan beragadt a második félidő rajtján a magyar válogatott, 4-0-s rohammal egyenlített Ausztria. Egyedül Simon lubickolt a pályán, a Ferencváros ifi Eb-győztes irányítója bátor, merész játékkal oldotta meg a kritikus helyzeteket. Olykor védekezésben is bemutatott egy-egy extra megoldást. Golovin szélsőket cserélt a folytatása: Máton és Faluvégi érkezett Győri-Lukács és Szöllősi-Schatzl helyére. 

A döntetlen közeli állás után megint ellépett a magyar válogatott, de nem tudott megnyugtató előnyt kiharcolni, az első félidei hatgólos fórnak nyoma sem volt. Olykor megint előjöttek a támadásban látott pontatlanságok és a védelmi megingások. Bő negyedórával a vége előtt aztán varázsütésre megváltozott a helyzet, megint Simon Petra bátor játéka volt a legnagyobb örömünk a schwechati mérkőzésben. Az osztrák válogatottban a honosított Kovács Patrícia igyekezett leginkább. 

Szemerey Zsófi bravúrjaival tartotta a biztos előnyét, végül szűk három perccel a dudaszó előtt Debreczeni-Klivinyi Kinga gólja döntötte el a meccset, ami a vártnál sokkal nehezebben alakult. Húsz másodperccel a vége előtt, egygólos magyar előnynél Golovin kénytelen volt időt kérni. 

A magyar válogatott győzött, Simon Petra hét góllal mutatkozott be a csapatban.   

Euro-kupa: Ausztria–Magyarország 32-34 (15-19).

A magyar válogatott gólszerzői: Klujber 9, Simon 7, Debreczeni-Klivinyi 6, Füzi-Tóvízi 2, Papp 2, Szöllősi-Schatzl 2, Pásztor 2, Márton 2, Juhász 1, Győri-Lukács 1.

Az állás: 1. Norvégia 4, 2. Magyarország 2 (65-70), 3. Svájc 2 (62-71), 4. Ausztria 0. 

A magyar válogatott a november 30-án kezdődő világbajnokságon sorrendben Paraguay, majd Kamerun és Montenegró ellen játszik csoportmérkőzést.

Borítókép: Simon Petra (Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.