Ilyés Ferenc is tudja, micsoda lehetőség előtt áll a női válogatott

Ilyés Ferenc sportvezetőként még gyorsabb karriert futott be, mint anno játékosként. Tavaly választották meg a Magyar Kézilabda-szövetség elnőkének, s a férfi- után a női válogatott is kivívta a párizsi szereplést. Ilyés Ferenc az elődje, Kocsis Máté munkájáról sem feledkezett meg, amikor a dupla sikerhez vezető útról beszélt. Az olimpia szereplést illetően bizakodó, jóslatokba ugyan nem kíván bocsátkozni, de tudja, hogy a női válogatott nagy esély előtt áll.

2024. 04. 14. 23:08
Magyarország-Japán kézilabda
Úgy is mondhatjuk: irány Párizs! Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon boldog vagyok. S természetesen nem csak én. Megható volt látni az elnökség hölgytagjait, amint potyogott a könnyük a Japán elleni mérkőzés után. Igazi csapatmunka eredménye ez a diadal. A háttérben is nagyon sokan dolgoztak azért, hogy a fiúk után a lányok is kijussanak az olimpiára – ezek voltak Ilyés Ferenc első szavai, akit 2023. április 14-én, tehát napra pontosan egy évvel azelőtt választottak meg a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökévé, hogy a magyar női válogatott Japán legyőzésével kivívta az olimpiai szereplést. 

Ilyés Ferenc, Kocsis Máté, Magyar Kézilabda-szövetség, olimpia
Illyés Ferenc hálás az elődjének. Fotó: Csudai Sándor

– Csak annyit kértem a lányoktól, ne helyezzenek magukra nagy nyomást, mindenki annyit vállaljon, amire képes. De azt a legjobban teljesítse – Ilyés Ferenc azt is elárulta, ő maga milyen szakmai tanáccsal járult hozzá a sikerhez. 

 

A legerősebb kézilabdás nemzetek között

Egy nemzet erejét azt mutatja meg igazán a sportéletben, hogy hány csapatjátékban képviseli magát az olimpián. Magyarország Párizsban négy csapattal lesz jelen, hiszen vízilabdában és kézilabdában is kijutottak a férfiak és a nők is. Vízilabdában, mondhatni, ez az alap, szinte elvárás, kézilabdában viszont bravúr, ami legutóbb húsz éve adatott meg, 2016-ban Rióban pedig egyik kézilabdás csapatunk sem volt ott. Magyarország mellett csak olyan sportági nagyhatalmak büszkélkedhetnek ezzel, mint Franciaország, Dánia, Norvégia, Svédország, Németország és Spanyolország.

– Athénban én is ott voltam, tudom, hogy ez mennyire nagy eredmény – jegyezte meg Ilyés Ferenc. Jóslatokba nem kívánt bocsátkozni arról, hogy a két válogatott milyen eredményre lehet képes Párizsban, viszont egy fontos körülményre felhívta a figyelmet. – Remélem, nyugodt, sérülésektől mentes lesz mindkét csapatunk felkészülése. Bízom a jó eredményben. A férfimezőny roppant erős, a lányoknál hatalmas esély, hogy a debreceni torna megnyerésével Norvégia mellett az első kalapból várjuk a csoportbeosztás keddi sorsolását.

 

Az előző elnökség érdeme is

Ilyés Ferenc – sportszerűen – az elődje, Kocsis Máté munkáját is méltatta, aki 2011 és 2023 között tizenkét éven át volt a szövetség elnöke. – E két csapat magját még az előző elnökség rakta le. Mi azt tudtuk hozzátenni, hogy a két olimpiai selejtezőt megszereztük és megrendeztük magas színvonalon. Köszönettel tartozunk azért is, hogy a Kocsis Máté vezette elnökség felhozta a sportágat, gazadságilag rendbe tette. Ennek a munkának az eredménye az is, hogy két olyan csodálatos létesítményben játszhattunk olimpiai selejtezőt, mint a tatabányai és a debreceni sportcsarnok.

Miként utaltunk rá, a riói olimpia óta hatalmas utat tett meg a kézilabda Magyarországon.

– A mostani siker nyugalmat és stabilitást ad az egész sportágnak, nyomás nélkül tudjuk tervezni a jövőt. Mindenekelőtt arra alapozva, hogy van két jó válogatottunk – fejezte be első értékelését Ilyés Ferenc.

 

Kocsis Máté: Hittünk benne

Az MKSZ korábbi elnöke is nyilatkozott a női válogatott olimpiai részvételének kivívása után.

– Történelmet írt a magyar kézilabdázás azzal, hogy mindkét csapatunk kint van az olimpián, és vitathatatlanul újra része a világelitnek, magyarként büszkeség, az MKSZ-nek, azaz a szövetségnek elégtétel mindez. Sokan nem hittek abban, hogy ez sikerülhet, de mi is sokan voltunk, akik hittek abban, hogy igen.  Olyan álom vált valóra, ami csak ritkán adatik meg egy életben, felejthetetlen élmény, ami most történik – mondta Kocsis Máté.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.