Ronnie O’Sullivan vallomása: újra gyógyszeren élt a szorongás miatt

Ronnie O’Sullivan a várakozásnak megfelelőn gyorsan lezárta a Ryan Day elleni nyolcaddöntőt, 13-7-es győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé a Crucible Színházban zajló sznúker-vb-n, ahol a Stuart Bingham–Jack Lisowski mérkőzés győztesével találkozik. Ronnie O’Sullivan nagyon lazán viselkedett a meccs alatt, nyoma sem volt a korábbi afférnak a riválisával, utána viszont amolyan lelkizős nyilatkozatot adott, elárulta, az elmúlt években gyógyszert is szedett a szorongására. Igaz, ez nem az első időszak, amikor a lelki bajai enyhítése érdekében valamilyen szerhez nyúlt.

2024. 04. 29. 17:49
Ronnie O'Sullivan
Se vele, se nélküle. Hiába hétszeres világbajnok, Ronnie O'Sullivannek a sznúker egyben a keresztje Fotó: Tai Chengzhe/ Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronnie O’Sullivan 10-6-os vezetésről folytatta a Ryan Day elleni mérkőzést. Méghozzá kiváló hangulatban. Rögtön a 17. frém közben kedélyesen nevetgélt az egyik szurkolóval. Messsze nem játszott hibátlanul a harmadik szakaszban, ám csak egy játékot engedélyezett az ellenfelének és könnyedén zárta le a meccset 13-7-es győzelemmel.

Ronnie O'Sullivan, Ryan Day sznúker-vb, snooker vb, Crucible, lelki bajok, gyógyszer
Ryan Day gratulál a meccs végén Ronnie O’Sullivannek. Forrás: X

– Nem mondanám, hogy könnyű győzelem volt, Ryan olykor megnehezítette a dolgomat. Egyes helyzetekben élesnek kellett lennem, ha nem így teszek, Ryan még szorosabbá tette volna a mérkőzést – kezdte a mérkőzés utáni nyilatkozatát Ronnie O’Sullivan, amire Ryan hasonló szívélyességgel felelt. Korholta magát, amiért nem játszott igazán jól, de aztán az ellenfelét minden idők legjobbjaként méltatta. 

Semmi nyoma sem volt annak a kis incidensnek, amiről beszámoltunk, mintha Ronnie O’Sullivan az egyik helycsere során szándékosan ütközött volna össze Ryan Dayjel.

 

Ronnie O’Sullivan: Tízéves korom óta ezt várják tőlem

Ronnie O’Sullivan gyakran beszél arról, a sznúker hogyan villanyozza fel vagy éppen keseríti meg az életét. Ebben nincs semmi különös. A Day ellen meccs után arról beszélt, hogyan kezeli a nyomást, miszerint mindig győzelmet várnak tőle.

– Gyerekkorom óta hozzászoktam, tízéves korom óta mindenki azt várja tőlem, hogy minden versenyt nyerjek meg. Így nőttem fel, így felkészültem arra, hogy kezeljem ezt a fajta nyomást. Szóval nem ez zavar, inkább az a teher, amit magamra helyezek, tudván, mire vagyok képes, és amikor nem úgy teljesítek, ha nehéznek találom ezt a játékot, az életem kissé nehezebbé válik. Amikor pedig könnyűnek, az élet újra kellemessé válik. Megpróbáltam függetleníteni magam ettől, a sznúkertől, de nem könnyű. Meg kell próbálnom lecsökkenteni a rossz teljesítményeket vagy a rossz érzéseket. Az egész arról szól, hogy várjuk a következő meccset. Az élvezetnek kell lenni az elsőnek – elmélkedett az idén a nyolcadik világbajnoki címére hajtó klasszis. 

Két éven át újra gyógyszereken

Ezek inkább általános érvényű bölcsességek, de aztán a Rakéta becenevű játékos arra is kitért, milyen nehézségeken ment át az elmúlt években.

– Nem beszéltem róla, de komoly gondjaim voltak, még gyógyszert is kellett szednem a szorongásra, még kis versenyek közben. Ennyire rossz érzéseket kelthet bennem időnként a játék. Nem akartam tovább így élni – vallott Ronnie O’Sullivan a kétségeiről, majd arra jutott, az a megoldás, ha jól megy neki a játék. Miként korábban is, amikor három éven át szinte legyőzhetetlen volt.

Judd Trump lehet az igazi kihívás

Nos, az ellenfelek kezdhetnek aggódni. Ronnie O’Sullivan az első fordulóban Jackson Page-et 10-1-re ütötte ki, majd Ryan Day sem okozott neki különösebb nehézséget (13-7). A negyeddöntőben a Stuart Bingham–Jack Lisowski mérkőzés győztesével találkozik, amiben a szerda esti folytatás előtt Bingham 9-7-re vezet. A papírforma alapján bármelyikük is jut tovább, nem állítja meg s Rakétát. Az elődöntőben aztán Judd Trump következhet, akit a 2022-es vb-döntőben emlékezetes meccsen 18-13-ra győzött le, majd a két játékos hosszasan ölelkezve méltatta egymást.

.

Sznúker-világbajnokság, nyolcaddöntők

David Gilbert (angol, 31.)–Robert Milkins (angol, 16.) 13-4
Stephen Maguire (skót, 28.)–Shaun Murphy (angol, 8.) 13-9
Judd Trump (angol, 3.)–Tom Ford (angol, 14.) 13-7
Jak Jones (walesi, 44.)–Sze Csia-huj (kínai, 23.) 13-9
Kyren Wilson (angol, 12.)–Joe O’Connor (angol, 30.) 13-6
Ronnie O’Sullivan (angol, 2.)–Ryan Day (walesi, 18.) 13-7

Hétfő este fejezik be
Mark Allen (északír, 4.)–John Higgins (skót, 13.) 9-7
Stuart Bingham (angol, 29.)–Jack Lisowski (angol, 17.) 9-7

A Ronnie O’Sullivan–Ryan Day mérkőzés utolsó frémje:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.