A Ferencváros kiválósága fel sem fogja, milyen bravúrt vitt véghez

Molnár Attila az első magyar atléta, aki férfi 400 méteres síkfutásban döntőt futhat fedett pályás atlétikai világbajnokságon. A Ferencváros futója a péntek esti elődöntőben megdöntötte saját országos csúcsát, és a címvédőt kiejtve jutott a szombati fináléba. Molnár Attila a futása után hitetlenkedve nyilatkozott az M4 Sportnak. Már a világbajnokság első napján megrendezték fedett pályás vb-k királyszámának döntőjét: Noah Lyles-t legyőzve Christian Coleman lett a világbajnok 60 méteren.

2024. 03. 02. 7:24
MOLNÁR Attila
Glasgow, 2024. március 1. Molnár Attila a férfi 400 méteres síkfutás elõdöntõjében a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságon 2024. március 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Attila tavaly robbant be a köztudatba, amikor 400 méteres síkfutásban országos csúcsot döntött. A Ferencváros futója ezek után a budapesti atlétikai világbajnokságon is megmutathatta magát a hazai sportrajongóknak, ahol elődöntőbe jutott, s ott bátran versenyzett, de nem bírta végig, és nem jutott döntőbe. Péntek este, a glasgow-i fedett pályás világbajnokságon hasonló volt Molnár Attila taktikája, de ezúttal sikerrel járt: a Ferencváros sportolója a címvédő trinidadi Jereem Richards előtt, harmadik helyen ért célba, így készülhet a szombat esti (22.10, tv: M4 Sport +) döntőre.

Molnár Attila Ferencváros 400 méter Glasgow fedett pályás atlétikai világbajnokság
Molnár Attila az élen, a Ferencváros sportolója jól taktikázott, világbajnoki döntőt futhat Glasgow-ban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Általában gyorsan felfogom, mi történik velem, de erre nem számítottam… Szerintem senki sem – hitetlenkedett az M4 Sport kamerája előtt Molnár Attila.

– Az első kétszázat megnyomtam, aztán a hosszú egyenest kicsit visszafogtam. Fel kellett építeni a taktikát, sikerült. Még mindig nem dolgoztam fel. Most kicsit hazamegyek, pihenek, aztán holnap futok még egyet – foglalta aztán össze kissé összeszedettebben a futamot a futó, aki az első fedett pályás vb-döntősünk lett férfi 400 méteren.

 

Elérhető a világbajnoki érem a Ferencváros sportolójának?

A nők között volt már finalistánk 400 méteren, sőt, 1987-ban Forgács Judit bronzérmet szerzett. Az elődöntős időeredmények alapján erre akár Molnár Attilának is lehet esélye: a Ferencváros futója 46,08 másodperc alatt teljesítette a távot, ezzel egyrészt megdöntötte saját, szintén idén felállított országos csúcsát (46,22), másrészt csak egy tizeddel maradt el a harmadik legjobb időt futott, az új portugál csúccsal (45,98) döntőbe jutott Joao Coelhótól.

Nehezíti Molnár Attila dolgát, hogy míg az elődöntőben a kedvező, ötös pályán futhatott, s innen tudott az élre bevágni az első kör végén, a fináléban minden bizonnyal belső pályát kap, ugyanis a második körben a belga Alexander Doom és a már említett Coelho megelőzte. Ami viszont fontos volt: a szám címvédője, a trinidadi Jereem Richards nem tudta, így ő kiesett, Molnár Attila viszont döntőt futhat.

 

Mikor lesz Molnár Attila vb-döntője?

A tavalyi, kilenc napos budapesti szabadtéri világbajnoksággal ellentétben a fedett pályás vb programját három napba sűrítik be. Molnár Attila péntek délelőtt előfutamot, este elődöntőt futott, a szombat esti programban pedig már jön a döntő. Az M4 Sport + 20.05 órától közvetít, Molnár Attila fináléja magyar idő szerint 22.10 órakor lesz.

 

Kikapott a budapesti atlétikai világbajnokság legnagyobb csillaga

Az amerikai tavaly Budapesten megcsinálta a sprintduplát, 100 és 200 méteren is nyert, ahogy aranyérmes lett a 4×100-as váltóval is. A glasgow-i 60 méteres döntőben viszont nem bírt honfitársával: a szám világcsúcstartója, Christian Coleman szenzációs rajtot vett, és 2018 után visszaszerezte a szám trónját. Lyles második lett, a bronzérmet a jamaicai Ackeem Blake szerezte meg.

Férfi súlylökésben az amerikai világcsúcstartó, a tavalyi Budapesten is aranyérmes Ryan Crouser megszerezte első fedett pályás vb-aranyát. Női súlylökésben a kanadai Sarah Mitton, női magasugrásban az ausztrál Nicola Olyslagers győzött, női ötpróbában a belga Noor Vidts megvédte címét.

Utóbbit sérüléssel küszködve is végigversenyezte Szűcs Szabina, aki a tizedik helyen zárt. 800 méteren sem Vindics Balázs, sem Kéri Bianka nem jutott elődöntőbe. A szombat délelőtti programban Szeles Bálint (60 m gát) és Takács Boglárka (60 m sík) is megkezdi szereplését, míg a női gátasok (Kerekes Gréta, Kozák Luca) és a női távolugrók (Bánhidi-Farkas Petra, Lesti Diána) a vb vasárnap zárónapján versenyeznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.