Djokovics feltámadt és visszavágott az amerikai pokolban + videó

Novak Djokovics visszavágott Carlos Alcaraznak a wimbledoni döntőben elszenvedett vereségért. Minden idők legjobbja a cincinnati torna fináléjában 5:7, 7:6 (9-7), 7:6 (7-4)-re legyőzte a világelsőt, pedig az sem lett volna meglepő, ha a szerb teniszező az első szettben feladja a mérkőzést. Djokovics szenvedett az árnyékban is 35 fokos kánikulában, de aztán magához tért, feltámadt és visszacsapott. Így aztán végképp nehéz megjósolni, mire is számítsunk az egy hét múlva kezdődő US Openen.

2023. 08. 21. 6:57
Novak Djokovics, Carlos Alcaraz, Cincinnati
Forrás: Kevin Palmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cincinnatiben ismét létrejött az álomdöntő. Az első négy játékban Novak Djokovics és Carlos Alcaraz is hozta az adogatását, előbbi nehezebben, utóbbi könnyebben, a szerbnek ritkán jöttek be az első szervái. Aztán mégis ő brékelt és elhúzott 4:2-re. Úgy tűnt, ezzel el is lőtte a puskaporát. Izzadt, vörös volt a feje, ez nem a szokásos hattyú halála volt, Djokovics szenvedett. Húzta az időt, amennyire csak lehetett, de egyszer így is figyelmeztette a játékvezető, szerva-röptét játszott, hogy gyorsítsa a pontokat. Mindhiába. Majd a csapata felé magyarázott könyörögve, hogy adjanak neki valami italt, amitől jobban lesz. Lehetett is látni, amint két tablettát feloldanak neki a kulacsában és leadják neki. Mindhiába. Alcaraz egyenlített, sőt fordított, 7:5-re hozta az első játszmát.

Novak Djokovics, Carlos Alcaraz, Cincinnati
Djokovics a cincinnati torna serlegével (Fotó: Kevin Palmer)

 

Djokovics a rövidítés királya

Djokovics persze bement az öltözőbe, kihasználta a nyolcperces szünetet. Egyvalamiben bízott, hogy a pályára szép lassan árnyék ereszkedik. Így is történt. Előbb csak az egyik térfélt borította árnyék, aztán idővel a másikat is, és Djokovics feltámadt. Újra futott a labdákért, felvette a harcot az ifjú trónkövetelővel. Igaz, Alcaraz így is közel került a győzelemhez. A második játszmában is brékelt, de aztán a veterán klasszis is elvette az ő adogatását. Következett a rövidítés. Alcaraznak meccslabdája is volt, de nem élt vele, a szerb egyenlített 9-7-tel.

A harmadik szett is rövidítésbe torkollott, és Alcaraz a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy ennek a műfajnak Djokovics a királya, a szerb ezt már simábban, 7-4-re hozta.

Majd olyan teátrálisan ünnepelt, mintha egyszerre egy egész Grand Slamet nyert volna. Előbb elterült a borításon, majd összekapta magát, szertartásosan kezet fogott Alcarazzal, sőt meg is ölelte az ifjú spanyolt. Ezután azonban kitörtek belőle az érzelmek, üvöltött diadalmasan és szétszaggatta magán a pólóját.

 

Djokovics valaha játszott egyik legjobb meccse

– Sok mindent kellene mondanom, de kevés az erőm... – vágott bele Djokovics a nyilatkozatába, s először is Alcarazt dicsérte. – Kifogytunk a dicsérő szavakból. Hihetetlen, amit az elmúlt két-három évben elértél. Haver, soha ne add fel! Imádom az örökösen kemény játékod, de azért jó lenne, ha néha egy-egy rossz labdameneted neked is lenne...

Ez volt az egyik legnagyszerűbb meccs, amit valaha játszottam. Olyan érzés volt, mint egy Grand Slam-döntő, és remélem, hogy néhány héten belül újra játszhatunk New Yorkban. A közönség biztosan élvezné, én talán kevésbé...

 

Alcaraz megtörten méltatta Djokovicsot

Alcaraz láthatóan megtörten viselte a vereséget, nem is titkolta, nehezen találja a szavakat a találkozó után, de aztán összeszedte magát.

– Nehéz lesz erről a meccsről beszélnem, de igyekszem, megteszem, ami tőlem telhető – kezdett bele a húszéves spanyol, s persze először is gratulált a legyőzőjének. – Először is gratulálok Novaknak. Csodálatos dolog ellened játszani és tanulni tőled. Sokat tanulok egy olyan bajnoktól, mint te, ezért gratulálok neked és a csapatodnak.

Alcaraz ezután érzelmesen köszönetet mondott a közönségnek a támogatásért és meghatottan beszélt arról, milyen remek érzés, hogy ezúttal a bátyja is szurkolt neki. Ő azonban kerülte, mire is számít ezután New Yorkban.

 

Akkor most ki a US Open favoritja?

Cincinnati után nehéz lenne megjósolni, mire számíthatunk a jövő hétfőn kezdődő US Openen, hogy most Djokovics vagy Alcaraz az amerikai nyílt bajnokság esélyese. 

Ez volt a két teniszező idei harmadik mérkőzése. A Roland Garros elődöntőjében Djokovics két szoros szett után simán győzött, Alcaraz elkészült az erejével, görcs miatt nem tudott jól játszani (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Wimbledon fordulatot hozott, Alcaraz gyenge kezdés után ötszettes, legendás csatában visszavágott (1:6, 7:6 (8-6), 6:1, 3:6, 6:4). 

Összesítésben idén tehát Djokovics vezet, az idő azonban mindenképpen a spanyol ifjúnak dolgozik, igaz, a szerb nem adja könnyen a bőrét.

Sokat számítanak az előzmények, Djokovicsnak mennyi erőt kell kiadnia magából, már ha egyáltalán eljut a fináléig. Bár az a legvalószínűbb, hogy ők játsszák a döntőt. Ne feledjük, Carlos Alcaraz a US Open címvédője, tavaly szerezte az első győzelmét Grand Slam-tornán.

 

Borítókép: Novak Djokovics örömében szétszaggatja magán a pólóját a cincinnati torna döntőjében, az Alcaraz elleni győzelem után (Fotó: Tennis365/Kevin Palmer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.