Extrém esetben selejtezők nélkül is bejuthat a Fradi a Bajnokok Ligájába

Kicsi az esélye, de még az is megtörténhet, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata selejtezők nélkül bejut a következő idényben a Bajnokok Ligája főtáblájára – feltéve persze, hogy megszerzi a bajnoki címet az NB I-ben. Van ugyanis egy „kiskapu”, amit jelen állás szerint akár ki is használhat a Dejan Sztankovics vezette Fradi.

2023. 12. 28. 19:43
KÖNYVES Norbert; CISSE, Ibrahim;
Paks, 2023. december 10. Könyves Norbert, a Paksi FC (j) és Ibrahim Cisse, az FTC játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott Paksi FC - Ferencvárosi TC mérkõzésen a Paksi FC Stadionban 2023. december 10-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar bajnoknak selejtezőt kell játszania a BL-be jutásért, ez a fájdalmas alapvetés, a Fradi legutóbb már az első fordulóban elvérzett a feröeri Klaksvík ellen. A következő idényben azonban akár az is megtörténhet, hogy a Ferencváros selejtező nélkül bekerül a főtáblára, mutatott rá a klub ügyeiben jártas ulloi129.hu oldal.

STANKOVIC, Dejan
Dejan Sztankovics és a Fradi a többi országra is figyelhet a BL-szereplés miatt. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az okosság kulcsa, hogy ha a BL-győztes a saját bajnokságában is jogot szerez az indulásra (amire topligás csapatok esetében jó esély van), akkor a címvédőnek járó helyet a legmagasabb koefficiensű bajnokcsapat kapja meg, amelynek amúgy selejteznie kellene.

Hogy jön ki a BL-matek a Fradi számára?

A jelenleg zajló idényben a magas koefficiensű csapatok, akik elvihetnék a Fradi elől ezt a helyet, nem szerepelnek túl jól a bajnokságukban. A Sahtar Donyeck (63) a negyedik helyen áll három ponttal lemaradva, de két meccsel kevesebbet játszva Ukrajnában. A Basel (52) utolsó előtti, 20 pontos hátrányban a Young Boys (34.5) mögött Svájcban. A Koppenhága (51.5) 3 pont hátránnyal a harmadik a Midtjylland mögött tizenhét kör után Dániában. A Dinamo Zagreb (48) a harmadik, 7 ponttal az első Hajduk mögött (két meccsel kevesebbet játszva) Horvátországban. A Crvena zvezda (40) második, egy pont hátrányban a Partizan Beograd mögött 19 forduló után Szerbiában. A következő jelenleg a sorban a görög első PAOK, amelynek ugyanannyi a koefficiense, mint a Fradinak (35).

Ahhoz, hogy az FTC alapból csoportkörös legyen, az kell, hogy se a Sahtar, se a Koppenhága, se a Dinamo, se a Zvezda ne legyen bajnok – és a Fradinak nagyobb legyen a koefficiense, mint a görög bajnoknak.

Ez utóbbiért a Fradi sokat tehet saját magának, hiszen a Konferencia-ligában a tavasszal az Olympiakosszal találkozik, s ha továbbjut, növelheti az együtthatóját.

De természetesen a legfontosabb alapfeltétel továbbra is a bajnoki cím megszerzése az NB I-ben, hiszen jelenleg a Paks mögött csak a második helyen áll Dejan Sztankovics csapata.

Borítókép: A Fradi számára sokat érhetne a magyar bajnoki cím (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.