Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Messi és Xavi is kampányígéret a Barcelona elnökválasztásán

Vasárnap új elnököt választ az FC Barcelona mintegy 110 ezer, többségében csalódott tagja. Három jelölt van, akik közül kikerül a botrányos körülmények között leváltott, a klubot csődközelbe kormányzó Josep Maria Bartomeu utóda. A legesélyesebbnek tartott korábbi elnök, Joan Laporta azzal kampányol, hogy maradásra bírja Lionel Messit, akinek az idény végén lejár a szerződése. Laporta legnagyobb riválisa, Victor Font pedig Xavit ültetné le a kispadra.

2021. 03. 05. 19:07
Lionel Messi, eltiltás
Messi mereng. Talán őt is meglepték a nyilvánosságra került számok Fotó: Alejandro Garcia Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

közreműködésével októberben sikerült kikényszeríteni Josep Maria Bartomeu elnök és a Barcelona igazgatótanácsának lemondását. A korrupcióval vádolt korábbi klubelnököt spanyol sajtóhírek szerint hétfőn letartóztatták, miután a rendőrség a Nou Campban vizsgálódott a BarcaGate elnevezésű ügyben. Vasárnap azonban már új korszak kezdődik a katalán csapat életében, ekkor kerül sor az elnökválasztásra, melynek három jelöltje van: Joan Laporta, Victor Font és Toni Freixa.

Joan Laporta Lionel Messivel kampányol Fotó: FC Barcelona / AFP

A Barcelona 110 290 tagja jogosult a szavazásra, ők dönthetnek a befutóról. Közülük 22 811-en levélben is szavazhatnak, a többségnek azonban személyesen kellene leadnia a voksát, ezért a koronavírus-járvány harmadik hullámának a közepén arra számítanak, hogy sokan távol maradnak. Eleve közel négyezer tag Katalónián kívül, további több mint háromezer külföldön él. Szó volt arról, hogy elektronikus úton is lehessen szavazni, ám ezt a javaslatot végül elvetették.

Korábbi hírek szerint a Barcelona 800 millió eurós adósságot halmozott fel Bartomeu vezetésével, így az utódra mindenképpen nehéz feladat vár. Ebben a helyzetben vajon mivel próbálják meggyőzni a jelöltek a szavazásra jogosult tagokat? Az előjelekből úgy tűnik, hogy bár hárman pályáznak az elnöki posztra, valójában kétesélyes a verseny.

Az esélytelen: Toni Freixa

Úgy tartják, hogy a három jelölt közül Toni Freixa az, aki szellemiségében a legközelebb áll a nemrég leváltott elnökséghez, tehát vele egyfajta folytonosság következne Bartomeu távozása ellenére. Éppen ezért Freixa esélyei minimálisak a győzelemre, a Barcelona hívei ugyanis változásokat sürgetnek.

Messi nem örülne Freixa győzelmének Fotó: Alejandro García / MTI/EPA/EFE

Ha Freixa nyerne, azzal tulajdonképpen már vasárnap eldőlne, hogy Lionel Messi távozik Barcelonából a nyáron. Persze azért neki is vannak olyan ígéretei, amelyek vonzónak tűnnek, Freixa szerint és Erling Håland megszerzése is lehetséges a győzelme esetén. Tekintve a Barcelona anyagi helyzetét, kétséges, hogy meg tudnák fizetni a Transfermarkt adatai alapján a világ jelenlegi legértékesebb (Mbappé, 180 millió euró) és hetedik legértékesebb (Håland, 110 millió) labdarúgóját. De Freixa a következő Aranylabda-jelöltek közül bárkinek a megszerzésével kampányolhatna, akkor sem ő lenne az esélyes.

Akit le kell győzni: Joan Laporta

A legnagyobb esélyes Joan Laporta, aki 2003 és 2010 között egyszer már sikerrel irányította a klubot, tehát rendelkezik a kellő tapasztalattal és hitelességgel. Abban az időszakban az együttes négyszer nyerte meg a La Ligát és kétszer a Bajnokok Ligáját, a csúcsot pedig a Pep Guardiola nevével fémjelzett, 2009-ben hat trófeát nyert csapat jelentette, amely mai napig a mérce az utódoknak. És persze Laporta korábbi elnöksége hozta el Lionel Messi szárnyalását.

Nem véletlen, hogy a hatszoros aranylabdás maradásának zálogát sokan Laporta személyében látják. – Kiváló kapcsolatot ápolok Messivel, és meggyőződésem, hogy az ajánlat, amelyet én teszek elé, elnyeri majd a tetszését. Ugyanakkor garantálom, hogy ha a másik két jelölt nyer, abban az esetben nem marad a klubnál – erősített rá Laporta. Jelenleg persze csak annyi biztos, hogy Messi szerződése az idény végén lejár, és mielőtt elkötelezné magát, mindenképpen ki akarja várni, milyen jövőkép várható a Nou Campban.

Aki izgalmassá teheti: Victor Font

Általános vélekedés, hogy Xavi egy nap a Barcelona vezetőedzője lesz. Hogy erre előbb vagy utóbb kerül sor, az Victor Font sikerétől is függ, ugyanis ő azt ígéri, Xavival építi újra a katalán csapatot. A korábbi középpályás jelenleg a katari Al Sadd együttesét vezeti, és a Nou Campban óriási tiszteletnek örvend, sokak szerint ő lehetne az új Guardiola. Xavi a Barcelona pályára lépési rekordere 767 meccsel, igaz, már nem sokáig, Messi csak három találkozóval van lemaradva mögötte.

A Nou Camp sorsa is függ az elnökválasztástól Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Font kampányát gyengíti, hogy Xavi nem szólalt meg az ügyben, s nem is támogatta nyilvánosan az elnökjelöltet. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, mikor és kinek kell passzolni a labdát, ezért Xavi kivár, nem tör lándzsát Font mellett, mert ha Laporta lesz a befutó, ő hosszú távon akkor is Barcelonában képzeli el a jövőjét, vele is tudnia kell majd együttműködni.

Mi lesz Ronald Koemannal?

Vasárnap a jelenlegi vezetőedző jövőjére is hatással lehet a választás végeredménye. Laporta támogatja Ronald Koemant, ő valószínűleg hagyná tovább dolgozni a hollandot. Font viszont nyitott lenne az edzőváltásra Xavi miatt, de ez nála sem egyértelműen az idény végén következne be, főleg ha Koeman erősen zárja az évadot. Ne feledjük, a Barcelona jelenleg minden fronton harcban van, a bajnokságban második, a BL-ben nyolcaddöntős, a Spanyol Kupában döntős. Font azzal a forgatókönyvvel is készül, hogy Xavi először vezérigazgató lenne, és csak később ülne le a kispadra.

Az edzőé mellett sarkalatos kérdés a stadion sorsa. A kidolgozott tervek szerint a Nou Camp teljesen megújulna, valamint új kosárlabdacsarnok és egy pláza is épülne mintegy 800 millió euróból. Ehhez húsz évre 815 millió eurós kölcsönt venne fel a klub, és 1250 milliót fizetne vissza.

Laporta és Font egyaránt felülvizsgálná a terveket, de abban egyetértenek, hogy a Barcelonának hosszú távon szüksége van az infrastruktúra fejlesztésére.

Sőt, Laporta akár bővítené is a projektet, hogy a kosárlabdacsarnok elég nagy legyen az Euroliga négyes döntőjének megrendezéséhez. Úgy oldaná meg az építési munkálatokat, hogy a csapat néhány évre a barcelonai olimpiai stadionba költözne, így a Barcelona fennállásának 125. évére, 2024-re elkészülne az új Nou Camp.

Nyitott kérdések vannak, vasárnap a válaszokhoz is közelebb kerülünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.