A magyar válogatott új ásza mosolyogva szeretne kijutni az olimpiára

Juhász Dorka tavaly nyáron bemutatkozhatott a Minnesota Lynx tagjaként az észak-amerikai profi ligában, a WNBA-ben. Emiatt nem lehetett ott az Európa-bajnokságon, de a novemberi Európa-bajnoki selejtezőkön már bemutatkozhatott a magyar női felnőtt kosárlabda-válogatottban. Ezzel a csapattal a soproni olimpiai selejtező az első tornája, és Kanada elleni vesztes, majd a Japánt legyőző együttesnek is az egyik legjobbja volt. Vele beszélgettünk a vasárnap esti sorsdöntő utolsó forduló előtt.

2024. 02. 11. 7:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Itt, Sopronban, az olimpiai selejtezőn játszotta a harmadik és a negyedik meccsét a válogatottban. Kívülről úgy tűnik, sikerült a beilleszkedés. Valóban így van?
– Igen. A novemberi két mérkőzésen szinte csak belecseppentem ebbe a csapatba, a kémia még csak alakult, de egyre komfortosabban érzem magamat a játékban is, a többiek is jobban ismernek, tudják, mire számíthatnak tőlem. Van még miben összeszokni, de haladunk, és pénteken Japán ellen érződött is, hogy mennyire egységes csapat vagyunk.

Forrás: Fiba.com

– Hogyan sikerült a Kanadától elszenvedett vereség után ennyire látványosan feltámadni? Határ Bernadett egy csütörtök éjféli titkos összejövetelt említett meg magyarázatként, amelyen kizárólag a játékosok vettek részt.
– Nagyon csalódottak voltunk. Nem tetszett egyikünknek sem, ahogyan pályára léptünk, hiányzott belőlünk a megfelelő mentalitás, az agresszivitás és különösen az önbizalom, annak a hite, hogy képesek vagyunk legyőzni a kanadaiakat. Túlizgultuk a meccset, egy ilyen ellenféllel szemben nem lehet ennyi labdát eladni, ennyi lepattanót odaajándékozni, a kép messze állt attól, mint amilyen csapat mi szeretnénk lenni. A csapatmegbeszélésen emlékeztettük egymást, hogy jó játékosok vagyunk, de csak csapatként lehetünk sikeresek, és mindenkire szükség van.

 

– A japánok legyőzése után is tartottak egy ilyen titkos találkozót?
– Persze, de most nem az volt a téma, hogy mit kell javítani, hanem az, hogy mit kell megtartani abból, amit pénteken nyújtottunk. Elsősorban az összpontosításról és a mentalitásról volt szó, ezt át kell menteni a spanyolok ellen. Ünneplés nem zajlott, hiszen még nincs mit ünnepelni, az olimpiai ezüstérmes legyőzésével még nem értük el a célunkat.

Kell a felszabadultság

– Minden összefoglalóban látható az a triplája, amikor szemlátomást passzolni akar, de nincs kinek, ezért távolról megcélozta a gyűrűt. Mi szaladt végig akkor a fejében?
– Meglepődtem, mert az egész meccsen nagyon szorosan fogtak engem, most pedig egyedül maradtam, és a japánok nem gyakran követnek el ekkora hibát a védekezésben. Az első félidőben nem is jutottam szabad dobáshoz sem kívül, sem a palánk alatt. Határ Bettinek akartam passzolni, de őt fogták, és akkor vettem észre, hogy rajtam kívül senki sincsen. Muszáj volt elvállalni, és éreztem, hogy ez a tripla be fog esni.

Forrás: Fiba.com

– A spanyolok következnek, amely csapat Kanadával és Japánnal ellentétben a megszokott európai kosárlabdát játssza. Mi lehet a kulcs a legyőzésükhöz?
– Mi fiatalok vagyunk, a spanyolok rutinos klasszisok, jól ismerjük őket, kívülről és belülről is veszélyesek, így aztán nagyon nehéz dolgunk lesz. Ha elkapják a fonalat, szinte lehetetlen megállítani őket. 

Nekünk magunkra kell figyelnünk, és különösen arra, hogy jól kezdjünk, aligha engedhetünk meg ismét egy kilenc-tíz pontos hátrányt az első percekben. A csapat védekezése lehet a döntő, egyáltalán nem baj, ha nem esik majd sok kosár, csak nyerjünk.

Nagyon fontos, hogy lazán, a játékot élvezve, mosolyogva játsszunk, mert akkor tudunk jól teljesíteni. Kanada ellen keveset mosolyogtunk, hiányzott belőlünk a felszabadultság, de Japánnal szemben már megvolt mindkettő, ez is kellett a sikerhez. És persze a közönség, számítunk megint a szurkolók segítségére.

 

– Sajátos a helyzet, hiszen ha az első vasárnapi meccsen Kanada legyőzi Japánt, akkor mi ki is kaphatunk a spanyoloktól, ott leszünk az olimpián. Ezt ki lehet zárni a gondolatok közül?
– Tudjuk, és kész. Nem foglalkozunk ezzel, mi úgy készülünk, hogy nagyon fontos meccset játszunk, amelyet meg kell és meg akarunk nyerni. Az, hogy mit hoz az első mérkőzés, csak egy órával a miénk előtt dől el, és mi nem akkor kezdünk el hangolódni a spanyolok ellen, hanem ezt tesszük már péntek este óta. Persze, szuper lenne, ha Kanada segítene nekünk, de mi arra fókuszálunk, hogy a spanyolokat meg kell vernünk. 

Borítókép: Juhász Dorka hamar kulcsemberré vált a magyar válogatottban (Forrás: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.