Itália is búcsúzik Benedektől

Az olasz szövetség honlapja, a Federnuoto.it szívhez szóló nekrológjának a címe: Ciao Benedek, ciao leggenda.

Ch. Gáll András
2020. 06. 18. 14:18
Madaras Norbert; Benedek Tibor; Kss Tams
Az Euroliga-gyõztes olasz Pro Recco vízilabda-csapatának három magyar játékosa, Kásás Tamás (b), Benedek Tibor (k) és Madaras Norbert (j) azután, hogy a legrangosabb európai klubvízilabda-torna döntõjében 2010. május 15-én legyõzték a címvédõ montenegrói Primorac Kotort és ezzel visszahódították az Európa legjobbjának járó serleget. Fotó: MTI Fotó: Stuber Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Búcsúzik a csütörtök hajnalban, három héttel a 48. születésnapja előtt elhunyt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibortól a pólósvilág. Az olasz szövetség honlapja, a Federnuoto.it szívhez szóló nekrológjának a címe: Ciao Benedek, ciao leggenda. Le condoglianze. Isten veled, Benedek, Isten veled, legenda. Részvétünk.

Az írás említést tesz Benedek hosszas küzdelméről a gyógyíthatatlan betegséggel. Felidézi a játékos klasszisát, amely nemcsak a játéktudásában, hanem emberi tulajdonságaiban – fantasztikus akaraterejében és emberszeretetében – is megnyilvánult. Természetesen felsorolja a nekrológ a három olimpiai bajnoki címet (Sydney, Athén, Peking), a 2003-as barcelonai vb-aranyat és az 1997-es sevillai Európa-bajnoki diadalt.

 

Az Euroliga-gyõztes olasz Pro Recco vízilabda-csapatának három magyar játékosa, Kásás Tamás (b), Benedek Tibor (k) és Madaras Norbert (j) azután, hogy a legrangosabb európai klubvízilabda-torna döntõjében 2010. május 15-én legyõzték a címvédõ montenegrói Primorac Kotort és ezzel visszahódították az Európa legjobbjának járó serleget.

Fotó: MTI Fotó: Stuber Sándor

Nem maradhat ki a felsorolásból az Itáliában töltött tíz esztendő, a Roma csapatával 1999-ben megnyert bajnoki arany, majd később a Pro Reccóval elért hat scudetto, négy Olasz Kupa és a Bajnokok Ligája, valamennyi trófeát csapatkapitányként emelte magasba. Benedek Olaszországban ugyanakkora legenda volt, mint szülőhazájában, Magyarországon. A megemlékezésben kiemelik, hogy Tibor a visszavonulása után sikeres edző lett, 2013-ban világbajnoki címre vezette a magyar válogatottat.

Az olasz vízilabda-társadalom, élen Paolo Barellivel, az Olasz Úszószövetség elnökével, őszinte részvétét fejezi ki Tibor családjának és a magyar vízilabdázók közösségének, megemlítve, hogy huszonnégy órán belül kiheverhetetlen csapás érte az egyetemes vízilabdázást, hiszen alig egy nappal korábban hunyt el a másik háromszoros olimpiai bajnok legenda, Kárpáti György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.