Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 14., hétfő, Vazul napja
HÍR TV - BAYER SHOWKarácsonyék a dugódíjat készítik elő!
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/sport/berecz-elsullyedt-a-magyar-vb-erem-a-viharos-atlanti-oceanban-9789119/

Elsüllyedt a magyar vb-érem a viharos Atlanti-óceánban

Szűk egy hónappal ezelőtt Berecz Zsombor címvédőként megnyerte a finndingi Európa-bajnokságot, és a 35 éves magyar vitorlázó szerdán a világbajnokságon a második helyről várhatta a zárónapot, de a forgolódó szélben ez nem az ő napja volt. A végelszámolásnál negyedik lett, de maradjunk annyiban, hogy inkább az olimpián álljon majd a dobogón.

Az Európa-bajnokságot áprilisban Portugália déli partjainál, Vilamouránál rendezték, s szinte már azon a versenyen is képviseltette magát az egész világ, hiszen nyílt verseny zajlott, és a szűk elitből csak az új-zélandiak hiányoztak. Most, ugyancsak Portugáliában, Portóban ők is megjelentek a hagyományosan az Arany-kupáért rendezett vb-n, amelyet 2018-ban éppen Berecz Zsombor nyert meg. Akkor tehát hozzá került az idén már 65 éves múltra visszatekintő patinás vándorserleg. Amint azt a magyar szövetség honlapjáról megtudhattuk, ennek a történetét egy tragédia is beárnyékolja: a brazil Joerg Bruder háromszor nyerte meg a kupát, és 1973-ban éppen úton volt Franciaországba, hogy megvédje a vb-címét, amikor tragikus repülőgép-balesetet szenvedett, a kupának pedig nyoma veszett. A finndingisek azóta a másolatáért vetélkednek.

Az idei világbajnokság nehézkesen indult, mert ugyan a szombaton a három tervezett futamot megtartották a közepes szélben, vasárnap a hajnali viharból visszamaradt hullámzás olyan méretű volt az Atlanti-óceánon, hogy a versenyigazgatóság ezt a napot lefújta. Majd a hétfőit is, pedig a mezőny több mint négy órát töltött vízen, tizenkétszer rakták át a pályát, ám a viharos időjárás megint lehetetlenné tette a futamok lebonyolítást. Kedden aztán megkönyörültek az égiek, elvonult a vihar, újra tudtak rendezni három futamot, ami azt jelentette, hogy a vb-n végeredményt hirdethetnek majd, és a leggyengébb eredményét mindenki kiejtheti. Berecz Zsombor még szombaton 9. és 11. helyekkel kezdett, a harmadik futamot megnyerte, kedden pedig 2., 6. és 5. helyeket jegyzett, vagyis ekkor a 11. helyét ejtette ki, s az összetettben a 23-as helyezési számával a második helyre került az 52 fős mezőnyben.

Az utolsó nap előtt az új-zélandi Andy Maloney állt az élen 18 ponttal, és a harmadik helyet is egy új-zélandi, a 2019-es győztes, vagyis a címvédő Josh Junior foglalta el 28 ponttal. Ő az elmúlt két évben gyakorlatilag nem ült finndingiben, de az Emirates Team New Zealand csapattal márciusban megnyerte az Amerika-kupát. Maloney, Berecz és Junior összevetésében lényeges volt, hogy a két új-zélandinak a kieső eredménye 23., illetve 20. hely volt, vagyis ők már nem hibázhattak.

Berecz Zsombornak a vége nem sikerült, de nem kell elkeserednie
Fotó: Robert Deaves

A hetedik futamban az élen álló trióból senki sem ment jól, Junior 14., Maloney 15., Berecz pedig 19. lett, miközben az összetettben addig a negyedik helyen álló spanyol Joan Cardona harmadik lett, jelezve, hogy ő is éremre pályázik. Az igazi baj számunkra azonban az volt, Berecz a nyolcadik és a kilencedik futamban sem tudott az élbolyban végezni, 17., végül pedig 10. hely került a neve mellé, így a 19. helyétől szabadult meg, és 61 ponttal zárt. Az új-zélandiak jobban hajráztak, s a kiegyensúlyozottan versenyző spanyol vitorlázó is előtte végzett, a vb végeredménye a következő: 1. Maloney 44, 2. Cardona 51, 3. Junior 54, 4. Berecz Zsombor 61, 5. Nenad Bugarin (horvát) 66. Ám versenyzőnknek nem kell elkeserednie, aki a vb-n negyedik, az az olimpián első is lehet.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Stratégia

„Gyurcsány király” és „Jakab bolond” szövetsége
Zárug Péter Farkas elemző szerint a Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc között köttetett szövetség egyetlen célja a szavazatmaximalizálás.

Küzdelem

A 2006-os Gyurcsány-terror
Dobrev Klára orbitális hazugságai a rendőri brutalitások és a feltárt igazság tükrében.
A G7-ek erőteljesen fellépnének Kína dominanciája ellen
Jake Sullivan közölte, védeni kell a demokráciát és minden téren fel kell venni a versenyt Pekinggel.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert nagyon csúnyán nekiment Selmeczi Gabriellának
Megérkezett az utasítás.

Poszt-trauma

Ha ők csinálják, akkor oké
Nekik szabad hirdetési kampányra és konzultációra szórni a pénzt.

Poszt-trauma

Szabó Tímea lincshangulatot szít
A szélsőséges politikus Facebook-posztjában erőszakra buzdít lapunk vezetői ellen.

Aktuális

Deutsch: No salutes, no kneeling
The conservative politician reminded: “For 80 years the Hungarians have and will stand at attention during the anthem.”

Fricz Tamás blogja

Szóval nincs a pápával semmi baj?
Ferenc pápa ideológiai tevékenysége egyre inkább egy irányba mutat, s ahelyett, hogy egyesítene, inkább politikailag megosztja a híveket.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!