Novak Djokovics utódja hengerelt, de mennyit ér a sikere? + videó

Az utolsó ATP-esemény ie lezajlott 2023-ban. Miután az évzáró világbajnokság Novak Djokovics sikerével ért véget, az U21-es korosztály vb-jén is szerb siker született, Hamad Medjedovics révén. A húszéves játékosnak szinte minden mozdulata a nagy elődöt idézi. A beugróként a mezőnybe került Medjedovics Novak Djokovics belgrádi teniszközpontjában nevelkedett, de azt még korai kijelenteni, hogy biztosan a legenda nyomába ered.

2023. 12. 03. 11:40
Hamad Medjedovics tenisz
Jeddah 2023 Fotó: ATP Tour/Peter Staples
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics csapattársai között ott volt a Davis-kupa végjátékában Hamad Medjedovics is. Bár a húszéves játékos nem lépett pályára, fontos tapasztalatot gyűjtött, ahogy együtt készülhetett a tenisztörténelem legeredményesebb játékosával. Novak Djokovics mentorként foglalkozik Medjedoviccsal, aki a Davis-kupa után Szaúd-Arábiába utazott, ahol végigverte az U21-es világbajnoki mezőnyt, a szombati döntőben a nagy esélyesnek tartott Arthur Fils ellen is nyert.

DJOKOVIC, Novak; ALCARAZ, Carlos
Novak Djokovics Torinóban a felnőttek, két héttel később Hamad Medjedovics Dzsiddában a fiatalok között lett világbajnok (Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)

Hogy lesz egyáltalán valaha új Novak Djokovics, azt nem lehet kijelenteni, Medjedovicsot nézve azonban nem csak amiatt jut eszébe az embernek a huszonnégyszeres Grand Slam-bajnok legenda, mert mindketten szerbek.

A húszéves szerb teniszező ünneplései szinte megegyeznek Djokovics hasonló mozdulataival. Ne szépítsük, a Fils elleni döntő első szettjének elvesztése után egyetlen mozdulattal ripityára tört ütő látványáról is eszünkbe juthatott a nagy előd, de Medjedovics azzal is példát vett Djokovicsról, hogy az első fordulóban, kiélezett helyzetben is elismerő tapssal jutalmazta ellenfele, az amerikai Alex Michelsen ütését.

Hamad Medjedovics, Novak Djokovics és a győzelem tudománya

Ha már első forduló: Medjedovics, aki a Davis-kupa miatt az U21-es vb mezőnyéből utolsóként érkezett meg Dzsiddába, Michelsen ellen kétszettes előnybe került, de végül döntő játszmára kényszerült a különös lebonyolítású versenyen, amelyen négy játékot kellett megnyerni egy-egy szett megnyeréséhez.

A döntő játszma végén Medjedovics görcsölni kezdett, látványosan szenvedett a pályán, mégis meg tudta nyerni a mérkőzést. Erről is könnyen eszünkbe juthat Novak Djokovics.

Medjedovics veretlenül nyerte meg a csoportot, a francia Luca Van Assche és a jordániai Abdullah Selbajh ellen is nyert, majd az elődöntőben vezetett az idei US Open-nyolcaddöntős Dominic Stricker ellen, amikor a svácji feladta a találkozót.

A döntőben a toronymagas esélyesnek kikiáltott Arthur Fils volt Medjedovics ellenfele. A tizenkilenc éves francia volt az egyetlen a mezőnyben, aki nyert már ATP-tornát, Medjedovics ellen azonban csak két tie breakes szettet tudott megnyerni – ebben a játékelemben még tudna mit tanulni a fiatal szerb Djokovicstól. Medjedovics szerváival szemben viszont nem volt ellenszere Filsnek.

Ahogy pedig Medjedovics elterült a győzelem pillanatában, az Djokovics első Grand Slam-címének ünneplését idézte a 2008-as Australian Openről.

Medjedovics karrierje során nyolcadik döntőjét vívta három ITF és négy challanger-verseny után, s valamennyit megnyerte.

Novak Djokovics különleges születésnapi ajándéka

Medjedovics természetesen Djokovics sikerein nőtt fel, bár jelenlegi edzője, a világranglistán 12. helyig jutott Viktor Troicki pályafutását is nagy érdeklődéssel követte figyelemmel. Egy különleges találkozás pedig azóta is meghatározó Medjedovics életében.

– A tizedik születésnapomon a Novak Centerben készültem, amikor meglepetésemre maga Djokovics is megjelent a központban. Pár szót beszéltünk is, életem addigi legnagyszerűbb élménye volt – idézte fel Medjedovics, aki idén két ATP-tornán jutott el az elődöntőig, mielőtt megnyerte volna a ranglistapontokat és hivatalos ATP-címet nem adó, viszont 514 ezer dolláros pénzdíjat érő U21-es világbajnokságot. Ez az összeg nagyobb, mint amit Medjedovics korábban teljes pályafutása alatt keresett.

Mennyit ér Hamad Medjedovics sikere?

Az idei volt a hatodik U21-es világbajnokság, amióta az ATP 2017-ben elindította a tornát. A korábbi öt győztesből három – Sztefanosz Cicipasz, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz – idén már a felnőtt vb-n szerepelt, azaz a fiatalok között aratott siker szép karrier előjele lehet. Az első győztes, a dél-koreai Csung Hjon sem folytatta rosszul, a rá következő Australian Openen legyőzte Novak Djokovicsot, de aztán sérülései megakadályozták abban, hogy kiteljesedjen a pályafutása.

Figyelmeztető jel viszont, hogy a már kétszeres Grand Slam-bajnok Alcaraz életkora alapján még mindig indulhatott volna az U21-es vb-n, mindössze két hónappal idősebb Medjedovicsnál, aki a torna történetének első top 100-on kívül jegyzett bajnoka lett.

Az új szerb sztárjelöltnek tehát kétségtelenül van mit behoznia, s ugyanez igaz a Novak Djokoviccsal való összevetésben is, aki húszéves korára már szintén a felnőttek között volt éljátékos, ő 2007-ben harmadikként zárt a világranglistán és Rafael Nadal mögött.

Hogy Hamad Medjedovics hogyan folytatja innen, azt még nem tudhatjuk, de az biztos, hogy felhívta magára a figyelmet.

Borítókép: Hamad Medjedovics nyerte az U21-es világbajnokságot (Fotó: ATP Tour/Peter Staples)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.