Davis-kupa: Piros Zsombor súlyos kritikával illette saját játékát

Szoros mérkőzésekkel kezdődött Egyiptom és Magyarország kairói Davis-kupa-párharca. Piros Zsombor szetthátrányból fordított, Valkusz Máté viszont nem tudta ugyanezt megtenni, így a szombati folytatás előtt 1-1 az állás. Ha a magyar férfi teniszválogatott nyer Egyiptomban, jövőre újra játszhat a világdöntőért.

2024. 09. 13. 16:29
Nagy Zoltán Piros Zsombor Valkusz Máté Fajta Péter Madarász Gergely tenisz Davis-kupa Egyiptom
A magyar Davis-kupa-válogatott Egyiptomban játszik a héten Fotó: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken két egyessel megkezdődött Kairóban Egyiptom és Magyarország Davis-kupa-párharca. Először Piros Zsombor lépett pályára Amr Elszajed ellen, majd Valkusz Máté és Mohamed Szafvat mérkőzése következett.

Piros Zsombor Davis-kupa magyar tenisz válogatott Egyiptom
Marozsán Fábián és Fucsovics Márton távollétében ezúttal Piros Zsombor a magyar válogatott első számú játékosa (Forrás: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség)

Piros Zsombor örült neki, hogy ő kezdheti a párharcot, a mérkőzés azonban nem úgy alakult, ahogy eltervezte. A magyar játékos ugyan nem csúcsformában érkezett Egyiptomba, de egyértelmű esélyesnek számított a nála több mint négyszáz hellyel alacsonyabban jegyzett Elszajed ellen. Az első játszmát mégis 7:5-re az egyiptomi nyerte.

Mi történt Piros Zsombor mérkőzésén?

Elszajed a második játszmában is brékelőnybe került, Piros azonban fordított, 6:3-mal kiegyenlített, majd a döntő szettben 4:1-re is ellépett. Az egyiptomi játékos innen még visszazárkózott (4:4), de Piros Zsombor végül megszerezte a vezetést a magyar válogatottnak (6:4).

– Életem egyik, ha nem a legrosszabb teljesítményét nyújtottam ma – kezdte önkritikusan értékelését Piros a Magyar Teniszszövetség Facebook-oldalán. – Jó pár fegyverem szokott lenni egy mérkőzésen, de ma csak egy maradt: hogy mindenért futok, és küzdök a végsőkig. Nagyon sokszor megkérdőjeleződött bennem, hogy meg fogom-e nyerni a mérkőzést, de a végén talán fizikálisan és mentálisan is erősebb voltam az ellenfelemnél.

Piros Zsombor elismerte, hogy a döntő szettben 4:1-nél, az ellenfele szenvedését látva kicsit korán könyvelte el magában a győzelmet, s azt is elárulta a magyar teniszező, hogy ő is görcsölt már a hőségben játszott meccs hajrájában, ha nem is annyira, mint Elszajed.

Davis-kupa: hogy áll a magyar csapat?

A párharc második mérkőzésén Valkusz Máté és Mohamed Szafvat csapott össze, akiket mindössze néhány pozíció választ el egymástól a világranglistán – Valkusz a 402., az egyiptomi éljátékos a 415. a jelenlegi rangsorban.

Piroshoz hasonlóan Valkusz is szetthátrányba került (6:3), majd ő is kiegyenlített, második nekifutásra kiszerválva a második játszmát (7:5).

A döntő szettben a rutinos Szafvat – aki egyben az egyiptomi szövetségi kapitány is – 4:1-re ellépett, aztán viszont két kettős hibát ütött egymás után, aminek köszönhetően Valkusz visszazárkózott. A magyar teniszező 5:4-es hátrányban meccslabdát hárítva hozta az adogatását, a mérkőzés végül tie breakban így is Szafvat javára dőlt el.

Egy nap után tehát 1-1 az állás. Az osztályozós párharc szombaton a párossal, majd újabb két egyessel folytatódik, a győztes jövő februárban a 2025-ös világdöntős szereplésért vívhat újabb párharcot, a vesztes egy osztállyal lejjebb szerepelhet.

Davis-kupa, osztályozó

Egyiptom–Magyarország 1-1

Amr Elszajed–Piros Zsombor 7:5, 3:6, 4:6
Mohamed Szafvat–Valkusz Máté 6:3, 5:7, 7:6 (7-5)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.