Djokovics két lépésre van az álma teljesítésétől, de a teste az útjába állhat

Novak Djokovics két győzelemre van az aranyérem elhódításától a párizsi olimpián, miután csütörtökön kiejtette Sztefanosz Cicipaszt. A Grand Slam győzelmeket tekintve minden idők legsikeresebb férfi teniszezője nemcsak következő ellenfeleitől tarthat a folytatásban, hanem attól is, hogy a teste bírni fogja-e a gyűrődést.

2024. 08. 02. 8:12
Novak Djokovics továbbjutott, de nem volt száz százalékos állapotban
Novak Djokovics továbbjutott, de nem volt száz százalékos állapotban Fotó: AFP/SOOC/Angelos Zymaras
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics azzal a céllal érkezett Párizsba, hogy teljessé tegye az éremkollekcióját, azaz a többek között 24 Grand Slam-győzelme és világbajnoki címei tömkelege mellett olimpiai bajnoknak is mondhassa magát.

Djokovics az aranyra hajt az olimpián, kortársa, Andy Murray pályafutása véget ért
Djokovics az aranyra hajt az olimpián, kortársa, Andy Murray pályafutása véget ért. Fotó: AFP/Carl de Souza

A szerb teniszlegenda már 2008-ban Pekingben is indult, onnan egy bronzéremmel távozott, az azóta megrendezett három olimpián nem sikerült megismételnie ezt teljesítményt, nemhogy rátromfolnia. Most a francia fővárosban nem jár messze ettől, ismét elődöntős, miután csütörtökön 6:3, 7:6-ra legyőzte Sztefanosz Cicipaszt.

Péntek este Lorenzo Musetti ellen folytatja Djokovics. Idén eddig háromszor találkozott az olasszal, a 37 éves klasszis mindet hozta. Musetti éppen a párizsi salakon nehezítette meg leginkább a feladatát, ahol ötszettes csatára kényszerítette Djokovicsot.

 

Djokovics a térde miatt aggódik

Ezúttal is a szerb a mérkőzés esélyese, azonban egy dolog aggasztja a bajnokot, mégpedig, hogy a teste elárulja. Djokovics jobb térdét júniusban megműtötték, miután elszakadt a meniszkusza. A volt világelsőnek ezután az olimpiai részvétel lebegett a szeme előtt, sok időt mégsem szánt a pihenésre. Alig pár héttel az operáció után már Wimbledonban püfölte a labdát, sőt egészen a döntőig menetelt ott. Eddig Párizsban is gond nélkül vette az akadályokat, szettveszteség nélkül jutott el az elődöntőig, ám a Cicipasz elleni találkozó második játszmája során éles fájdalmat érzett a térdében.

– Aggódom a térdem állapota miatt. Nem tudok többet megosztani erről önökkel, mert nekem sincsenek pontos információim. Vizsgálatokra van szükségem, aztán meglátjuk. De reménykedem, hogy készen állok majd a következő meccsre – nyilatkozta Djokovics.

A szerb teniszezőt ugyanakkor nem csak a térde gátolhatja meg az álmai megvalósításában. Még ha túl is jut Musettin, a fináléban a Felix Auger-Aliassime–Carlos Alcaraz találkozó győztese vár rá. Mindannyian emlékezhetünk arra, mi történt, amikor Djokovics legutóbb a spanyollal találkozott: Alcaraz lemosta őt a pályáról a wimbledoni döntőben.

(Volt) világelsők búcsúztak

Djokovics tehát ott van a négy között, egyébként azonban hullottak a csillagok Párizsban. A harmadik kiemelt Alexander Zverev is búcsúzott, őt épp Musetti győzte le, de Casper Ruud is kiesett, és nagy meglepetésre a női világelső Iga Swiatek elbukta az elődöntőjét, akit a kínai Cseng Csin-ven két szettben múlt felül.

Rajtuk kívül a világranglistát korábban 41 héten keresztül vezető Andy Murray számára is véget ért a párizsi olimpia, ezzel egyetemben pedig a brit teniszező pályafutása is. A háromszoros Grand Slam-győztes teniszező sérülések sora miatt 2019-ben már visszavonult, ám nem volt végleges a búcsú. Visszatérése után azonban már nem volt képes olyan teljesítményre, mint legfényesebb időszakában. Wimbledonban elköszönt a hazai közönségétől, de már csak párosban indult. Így tett Párizsban is, ahol Dan Evans oldalán jutott el a legjobb nyolc közé, hogy aztán a negyeddöntőben az amerikai Taylor Fritz és Tommy Paul visszavonultassa őt.

– Szomorú vagyok, hogy véget ért a történet, de fantasztikus heteket töltöttünk el itt. Jól szórakoztam a brit olimpiai csapat tagjaként. Az olimpia egy különleges verseny, ahol a sportolók egy nagy csapathoz tartoznak, és egymásnak szurkolnak. Abban reménykedtem, hogy egy kicsit tovább versenyben leszünk, ugyanakkor szerencsések voltunk, hogy egyáltalán negyeddöntőbe jutottunk. Már az első két meccset is elveszíthettük volna, nagyot küzdöttünk mindkét alkalommal. Örültem volna, ha jobban teljesítünk ma, de még úgy sem biztos, hogy győztünk volna ma, mert Tommy és Taylor fantasztikusan játszottak – mondta sportszerűen Andy Murray.
 

Párizsi olimpia, tenisz, férfi egyes, negyeddöntő:
Auger-Aliassime (kanadai, 13.)–Ruud (norvég, 6.) 6:4, 6:7 (8-10), 6:3
Djokovics (szerb, 1.)–Cicipasz (görög, 8.) 6:3, 7:6 (7-3)
Alcaraz (spanyol, 2.)–Paul (amerikai, 9.) 6:3, 7:6 (9-7)
Musetti (olasz, 11.)–Zverev (német, 3.) 7:5, 7:5

női egyes, elődöntő:
Vekic (horvát, 13.)–Schmiedlová (szlovák) 6:4, 6:0
Cseng (kínai, 6.)–Swiatek (lengyel, 1.) 6:2, 7:5

férfi páros, negyeddöntő:
Krajicek, Ram (amerikai, 4.)Machác, Pavlásek (cseh) 6:4, 6:2
Fritz, Paul (amerikai, 3.)–Evans, Murray (brit) 6:2, 6:4

női páros, negyeddöntő:
Muchová, Nosková (cseh)–Hszie, Cao (tajvani) 1:6, 6:4, 14-12 – döntő rövidítés
Errani, Paolini (olasz, 3.)–Boulter, Watson (brit) 6:3, 6:1
Andrejeva, Snajder (orosz)–Krejciková, Siniaková (cseh, 2.) 6:1, 7:5
Bucsa, Sorribes Tormo (spanyol, 8.)–L. Kicsenok, N. Kicsenok (ukrán) 6:3, 2:6, 12-10 – döntő rövidítés

vegyes páros, elődöntő:
Csang, Vang (kínai)–Koolhof, Schuurs (holland) 2:6, 6:4, 10-4 – döntő rövidítés
Machác, Siniaková (cseh)–uger-Aliassime, Dabrowski (kanadai) 6:3, 6:3

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.