Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A németek máris beleálltak a bíróba a drámai kiesésük után az Eb-ről

Kulcsfontosságú jelenet történt a Spanyolország–Németország Eb-meccs hosszabbításában, amikor 1-1-es állásnál Jamal Musiala lövése után a spanyol Marc Cucurella látványosan kézzel blokkolta a kapura tartó labdát, ráadásul a tizenhatoson belül. A játékvezető vissza sem nézte az esetet, nem ítélt tizenegyest, a VAR nem lépett közbe. A végül 2-1-re veszítő németek máris beleálltak emiatt a bíróba.

2024. 07. 05. 21:31
UEFA EURO 2024 quarter-finals - Spain vs Germany
A német játékosok kezezést reklamálnak, a vétkes Marc Cucurella pedig széttárja a karját. Nem járt tizenegyes, Spanyolország végül továbbjutott az Eb elődöntőjébe. Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő drámai hajrát hozott a spanyol és a német válogatott negyeddöntője az Európa-bajnokságon. A torna eddigi két legjobb csapata 1-1-es rendes játékidőt követően a hosszabbításban járt, amikor a 106. percben Jamal Musiala kapura tűzte a labdát, ám a spanyolok védője, Marc Cucurella a tizenhatoson belül kézzel blokkolta a lövést. Anthony Taylor játékvezető azonban nem fújt és a VAR sem avatkozott közbe. Végül a spanyolok egy 119. percben szerzett góllal 2-1-re nyertek, és ők jutottak be az elődöntőbe.

UEFA EURO 2024 quarter-finals - Spain vs Germany
Florian Wirtz itt még boldogan jelzi a kezezést, azt hiszi, tizenegyest kapnak a németek, de tévedett. Fotó: EPA/ANNA SZILAGYI

Ahogy az várható volt, a németek a meccs után rögtön beleálltak az angol bíróba. Cucurella kezezése nyilvánvalóan nem volt szándékos, de az sem volt igaz, amit Taylor mutatott, hogy a teste mellé le volt szorítva a keze. A spanyol kéz bizony oldalra lógott, úgy ütötte el a kapura tartó labdát.

Német bírózás: ennek semmi értelme!

– Ennek semmi értelme – fakadt ki a korábbi 52-szeres német válogatott középpályás, Thomas Hitzlsperger, akit a Bild idézett. – Tízből kilenc esetben ez egyértelmű tizenegyes. Rejtély, hogy a német válogatott itt miért nem kapott büntetőt.

Némileg visszafogottabban nyilatkozott a Bayern München korábbi klasszisa, Bastian Schweinsteiger, ugyanakkor ő sem értett egyet az ítélettel.

– Ezt meg kell magyaráznia valakinek. Persze nem volt szándékos kezezés, de a kéz nem volt a test mellett – magyarázta Schweinsteiger. – A szívem vérzik. Ugyanakkor Toni Kroos szabálytalansága narancssárga volt, abban az esetben szerencsénk volt. A kezezésnél meg nem.

Kroos még a meccs elején szállt bele Pedribe, akit le is kellett cserélni, és a spanyolok már meg is erősítették, hogy számára véget ért az Eb. A sérülést okozó Kroos azonban megúszta lap nélkül az esetet, noha Schweinsteiger szerint sárga és piros közötti határeset volt a megmozdulása.

Miért nem lépett közbe a VAR spanyol kezezésnél?

Felvetődik a kérdés, hogy a videóbíró miért nem vizsgálta Cucurella kezezését. Erre is a Bild adta meg a választ, méghozzá a férfi Bundesligában is meccseket vezető női játékvezető, Bibiana Steinhaus-Webb szakértői véleményével.

– A VAR azért nem avatkozhatott közbe, mert ez nem egy kristálytiszta rossz ítélet volt – mondta a német bíró.

Teljesen következetlen játékvezetés

A kezezés észleléséhez VAR sem kellett, a mozdulat megítélése a kérdéses, amiben egyre nagyobb a kavarodás, a játékvezetők nem alkalmazzák következetesen a szabályt. Taylor úgy ítélte meg, hogy nem volt szándékos a kezezés, ezért az sem számított, hogy a kéz nem a test mellett volt, és egy kapura tartó lövést akadályozott meg. Hasonló helyzetben a német–dán nyolcaddöntőben viszont ellentétes ítélet született VAR-segítséggel: akkor egy német beadásba ért bele kézzel a dán játékos szintén vétlenül, de mivel ott sem volt a test mellett a kéz, büntetőt ítéltek.

Két példa, két nem szándékos kezezés, két teljesen ellentétes ítélet. Hol az igazság? Mindenkinél és senkinél… 

Európa-bajnokság, negyeddöntő
Spanyolország–Németország 2-1 (1-1, 1-1, 0-0), gólszerzők: Dani Olmo (52.), Merino (119.) illetve Wirtz (89.)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.