Dárdai Pál a hőst, a Mezőkövesd a társát mellőzi + videó

Novemberben elkezdődött a 2026-os labdarúgó-világbajnokság afrikai selejtezősorozata. Két forduló után a legnagyobb meglepetést Comore-szigetek szereplése jelenti, amely korábban még soha nem nyert vb-selejtezőt, most viszont kettőből kettőt, kedden ráadásul a csoport nagy esélyese, Ghána ellen győzött 1-0-ra. A győztes gólt Myziane Maolida lőtte, akire Dárdai Pál nem számít, így a Hertha negyedosztályú tartalékcsapatában játszott ősszel. A történelmi sikerekből kivette a részét a Mezőkövesd futballistája, Younn Zahary is, igaz, a Közép-afrikai Köztársaság elleni 4-2-es győzelem alkalmával öngólt vétett.

2023. 11. 22. 6:17
Younn Zahary Myziane Maolida Mezőkövesd Comore-szigetek vb-selejtező
Fotó: comorosfootball.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó-világbajnokság legközelebb, 2026-ban már negyvennyolc csapat részvételével zajlik. Afrika is jól járt a létszámemeléssel, a korábbi öt helyett kilenc biztos kvóta jut a kontinensnek. Novemberben két fordulót rendeznek a kilenc selejtezőcsoportban, s a legnagyobb meglepetés, hogy az egyiket Comore-szigetek vezeti. A Mezőkövesd légiósa, Younn Zahary mindkét győzelem alkalmával pályán volt, a csoport esélyese, Ghána elleni Myziane Maolida lőtte a győztes gólt, akire nem számít, így a Hertha tartalékcsapatában szerepel.

Myziane Maolida Hertha Comoros Dárdai Pál
Myziane Maolida (balra) Dárdai Pál csapatába nem fér be, Comore-szigetek színeiben viszont győztes gólt lőtt Ghána ellen (Forrás: comorosfootball.com)

Younn Zahary januárban lett a Mezőkövesd játékosa, miután fél évig klub nélkül várt az ajánlatokra. Az NB I-ben jelenleg kieső helyen álló csapatban Zahary mindössze három meccsen kapott lehetőséget, mind a három alkalommal kikapott a Mezőkövesd.

A kilencszázezer lakossal rendelkező Comore-szigetek válogatottja persze nem bővelkedik óriási sztárokban, Zahary a kevés magyarországi játékperc ellenére is meghívót kapott a vb-selejtezők nyitányára.

A Közép-afrikai Köztársaság ellen a Mezőkövesd játékosa ugyan öngólt vétett, de Comore-szigetek 4-2-re nyert, története első vb-selejtezős győzelmét aratva.

Ám az igazán nagy bravúr kedden jött össze: a legutóbbi vb-n is részt vett Ghána ellen nyert 1-0-ra a Comore-szigeteki csapat, amelyet még sosem jegyeztek az első 120 között a FIFA-világranglistán, most mégis vezeti vb-selejtezős csoportját, azaz világbajnoki részvételt érő helyen áll.

Dárdai Pál még nem adott lehetőséget a hősnek

A ghánai válogatott kezdőjében a spanyol, az angol, a német és a francia élvonalból is szerepelt játékos, a túloldalon a Mezőkövesd által jobbára mellőzött Zahary ezúttal csereként járult hozzá a sikerhez, csapattársai közül többen a francia harmadosztályban szerepelnek, a gólszerző, Myziane Maolida ugyan a Hertha játékosa, de Dárdai Pál eddig nem szavazott neki bizalmat, csak a negyedosztályú tartalékcsapatban lépett eddig pályára az idényben.

Mivel a hatcsapatos csoportból csak az első helyezett jut ki a világbajnokságra, az esélyes Ghánának sok lehetősége nincs a hibázásra. Egyelőre Comore-szigetek áll kijutó pozícióban.

A további csoportokban Tunézia, Elefántcsontpart, Algéria és Egyiptom eddig érvényesítette a papírformát két-két győzelemmel, de esélyesként vezeti csoportját Kamerun és Szenegál is. Comore-szigetek mellett a másik meglepetéscsapat egyelőre Ruanda, amely Dél-Afrika elleni győzelmével áll csoportja élén, amelyben Nigéria csak két döntetlennel kezdett.

A legutóbbi világbajnokságon elődöntőbe jutott Marokkó az első fordulóban Eritrea visszalépése miatt nem lépett pályára, kedden, Tanzánia ellen győzelemmel rajtolt, s máris csoportja élén áll, ugyanúgy három ponttal áll, mint a két meccset játszott Tanzánia, Zambia és Niger. Utóbbi színeiben kedden gólt lőtt a Mezőkövesd korábbi játékosa, az itthon a Ferencváros és a Honvéd színeiben is szerepelt Amadou Moutari.

Borítókép: A közép-afrikaiak ellen Zahary (álló sor, balról az első) és Maolida (álló sor, jobbról a második) is kezdett (Forrás: comorosfootball.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.