A három magyar játékos, akinek ugródeszka lehet az Eb

Dzsudzsák Balázs öt éve, a franciaországi Európa-bajnokság után önkritikusan bevallotta: nem volt reális, hogy a magyar válogatott futballistáival házaljanak a játékosügynökök a nyugat-európai kluboknál. A helyzet mostanra változott, lehetnek olyan válogatott labdarúgók, akikre felfigyelhetnek az Eb alatt. Többen is szóba jöhetnek, különösen Szalai Attila, Schäfer András és Sallai Roland karrierjében lehet sorsfordító a kontinensviadal.

Szilágyi
2021. 06. 08. 12:55
SIGR Dvid; VARGA Kevin; Schfer Andrs
Schäfer András a Ciprus elleni győztes góllal pályázik a kezdőcsapatba az Eb-n Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi Európa-bajnokságon veretlenül a csoportja élén végzett, majd a Belgium elleni nyolcaddöntőben kiesett magyar válogatott két meghatározói játékosa, Juhász Roland és Gera Zoltán hosszú és eredményes külföldön töltött éveik után a torna idején már itthon, a magyar bajnokságban szerepelt.

Dzsudzsákék tárt karokkal várták Ronaldóékat 2016-ban
Fotó: Mirkó István

éppen a török Bursaspornál próbálta magát újra felépíteni. Az Európa-bajnoki szereplés az akkori szövetségi kapitány, Bernd Storck nagy kedvence, karrierjében volt sorsfordító, a Ferencváros fiatal középpályását 2016 nyarán a Bologna szerződtette.

Nagy Ádám öt éve hívta fel magára a Bologna figyelmét
Fotó: MTI

A héten kezdődő Európa-bajnokságon több magyar játékosnak van esélye arra, hogy eladja magát. A kapusok közül esetleg Dibusz Dénesre mosolyoghat rá a szerencse, de tekintettel arra, hogy kirobbanthatatlan a válogatott kezdőcsapatából, erre nincsen sok esélye a Ferencváros – Bajnokok Ligájában is bizonyított – portásának.

immár alapember a válogatottban
Fotó: Nemzeti Sport/Balogh László

egyik felfedezettje, Szalai Attila helyzete sokkal kedvezőbb. A ciprusi Apollón Limasszoltól januárban a török Fenerbahcéhez szerződött 23 éves védőért topbajnokságok csapatai állnak sorba. Sajtóhírek szerint az angol Premier League ötödik helyén végzett Leicester City és a spanyol élvonal egyik markáns csapata, a Sevilla is szívesen leigazolná a bécsi Rapidban nevelkedett labdarúgót. Szalai alapember a védelemben, Rossi elvétve pihenteti, és ha megállja a helyét a világ legerősebb válogatottjai, sorrendben Portugália, Franciaország és Németország ellen, az lenne az igazi meglepetés, ha a következő évadra is maradna a Fenerbahcénál. A török sztárklubhoz 2025-ig köti szerződés, de nyilván van az a pénz, amiért elengednék. A Fener 2,3 millió eurót fizetett az Apollónnak a játékjogáért, a nyáron busás haszonnal tudná értékesíteni.

Ciprus ellen szerezte meg az első gólját a válogatottban
Fotó: Mirkó István

A Dunaszerdahelyen futballozó Schäfer András ugyancsak nagy lehetőség előtt áll. és Kalmár Zsolt kiesése miatt előtérbe került a 22 éves középpályás, aki a Ciprus elleni múlt heti felkészülési mérkőzésen megmutatta, lehet rá számítani. Schäfer a mezőny legjobbjaként tündökölt, ő szerezte a találkozó egyetlen gólját. Ezek után aligha lenne meglepő, ha a szerződését a Dunaszerdahellyel tavaly szeptemberben 2024-ig meghosszabbító labdarúgó a kezdőcsapatban találná magát az Eb-meccseken is. Ha a szombathelyi születésű játékos nem ijed meg a világsztároktól, s hozza azt, amit tud, akkor az Eb után bekopogtathat érte Dunaszerdahelyre egy-két nyugat-európai klub.

Sallai 24 éves kora ellenére már rutinos válogatott futballista
Fotó: MTI/AP/Marco Vasini

Sallai Rolandra ez csak azért nem érvényes, hiszen ő már 2018 óta Nyugat-Európában futballozik. A fiatal szélső az idei szezonban nyolc gólt szerzett a német első osztályú Freiburgban. A kétszeres vb-résztvevő, Sallai Sándor unokaöccse 24 éves kora ellenére fordulatos pályafutással büszkélkedhet: megjárta az olasz, a német és a ciprusi első osztályt, az Apoel Nicosiával szerepelt a Bajnokok Ligájában, és meghatározó játékosa a magyar válogatottnak. A Freiburg nem véletlenül hosszabbította meg a szerződését márciusban ; a mértékadó Transfermarkt honlap 13 millió euróra becsüli piaci értékét. Az Eb után lehet olyan csapat, amelyik kifizeti ezt az összeget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.