A fogorvos 38 labdaérintéssel lett gólkirály

Hugo Sánchez minden idők leggólerősebb fogorvosa. Az 1989-1990-es La Liga-idényben úgy állította be a legendás Telmo Zarra gólrekordját, hogy mind a 38 találatát első érintésből szerezte. Megismételhetetlen csúcs, amit napra pontosan harminc éve állított fel a Real Madrid mexikói csatára.

Ch. Gáll András
2020. 05. 05. 9:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1990. május 5-ét írtuk, Hugo Sánchez 35 góllal vezette a spanyol labdarúgó-bajnokság góllövőlistáját. Szép, szép, mondhatnánk erre, de mi ebben a különleges? Önmagában semmi, csakhogy harminc évvel ezelőtt még Telmo Zarra tartotta a La Liga örök gólrekordját az 1950-1951-es pontvadászatban szerzett 38 góljával. A mexikói fogorvosnak, a Real Madrid 31 éves csillagának az utolsó fordulóban, a Real Oviedo ellen legalább három gólt kellett elérnie ahhoz, hogy beállítsa az Athletic Bilbao legendájának akkor már 39 éve fennálló rekordját. (Meg kell említeni, hogy Zarra 30 forduló alatt állította fel a gólcsúcsot, míg Sáncheznek 38 forduló állt a rendelkezésére.)

Sánchez azokban az években kibérelte magának a Pichichi-díjat, amelyet az adott idény gólkirályának adnak át. Az 1984-1985-ös bajnokságban még az Atlético Madrid játékosaként koronázták meg (22 gól), 1985-1986-ban (22), 1986-1987-ben(34) és 1987-1988-ban (29) már a Real Madrid gólvágójaként lett a legeredményesebb. Az 1988-1989-es idényben ugyan átengedte a trófeát Baltazarnak, az Atlético 35 gólt szerző braziljának, de a következő szezonban újra ellenállhatatlannak bizonyult a mexikói. Minden helyzetből a kapuba talált. Lőtt gólt jobbal, ballal, tizenegyesből, szabadrúgásból, fejjel is betalált, sőt, Logroñóban, a Las Gaunas stadionban még mellel is a hálóba passzírozta a labdát. Gyakorlatilag minden érvényes testrésszel gólt szerzett, és ami külön kuriózum, valamennyit első érintésből érte el, ha úgy tetszik, kapásból, anélkül, hogy megszelídítette volna a labdát. (A tizenegyes és a szabadrúgás, ugye, értelemszerűen egyérintéses...)

Így érkezett el 1990. május ötödike, amikor a Madrid a Real Oviedót fogadta a Bernabéuban, és „Hugolnak” – ez volt a gólerős fogorvos beceneve – még legalább háromszor a hálóba kellett találnia Zarra rekordjának beállításához.

Rosszul indul a meccs, Viñals a vendégeknek szerzett vezetést, de Parra egyenlített, majd beindult Sánchez. Előbb büntetőből (2-1), majd fejesből (3-1), végül ballal (4-2) talált be, a végén még Aldana rúgta az ötödiket. Megvolt a csúcsbeállítás, és mind a 38 gólt egy érintésből! Ráadásul a Madrid 107 góllal fejezte be a bajnokságot, amit csak a 2011-2012-es szezonban döntött meg ugyancsak a Real Madrid – az állítólag a bunkerfocit propagáló José Mourinho irányításával –, 121 góllal.

Zarra és Sánchez közös spanyol rekordja 2011-ig állt fenn, akkor 41 gólt szerzett, s újabb egy év múlva a Barcelona sztárja 50 gólig jutott, ez a mai napig fennálló, és alighanem megdönthetetlen La Liga-gólcsúcs.

Csak éppen nem kizárólag első érintésből....

Itt megnézheti a fantasztikus teljesítményt:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.