Sör nincs, de fociláz van: ilyen Cristiano Ronaldo meccse Szaúd-Arábiában

Amikor Cristiano Ronaldo csillagászati összegért Szaúd-Arábiába igazolt, sokan felvonták a szemöldöküket. Pedig az országban rendkívüli ütemben fejlődik a sport, az emberek pedig valóságos focilázban égnek. Milyen egy meccs a muszlim királyságban, ahol tilos sört fogyasztani, és ahol a nők csak néhány éve látogathatják a stadionokat? A portugál világsztár csapatának, az al-Nasszrnak a mérkőzésén szurkoltunk Rijádban.

2024. 03. 01. 5:05
16:9 Iran-Al Nassr's Cristiano Ronaldo, Reaction
A female Iranian fan of Al Nassr's Cristiano Ronaldo, holds a portrait of Ronaldo, while standing outside the hotel where Ronaldo is staying in northwestern Tehran, September 18, 2023. Saudi Arabia's Al Nassr and Iran's Persepolis will compete in their AFC Champions League soccer match at Tehran's Azadi (Freedom) Stadium. (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint sivatagi homok a vizet, úgy szívja magába az al-Avval Park Stadion az al-Nasszr szurkolóit: csapata az AFC Bajnokok Ligájában fogadja az ugyancsak szaúdi Al-Fajha csapatát. Nincs az Európában megszokott „hangolódás”, nem zengenek daloktól és rigmusoktól az utcák, a tömeg csendben beszélgetve, rendezetten vonul az aréna felé. Az út mellett tizenéves srácok árulják szőnyegről, de bankkártya-terminállal a kék-sárga sálakat és zászlókat, a csapat nevével 25, a Ronaldo 7-es felirattal 30 szaúdi riál (2500 és 3000 forint).

Az iszlám törvényeinek megfelelően Szaúd-Arábiában mindenütt, így természetesen a stadionban is tilos az alkoholfogyasztás. Büfé ettől még van, csak éppen sör helyett narancslevet és teát „csapolnak”.

Nem hiányzik viszont a rántott húsos szendvics, igaz, itt csirke kerül a zsömlébe. Kígyózik a sor az édességes bódé előtt, specialitásuk egy igazi kalóriabomba, a málnával töltött kunafagolyó. A többség azért beéri pattogtatott kukoricával, vagy a focimeccsek – úgy látszik, globálisan – elmaradhatatlan kellékét, a szotyit rágja.

Tea, kávé és édesség az al-Nasszr stadionjának büféjében. Fotó: László Dávid

Egy megafonos vezérszurkoló járja végig a büfésort, beljebb tessékelve a ráérősen teázgatókat. Munkájának gyümölcse, hogy egy órával a kezdőrúgás előtt végre kezd életre kelni a stadion: felzúg a nézőtér, dübörögnek a dobok. A bejáratnál marcona, fekete ruhás biztonsági őrök támasztják a falat, ugyanakkor külön személyzet kísér a helyemre. Habár Rijád mintegy nyolcmilliós, az al-Nasszr pedig a szaúdi liga élvonalába tartozik – jelenleg második a tabellán – a telt ház nem mindig garantált a meccseken. Most a 25 ezer férőhelyes aréna – az al-Avval 2020 óta a csapat otthona – szinte teljesen megtelik, csak néhány szék marad üresen. 

Igaz, elég jó árban vannak a jegyek is: a legolcsóbb 35 SAR-nál (3500 forint) kezdődik, a VIP-páholyokban a felső határ a 1700 SAR-nál (170 ezer forint) végződik. 

Érdekesség, hogy a helyszínen nincsenek pénztárak, belépőt csak alkalmazáson keresztül lehet vásárolni.

A sportág népszerűsítésében sokat segített, hogy Mohammed bin Szalmán koronaherceg reformsorozatának részeként a stadionok 2018-ban a nők előtt is megnyitották kapuikat. Eleinte külön szektorokban, majd mostanra bárhol megnézhetik a mérkőzéseket. És meg is teszik: a nézőtéren meglepően sok a nő és család. Többségük az arcot is elfedő nikábot visel, de néhányan – különösen a VIP-páholyokban – megelégszenek a fejre terített hidzsábbal. 

Egy dolog viszont közös, nyakukban ugyanúgy ott lóg az al-Nasszr sárga-kék sálja. 

Az enyhítés óta egyébként Szaúd-Arábiában elképesztő ütemben fejlődik a női foci. A szakágat csak 2019-ban alapították, két évre rá játszott először a válogatott, de mára több tucat klubjuk, 700-nál is több regisztrált professzionális, és százezerhez közelítő amatőr női játékosuk van. Habár a számok alacsonynak tűnhetnek a 36 milliós országban, de mindezt öt év alatt építették fel, ráadásul mindezt a koronavírus-járvány időszakában.

Football: Friendly, Al Nassr v Inter Miami
Női szurkolók Cristiano Ronaldo arcéképével. Fotó: AFP

„Szomszédom” is egy apuka, aki fiával és lányával érkezett a meccsre. Sárga-kék parókájukban valódi vezérszurkolóknak tűnnek, de szemérmesen csak annyit ismernek el, hogy amikor tehetik, kijönnek szurkolni. Jasszer elárulja, ugyan ő is szereti a focit, de az igazi rajongók a gyerekek, akik mindketten játszanak is. – Imádjuk Ronaldót! – bólogatnak lelkesen, mikor a világsztár leigazolásáról kérdezem őket. 

A kislány viszont siet hozzátenni: egyáltalán nem miatta jöttek, az ő kedvence Számi al-Nádzsej, a szaúdi válogatott középpályása.

 

Jasszer és családja az al-Nasszr meccsén. Fotó: László Dávid

Cristiano Ronaldo hiába 39 esztendős, korántsem levezet, még mindig csúcsformában játszik. Ebben a szezonban 28 meccsen 29 gólnál – és nem mellesleg 11 gólpassznál – jár, így alighanem megdönti Abdálrazák Hamdállah marokkói csatár rekordját, aki 34 találatot vágott 2018/19-ben. Szaúd-Arábiában sem szereti mindenki a portugál zsenit, – a rivális szurkolók újabban nevének skandálásával játszanak az idegein – azt ugyanakkor még ők is elismerik, hogy sokat használt a szaúdi futballnak. – Mióta leigazolták, mindenki ide akar jönni – magyarázza az egyik srác, aki elmondása szerint a francia válogatott Karim Benzemát soraiban tudó nagy ellenfélért, az al-Ittihádért szorít. Az sem zavarja, hogy milyen csillagászati összeget – kiszivárgott információk alapján 200 millió eurót – kellett fizetni érte. 

Cristiano Ronaldo hagyományos szaúdi viseletben. Minden pénzt megér? Fotó: AFP

Klubjánál pedig érthető módon mindenki odáig van érte. – Cristiano Ronaldo a legnagyobb király! Vitathatatlanul ő a legjobb játékos Szaúd-Arábiában. Itt mindenki imádja őt – lelkendezik az alattam ülő Musza, aki két barátjával érkezett a meccsre. Ettől függetlenül ő sem csak miatta jött, mint mondja, hétéves kora óta al-Nasszr-rajongó. – Nálunk a foci az első számú sport – vonogatja vállát, mikor arról kérdezem, hogyan szeretett bele a csapatba. Szavait a felmérések is alátámasztják, a szaúdiak igazi focilázban égnek, nyolcvan százalékuk játssza, vagy követi a sportágat. Érdekes módon ez főként a helyi bajnokságra igaz, a világ élvonalának tekintett európai ligák már korántsem olyan népszerűek. – Néha megnézem a Bajnokok Ligáját. Ott a Manchester Citynek szurkolok – árulja el Musza. „Jalla, jalla”, azaz „gyerünk, gyerünk” – zúg a biztatás közben Ronaldo minden mozdulatára. 

Labdaérintésére pedig, álljon bárhol a pályán, egy emberként üvölt a stadion: „shoot”, vagyis „lőj”! 

Cristiano Ronaldo pedig lő. A 86. percben begyújtja a rakétákat, könnyedén rázza le magáról a védőt, és középről higgadtan talál a kapuba, beállítva a 2-0-s végeredményt. Jön az elmaradhatatlan gólöröm, a stadion felrobban, nem is lehetne nagyobb a boldogság.

Cristiano Ronaldo, a szuperhős. Fotó: AFP

A hangulat az al-Avvalban egyébként sör nélkül is egy véget nem érő fieszta. A tetőtől-talpig sárgába öltözött, népes B-közép végigszurkolja a 90 percet, szaúdi népdalok ritmusait váltogatják a nemzetközileg is jól ismert dalokkal. 

A második félidőben egy kis hullámzással is átmozgatják a közönséget, majd a telefonok elemlámpájával világítva varázsolnak több tízezer csillagot. 

Azért ha az ellenfél kerül helyzetbe, egy kis pfujolás is belefér, néhány kétes bírói ítélet után pedig „Allah” neve üti meg a fülemet. – Huligánok? Nálunk nincsenek huligánok – nevet fel Musza, mikor arról kérdezem, szokott-e balhé lenni. Lefújás után még sokáig tart az ünneplés és közös éneklés, mint egy jó karmester, Cristiano Ronaldo vezényli a rigmust. Ha a bevonulás nyugodt volt, hát a győzelemittas távozás annál vadabb: még az autók ablakából is zászlókat lengető szurkolók lógnak. – Köszönjük, hogy eljöttél! Köszönjük, hogy szurkoltál nekünk! Gyere a következő meccsre is! Hajrá al-Nasszr! – lapogatják meg vállamat fülig érő mosollyal.

Lehet jó focit venni?

Szaúd-Arábiában egyre népszerűbb a sport, különösen a labdarúgás. Ez már a válogatott teljesítményén is meglátszik: két éve Dohában a zöld sólymok meglepetésre 2-1-re legyőzték a későbbi világbajnok Argentínát, bár a bravúr sem volt elég, hogy túljussanak a csoportkörön. Igaz, óriási összegeket is fektetnek bele: tavaly majd egymilliárd dollárt költöttek igazolásokra, amelyet egyedül a Premier League múlt felül. De lehet csak pénzből jó focit venni? Kezdetnek legalábbis nem rossz. Ráadásul a befektetés nem feltétlenül csak az eredményekben érhető tetten. – A labdarúgás hidat jelent generációk és nemzetek között is. Egy nagypapa talán nem beszélgetne túl sokat az unokájával. De a sport közös témát ad nekik – mutatott rá a kulturális hatásokra Gianni Merlo a Saudi Media Forum 3 elnevezésű rendezvényen Rijádban. A Nemzetközi Sportújságírók Szövetségének elnöke rámutatott, hogy a sportnak az idegenforgalomra és diplomáciára is óriási hatása van. Nemcsak azért, mert a meccsekre járnak az emberek, hanem mert a sporthírek lényegében „ingyenreklámot” jelentenek az országnak. – Szaúd-Arábiában játszik Cristiano Ronaldo, a korábbi Real Madrid-játékos. a tenisz szaúdi nagykövete. A világhírű Jon Rahm itt golfozik. A spanyol szuperkupát Rijádban játszották – sorolta a spanyol kötődéseket José Félix Díaz. A legnagyobb spanyol sportlap, a Marca főszerkesztője egyetértett azzal, hogy a sportba fektetni mindig megtérülő.

Borítókép: Hölgy szurkolók Cristiano Ronaldo képével. (Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.