Kemény Dénes így búcsúzik: Nincs példaképem, de ő az lenne

– Vitathatatlan, hogy Tibor nélkül nem nyertünk volna három olimpiát – szögezte le a legendás szakember.

2020. 06. 18. 14:42
Kemny Dnes; Benedek Tibor
Debrecen, 2014. november 16. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány (b) és Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vízilabda All Star Gálán a debreceni Sportuszodában 2014. november 16-án. A gálamérkõzésen Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnok vízilabdázói csaptak össze a 2013-as barcelonai világbajnokságon aranyérmes magyar válogatott tagjaival. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény Dénes szövetségi kapitány három olimpiai aranyérmet, egy-egy vb- és Eb-diadalt köszönhet csapatkapitányának, és természetesen ez fordítva is igaz.

– Vitathatatlan, hogy Tibor nélkül nem nyertünk volna három olimpiát – szögezte le a legendás szakember. – Ő annyira akart győzni, hogyha kellett, szembefordult a játékostársaival is. Amikor csapatkapitányként engem próbált győzködni a csapat igényeiről, de nekem lett igazam, akkor visszament az öltözőbe, és a bajtársainak azt mondta, márpedig úgy lesz, ahogy a főnök akarja. Ezt kevés csapatkapitány vállalja el, sőt talán Tiboron kívül senki sem. Nem hiszem, hogy rajta kívül lett volna bárki, aki a társai körében élvezett népszerűséget kockára tette volna a győzelem érdekében. Szerintem ez a tulajdonsága kiemelte a többiek közül. Tibor felvállalta a konfliktust nemcsak az edzővel, hanem a társaival is. Nagyon sok nagyszerű játékos volt a huszonegy olimpiai bajnokom között, senki sem nyert véletlenül olimpiát. De ez a fajta, bármi áron történő győzni akarás csak benne volt meg, amivel még a barátságait, a népszerűségét is kockára tette. Ezért mondom azt, hogy nélküle nem nyertünk volna három olimpiát.

Azt szokták mondani, hogyha a játékos-pályafutást és az edzői, vezetői sikereket összeadjuk, akkor Gyarmati Dezső volt a magyar vízilabdázás legnagyobb alakja. De most már Benedek Tibor is ott van mellette.

– Hát eddig is ott volt, nem attól lett óriás, hogy meghalt – korrigált Kemény. – És milyen igazságtalan, hogy valaki ilyen fiatalon elmegy, pedig még mennyi mindent tudott volna adni a sportágnak, mindannyiunknak. Mindig is voltak szorgalmas, akaratos játékosok, akiknek nem adatott meg a genetikai tehetség, de egyikük sem lett háromszoros olimpiai bajnok. Nekem sohasem volt példaképem, nyilván, most már nem is lesz, de ha valaki megkérdezné tőlem, kit ajánlanék példaképnek, csak Benedek Tibor nevét mondanám. Benne volt meg az a szorgalom és alázat, amivel mindent elért játékosként és edzőként, klubszervezőként is. És amit kevesen tudnak: Tibornak nagyon erős érzelmi gazdagsága volt, ezért egy az egyben példaképe lehet bárkinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.