Japán filmrendező lett az UNESCO jószolgálati nagykövete

Kavasze Naomi filmrendezőt az UNESCO jószolgálati nagykövetévé nevezték ki csütörtökön. A Cannes-ban többször díjazott rendező az első japán nő, aki ezt a megbízást kapta.

Forrás: MTI/ORIGO2021. 11. 26. 15:54
Kavasze Naomi
Cannes, 2017. mjus 23. Kavasze Naomi japn rendez a Hikari cm filmje bemutatjnak alkalmbl tartott fotzson a 70. Cannes-i Nemzetkzi Filmfesztivlon 2017. mjus 23-n. Az alkotst a versenyprogramban vettik. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo) Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 52 éves Kavasze, aki filmjeiben generációkon átívelő női történetekkel foglalkozik, jószolgálati nagykövetként várhatóan a nemi egyenlőség előmozdításán dolgozik majd a kulturális ágazatokban.

Úgy vélem, az a szerepem, hogy ráirányítsam a figyelmet azokra az emberekre, akikről világszerte kevés szó esik, és elhelyezzem őket a világ színpadán

 – fogalmazott a kinevezése után tartott párizsi sajtóértekezleten.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója, korábbi francia kulturális miniszter a kultúrák sokszínűségének előmozdításában játszott szerepéért méltatta a rendezőt. Kavasze a nemzetközi szervezet egy olyan programjában vesz részt, amely támogatja a fiatal afrikai filmes nők pályáját.

Kavasze 1997-ben debütáló filmjével, a Suzaku-val Arany kamera-díjat nyert Cannesban.

Tíz évvel később, Siratóerdő című alkotását a zsűri nagydíjával ismerték el a cannes-i filmfesztiválon.

2015-ben francia Művészeti és Irodalmi Lovagrenddel tüntették ki.

Borítókép: Kavasze Naomi japán rendező a Hikari című filmje bemutatójának alkalmából tartott fotózáson a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.