Marozsán varázsolt, de Medvegyev jobban járt, mint Alcaraz

Óriási meglepetéssel zárult a US Open második fordulója. A Roland Garros és Wimbledon idei bajnoka, a spanyol Carlos Alcaraz játszmát sem tudott nyerni a világranglista 74. helyezettje, a holland Botic van de Zandschulp ellen. Alcaraz kieséséhez hasonló szenzáció lett volna, ha Marozsán Fábián nyer a 2021-es bajnok Danyiil Medvegyev ellen, de a magyar teniszezőnek be kellett érnie azzal, hogy övé lett a meccs legszebb ütése.

2024. 08. 30. 6:25
Carlos Alcaraz Novak Djokovics olimpia US Open tenisz
Carlos Alcaraz az olimpiai döntő után az US Openen is csalódottan foghatta a fejét Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két férfi egyes mérkőzést rendeztek a US Open csütörtök esti (magyar idő szerint péntek hajnali) programjában. Marozsán Fábián a 2021-es győztes Danyiil Medvegyev ellen próbált bravúrt elérni, míg a 2022-es bajnok Carlos Alcaraz ellenfele a holland Botic van de Zandschulp volt. Mindkét meccs három játszmában ért véget, mégis óriási a különbség.

Danyiil Medvegyev nyert Marozsán Fábián ellen US Open tenisz
Danyiil Medvegyev magabiztosan nyert Marozsán Fábián ellen a US Open második körében Fotó: AFP/Charly Triballeau

Marozsán nem kezdett jól, az első két játszmában sokat hibázott, s alig-alig tudta hozni az adogatását. Bár felvillanásai voltak a magyar teniszezőnek, összességében Medvegyev simán került kétszettes előnybe.

Marozsán Fábián csodaütése Danyiil Medvegyev ellen

A harmadik játszma elején ugyan Marozsán brékelt először, ám utána kétszer is elveszítette az adogatójátékát. A fordulópontot a magyar játékos szenzációs, hátrafelé ütött fonák átemelése hozta el. Onnantól kezdve sokkal magabiztosabb Marozsánt láthattunk a pályán, aki gond nélkül hozta a további adogatójátékait.

Ez a tie break kiharcolására volt elég a harmadik játszmában, s bár ott Marozsán három meccslabdát még hárított, a negyediket már nem tudta. Danyiil Medvegyev három játszmában jutott be a harmadik fordulóba, Marozsán kiesésével pedig magyar érdekeltség nélkül maradtunk a US Openen, ugyanis a játéknapon korábban Bondár Anna egyesben, majd párosban is búcsúzott.

Kitől kapott ki Carlos Alcaraz?

A játéknap legnagyobb szenzációja Carlos Alcaraz kiesése volt. A spanyol teniszező szinte egész nyáron megállíthatatlannak tűnt, a Roland Garros megnyerése után Wimbledonban címet védett, s az olimpián is csak Novak Djokovics tudta nagyon szoros döntőben legyőzni.

A US Open második fordulójában viszont a világranglista 74. helyezettje, Botic van de Zandschulp hengerelt ellene. A holland teniszező eddigi legnagyobb sikerét is New Yorkban érte el, 2021-ben többek között Casper Ruud és Diego Schwartzman legyőzésével negyeddöntőbe jutott, ám most Alcaraz személyében négyszeres Grand Slam-bajnokot vert.

Az első játszmában Alcaraz borzasztóan játszott, egyetlen nyerő ütése sem volt. Utána viszont összeszedte magát, mégsem találta meg az ellenszert az ihletett formában teniszező Van de Zandschulp ellen, aki három játszmában búcsúztatta a spanyol fenomént.

S mindezt olyan visszafogott örömmel vette tudomásul, mintha csak a parkban nyert volna egy barátja ellen.

A meccs után mindketten nehezen találták a szavakat, eltérő okokból. Alcaraz becsületére legyen mondva: nem keresett kifogásokat, elismerte, hogy a holland jobb volt nála, s meglepte azzal, hogy milyen keveset hibázott. 

Szintén meglepetés volt a hetedik kiemelt Hubert Hurkacz búcsúja, bár a lengyel mintha el lenne átkozva New Yorkban, hatodszor is elbukott a második fordulóban, pedig minden más Grand Slam-tornán eljutott már a második hétig, Wimbledonban 2021-ben elődöntős is volt.

Három labdamenet után feladta a korábbi világelső

A női torna is hozott drámát, leginkább sérülésekhez köthetőt. A 2022-es wimbledoni bajnok, Jelena Ribakina ki sem állt a meccsére a francia Jessika Ponchet ellen, nem részletezett sérülés miatt. Ez már a nyolcadik torna volt idén, amelytől Ribakina visszalépett.

Alig töltött nála több időt a pályán a korábbi világelső, Karolína Plísková, aki három labdamenet után feladta a meccsét Jasmine Paolini ellen.

US Open, a csütörtöki játéknap érdekesebb eredményei

Férfi egyes, 2. forduló
Medvegyev (orosz, 5.)–Marozsán (magyar) 6:3, 6:2, 7:6
Sinner (olasz, 1.)–Michelsen (amerikai) 6:4, 6:0, 6:2
Van de Zandschulp (holland)–Alcaraz (spanyol, 3.) 6:1, 7:5, 6:4
Thompson (ausztrál)–Hurkacz (lengyel, 7.) 7:6, 6:1, 7:5
De Minaur (ausztrál, 10.)–Virtanen (finn) 7:5, 6:1, 7:6
Machác (cseh)–Korda (amerikai, 16.) 6:4, 6:2, 6:4

Női egyes, 2. forduló
Kalinszkaja (orosz, 15.)–Bondár (magyar) 6:2, 6:4
Swiatek (lengyel, 1.)–Sibahara (japán) 6:0, 6:1
Ponchet (francia)–Ribakina (kazah 4.) játék nélkül, Ribakina visszalépett
Paolini (olasz, 5.)–Plísková (cseh) 0:0-nál Plísková feladta
Pegula (amerikai, 6)–Kenin (amerikai) 7:6, 6:3
Muchová (cseh)–Oszaka (japán) 6:3, 7:6
Wozniacki (dán)–Zarazúa (mexikói) 6:3, 6:3

Női páros, 1. forduló
Csiang, Ninomija (kínai, japán)–Bondár, Burel (magyar, francia) 6:1, 6:2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.