Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Döntőben kapott ki a City, mégis az ellenfél edzőjét rúghatják ki

A Manchester United az FA-kupa szombati döntőjében 2-1-re legyőzte az Angliában idén még veretlen Manchester Cityt. A Vörös Ördögöknek ez a második trófeájuk Erik ten Hag irányítása alatt, a menedzsernek azonban várhatóan a trófea elhódítása ellenére is távoznia kell a csapattól.

2024. 05. 25. 17:59
A City csatára, Erling Haaland ezúttal gól nélkül maradt
A City csatára, Erling Haaland ezúttal gól nélkül maradt Fotó: AFP/JUSTIN TALLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erik ten Hag azzal a tudattal készíthette fel a csapatát a Manchester City elleni FA-kupa-döntőre, hogy minden bizonnyal ez lesz az utolsó mérkőzése a Manchester United élén. Szigetországi pletykák szerint a holland vezetőedzőt még a kupagyőzelem sem menthette volna meg a kirúgástól, de persze a legtöbben inkább a világoskékek sikerére számítottak a szombati fináléban. Pep Guardiola csapata ugyanis eddig egy meccset sem veszített el idén Angliában, a Unitednek pedig egyébként sem megy a bajnoki címet újra elhódító városi rivális ellen, a legutóbbi hét egymás elleni meccsből egy győzelem mellett hatot elbukott.

Hiába a City elleni győzelem, Erik ten Hagnak minden bizonnyal mennie kell
Hiába a City elleni győzelem, Erik ten Hagnak minden bizonnyal mennie kell. Fotó: AFP/Ben Stansall

A Vörös Ördögök viszont nem törődtek az esélyekkel, és az első félidőben csak loholtak a labda után (77-23 volt a labdabirtoklási arány a City javára), ennek ellenére is szereztek két gólt. Az elsőhöz Josko Gvardiol hozzájárulására is szükség volt. A horvát védő hazafejelte a labdát, arra azonban nem figyelt, hogy Stefan Ortega is kijött a kapujából. Alejandro Garnacho lecsapott a labdára, a hibát kihasználva megszerezte a vezetést a 30. percben. Nyolc perccel később módosult újra az eredmény, de akkor csak átmenetileg, mert gólját les miatt érvénytelenítették. A 39. percben viszont már tényleg megszületett a United második gólja: Bruno Fernandes átadása után Kobie Mainoo a bal alsót célozta meg.

Túl későn jött a City gólja

A Manchester City eközben semmire sem ment az első félidőben. Három próbálkozása körül mindössze egy talált kaput, az xG, azaz a várható gólok száma mindössze 0,17 volt Erling Haalandéknál az MU 1,53-jához képest. A második játékrészben nagyobb sebességre kapcsolt Guardiola gárdája, sikerült több helyzetet kialakítania, ám a szépítő gól későn, csak a 87. percben született meg, Jeremy Doku állította be a 2-1-es végeredményt. A Manchester United 2016 után újra elhódította az FA-kupát, összességében pedig tizenhárom győzelemnél tart a sorozatban.

Nyolc évvel ezelőtt szintén egy holland edző, Louis van Gaal vezette sikerre a Vörös Ördögöket, két nappal később mégis megvált tőle a klub. Vajon Ten Hag is ugyanerre a sorsra jut?

FA-kupa, döntő:
Manchester City–Manchester United 1-2 (0-2)
gólszerzők: Doku (87.), ill. Garnacho (30.), Mainoo (39.)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.