Magyarok mindenütt: éremesély baseballban és súlylökésben

Kovács, Szabó, Tóth vagy Kolozsváry. Ezekről a nevekről ránézésre megállapítjuk, hogy magyarok. A tokiói olimpián mégis más zászló mellett találkozhatunk velük.

2021. 08. 02. 17:18
WBSC Baseball Americas Qualifier - Super Round
Kolozsvary (8-assal) ünnepel egyik társával Fotó: Mark Brown Forrás: Getty Images/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország népes küldöttséggel, 166 sportolóval képviselteti magát a tokiói olimpián. A szomszédos országok zászlaja alatt is indultak magyarok a japán fővárosban, de az is előfordul, hogy távolabbi állam sportolóinak nevében is egyértelműen felismerjük a magyar kötődést. Most utóbbiak következnek.

A műugrás sosem tartozott a magyar sikersportágak közé, az viszont legutóbb 1976-ban fordult elő, hogy a magyar küldöttség műugró nélkül utazott el az olimpiára. Tokióban ismét ez a helyzet, barcelonai olimpikonunk, Nagy Ibolya lánya, Bátki Noémi viszont szerepel a japán fővárosban. Bátki háromévesen költözött Olaszországba, teljes karrierje során olasz színekben versenyzett, de a 2017-es, budapesti világbajnokságot hazai versenyének tekintette, mondván: a vére mindig magyar marad. A tokiói már a negyedik olimpiája, legjobb eredménye egy pekingi hatodik hely. Tokióban toronyugrásban versenyez, szerdán lesz a selejtezője. Az egyik vetélytársa a kanadai Celina Toth lesz, és szintén a juharleveles zászló szerepelt a 18 éves Nathan Zsombor-Murray neve mellett, aki szinkrontoronyugrásban ötödik lett Tokióban.

Nathan Zsombor-Murray és Vincent Riendeau útban a medence felé Fotó: Grigory Sysoev / Sputnik via AFP

Bátkihoz hasonlóan Magyarországon született Orsi Tóth Viktória, akinek az apja atletizált, az édesanyja kosarazott. Viki szüleivel a mai napig magyarul beszélget, az olimpián viszont Olaszországot képviselte, strandröplabdában, amelyben magyar páros még sosem indult az 1996-os ötkarikás bemutatkozás óta. Marta Menegattival a csoportkörben mindhárom meccsüket elveszítették, így nem jutottak az egyenes kieséses szakaszba.

Szabó Mátyás nem volt messze attól, hogy Magyarország ellen küzdjön, ám a német kardcsapat lecserélte őt a bronzdöntőre, amelyben Szilágyi Áronék 45-40-re nyertek. Szabó szülei, Vilmos és Réka brassói magyarok, mindketten román színekben voltak vívó olimpikonok, Mátyás kétéves volt, amikor Németországba költöztek. Az egyéni versenyben a nyolcaddöntő jelentette a kardozó számára a végállomást, aki németül, angolul és magyarul beszél, románul viszont nem.

Szabó Mátyás a koreaiak elleni elődöntőben megsérült Fotó: OLIVER WEIKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A rutinos asztaliteniszező, Gárdos Róbert 14 évesen költözött Ausztriába, mert úgy érezte, ott többet hozhat ki magából. 2018-ban párosban Európa-bajnok volt, Tokióban egyesben indult, de nem nyert meccset. Sebesi Lili Marseille-ben született, de a Franciaországhoz tartozó karibi szigetcsoporton, Guadeloupe-on tanult meg vitorlázni. A 49-es hajóosztályban francia színekben hetedik helyről várja az éremfutamot, de ennél minden bizonnyal lesz sokkal jobb magyar eredmény is a sportágban.

Karch Kiraly már röplabda-legenda. Apja, Király László az 1956-os forradalom idején menekült az Egyesült Államokba. Karch amerikai színekben a teremben kétszer, majd a strandon egyszer nyert olimpiai bajnoki címet. Tokióban az amerikai női válogatott szövetségi kapitányaként van jelen, ebben a minőségében eddig világbajnoki arany- és olimpiai bronzéremmel büszkélkedhet. A csoportkört Japánban élen zárta csapatával.

Karch Kiraly magyaráz Fotó: Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP

Az amerikai női hetesrögbi-válogatottal a hatodik helyen zárt Tokióban Jordan Matyas, de ő Jordan Gray néven született, a magyar felmenőket a férje, a szintén rögbijátékos Ryan Matyas oldalán lehet keresni. Születési nevén képviseli viszont az Egyesült Államok baseball-csapatát Mark Kolozsvary, akit 2017-ben draftolt a Cincinnati Reds, de egyelőre nem játszik az MLB-ben – akkor nem is lehetne Tokióban, hiszen a baseball-liga nem tart szünetet az olimpia idejére. Az amerikaiak hétfőn kikaptak Japántól, de a rendkívül különös lebonyolítású tornán akár még az aranyérem is meglehet nekik. Sem rögbiben, sem baseballban nincs reális esély arra, hogy a közeljövőben magyarok szerepeljenek az olimpián, utóbbiban már csak azért sem, mert 2024-ben, Párizsban nem lesz a műsor része.

Kolozsvary (bukósisakban) ünnepel egyik társával Fotó: Mark Brown / Getty Images/AFP

Amerikai éremesélyes a súlylökő Joe Kovacs is, aki az Egyesült Államokban, Bethlehemben született. Rio után ismét uralkodó világbajnokként érkezett az olimpiára. Brazíliából ezüstéremmel távozhatott, és most sem ő a legnagyobb esélyes, hanem honfitársa, Ryan Crouser, aki idén megdöntötte Randy Barnes 31 éves világcsúcsát. Kovacs édesanyja, Johanna magyar, a súlylökő viszont néhány szónál többet nem ismer a nyelvünkből.

Joe Kovacs 2019-es vb-címét ünnepli Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach

Hegyváry Adrián Chicagóban született, viszont néhány éven keresztül Magyarországon tekert, U23-as világbajnokságon is képviselte hazánkat. A tokiói olimpián viszont már szülőhazája színeiben versenyez pályakerékpárban. Az olimpiai programban nem szereplő scratch versenyszámban a tavalyi berlini vb-n hatodik lett. A velodromban találkozhatunk Sarah Orban nevével is, aki a kanadai küldöttség tagja.

Kanadai színekben még egy magyart találunk az olimpián, ám a fentiekkel ellentétben Varga Roland olyan sportágban szerepel, amelyben kifejezetten gyakori, hogy az élmezőnyben magyarok végeznek. Még itthon kezdett kenuzni, 15 évesen költözött a tengerentúlra. Az edzője, Andreas Dittmer háromszoros olimpiai bajnok, Vargától hasonló eredményre nem lehet számítani Tokióban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.