Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Célfotó után magyar bronzérem a „nem tiszta” versenyen

Betlehem Dávid bronzérmet szerzett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon, a regnáló világbajnok Rasovszky Kristóf viszont csak kilencedik lett.

Forrás: MTI2024. 06. 12. 14:40
Bethlehem Dávid bronzéremmel gazdagodott
Bethlehem Dávid bronzéremmel gazdagodott Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betlehem Dávid óriási csatában, célfotóval végzett a harmadik helyen az olimpiai számban, ezzel pályafutása első egyéni dobogós helyezését szerezte felnőtt világversenyen.

A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen hat, egyenként 1,67 kilométeres kört kellett teljesítenie a 29 indulónak. A férfiak küzdelmeire megérkezett az eső, a húszéves magyar versenyző, akárcsak a 2022-es római kontinensviadalon, ezúttal is rögvest az elején az élre állt, és óriási iramot kezdett diktálni. A harmadik kör elején aztán a sportág két világklasszisa, a regnáló világbajnok és a 2022-es budapesti vb-győztes olasz Gregorio Paltrinieri vette át a vezetést. A táv feléhez érkezve összeállt az elit, azaz a magyarok, az olaszok és a franciák, a hat versenyzőt kevesebb mint öt másodperc választotta el egymástól.

Az utolsó körre fordulva Paltrinieri vezetésével a három olasz megpróbálta megrántani az élmezőnyt, de szinte mindenki – köztük a két magyar is – felvette a kesztyűt, így 1000 méterrel a cél előtt öldöklő volt a küzdelem.

A hajrában Paltrinieri egy másik útvonalat választva faképnél hagyta a mezőnyt – még a tv-s közvetítésben is csak percekkel később mutatták meg –, miközben Betlehem és Rasovszky tempózott a nagyobb boly élén. A 29 éves olasz így nagy fölénnyel diadalmaskodott, mögötte több mint 20 másodperc lemaradással érkezett meg az élmezőny többi tagja, négyen gyakorlatilag egyszerre csaptak célba, így a célfotó döntött, Betlehem néhány perccel később hivatalosan harmadik lett. Rasovszky kilencedikként ért célba.

– Nagyon örülök, hogy meglett ez a bronz. Az elején szokás szerint elindultam, aztán szerettem volna átadni a vezetést, de szinte senki sem akart az elejére jönni. A hajrában nagyon gyors tudtam lenni, a hosszú egyenesben pedig több embert is megelőztem. Boldog vagyok, hogy a sok negyedik, ötödik hely után végre fent állhatok a dobogón – nyilatkozta az M4 Sportnak Betlehem.

Hozzátette, az utolsó körben sokáig azt hitte, az élen halad, a másik úton úszó Paltrinierit ugyanis kitakarta a bírók hajója, így ő teljesen elveszett a látótérből.

Rasovszky Kristóf elmondta, néhányan – főként azok, akik nem jutottak ki az olimpiára – rendkívül sportszerűtlenül viselkedtek a viadal alatt, és mindent megtettek annak érdekében, hogy ne legyen tiszta a verseny.

– Remélem, akik ott lesznek az olimpián, tudják, mi az a fair play, én pedig bízom benne, hogy nekem visszaad valamit az élet – fűzte hozzá az ötkarikás ezüstérmes, aki megjegyezte, a 2021-es tokiói játékok előtt is érem nélkül maradt a kontinensviadalon, így nincs világvége.

Fábián Bettina ötödik

A verseny elején Fábián Bettina az élen úszott, de nem sokkal később a középmezőnybe esett vissza, a táv felénél két honfitársával együtt a 11-13. helyen tempóztak. Az utolsó ezer méterhez érkezve Fábián a hatodik helyre úszott fel, végül hatalmas hajrával ötödikként csapott célba, ahogyan Szimcsák Mira is szépen jött a végén és a hetedik lett. A számot a tavalyi fukuokai vb győztese, a német Leonie Beck nyerte célfotóval az olasz Barbara Pozzobont megelőzve. A karrierje utolsó világversenyén szereplő Olasz Anna a 18. helyen zárt. 

– Az elején megpróbáltam iramot diktálni, de látszódott, hogy mindenki edzésből jön és itt bizony nem lesz leszakadás, ezért kicsit visszavettem. Az utolsó előtti kör nagyon sokat kivett belőlem, mert sokat kellett előre jönnöm. Az olimpia előtt az volt a fontos, hogy tapasztalatot gyűjtsek, ez sikerült, Párizsban egyszerűen nem szabad ennyire visszaesni, mert sok időbe telik, mire az ember feljebb jön – nyilatkozott az M4 Sportnak a 19 éves Fábián.

Belgrádi Európa-bajnokság, nyíltvízi úszás, férfiak, 10 km
 1.  Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:49:19.6 óra
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:49:41.0
3. BETLEHEM DÁVID 1:49:41.2
…9. RASOVSZKY KRISTÓF 1:49:53.8

Nők, 10 km
1. Leonie Beck (Németország) 2:00:54.8 óra
2. Barbara Pozzobon (Olaszország) 2:00:54.9
3. Giulia Gabbrieleschi (Olaszország) 2:00:58.5
5. FÁBIÁN BETTINA 2:01:03.9
7. SZIMCSÁK MIRA 2:01:14.0
…18. OLASZ ANNA 2:03:31.2

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.