Nagy karriert jósolnak a budapesti vb-n berobbant magyar futónak

A budapesti atlétikai vb egyik magyar hőse kétségkívül Molnár Attila. A Ferencváros mindössze 21 éves futója 400 méteren az előfutamában 44,84 másodperces nagy országos csúcsot ért el, a végelszámolásnál pedig a harmadik legjobb európaiként a 12. helyre került a neve a világbajnokság eredménylistáján. Molnár Attila a jövő évi római Eb-n az éremért szállhat harcba.

Magyar Nemzet
2023. 08. 23. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hozzáértők szerint van még némi javítani való Molnár Attila rajtján, a futótechnikája is csak közelíti az ideálist, de ezek a kiküszöbölhető hiányosságok nem tükröződnek a magyar csúcstartó eredményeiben. Bámulatos teljesítmény lett volna, ha csütörtök este a döntőben is megmérettetheti magát, de ezzel még a „csodák világbajnoksága” sem ajándékozta meg a fradista atlétát.

Molnár Attila
Molnár Attila remekül futott 400 méteren. Fotó: Origó/Csudai Sándor

– Nincs hiányérzetünk, miért is lenne, hiszen Attila az elődöntőben a tizenkettedik időt futotta meg, amiért egy első világbajnokságán szereplő újoncnak kijár a dicséret. Büszkeségre adhat okot, hogy az európai ellenfelei közül csak ketten, a brit Hudson-Smith és a norvég Ingvaldsen voltak gyorsabbak nála, ami megerősít abban, hogy a jövő évi római Európa-bajnokságon elbizakodottság nélkül dobogós helyezést célozhatunk meg – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Karlik Pál, aki két éve Molnár Attila edzője.

Molnár Attila nagy ugrása

A vágtázóként és váltótagként háromszoros magyar bajnok Karlik kevés olyan 400 méteres távot választó atlétáról hallott, aki az ő versenyzőjéhez hasonlóan úgy került a 44 másodpercesek elitjébe, hogy azt megelőzően 46,67 volt a legjobbja, tehát a 45-ös „magasságot” kihagyta.

– Ilyen bitang nagy lépést csak olyan futók tudnak megtenni, akik született tehetségek, vérükben van a céltudatosság és bizonyítás vágya, és ezért képesek is kitenni a lelküket. Az elmúlt két év arra is megtanított, hogy Attilának nem kell a szomszédba mennie a vagányságért, de a lelkiereje és a szorgalma is megvan ahhoz, hogy amit a fejébe vesz, azt utána meg is tudja valósítani – jellemezte az edző a szupertehetség Molnárt, aki Veszprémből költözött Budapestre, és jelenleg az FTC népligeti sporthotelének a lakója.

A szakember szerint nem kell sokat várni arra, hogy Attila közel kerüljön a 44 másodperces időhatárvonalhoz, és ki is fejtette, hogy ezt a jóslatát mire alapozza.

– Az atlétika minden versenyszámára jellemző, hogy a siker sok-sok feladat megoldásából áll össze, miközben az apró részleteket sem lehet figyelmen kívül hagyni. Idén jutottunk el oda, hogy minden a helyére került, innen kezdve viszont arra kell ügyelni, hogy az egyensúly megmaradjon, és sérülés se zavarjon be. Attila felfüggesztette az egyetemi tanulmányait, csak az atlétikának él, mindent a sportnak rendel alá. Kedden este nagyot küzdött, valószínűleg nem csak nekem tűnt fel, hogy nem volt már olyan friss, mint az első világbajnoki futásánál. Nehéz szezon áll mögötte, sokat versenyzett, csúcsokat döntött, ezzel szintet lépett. Olyan 400-as lett belőle, akit már jegyeznek, ezért sok nagy verseny rendezőjétől számíthat meghívásra – mondta befejezésül a budapesti világbajnokságon 44,84 másodperces idővel országos csúcsot javító, az Európa-bajnoki és olimpiai nevezési szint teljesítését már maga mögött tudó Molnár Attila mestere.

Borítókép: Molnár Attila a legjobbakkal is tartotta a lépést (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.