Cannes legnagyobb elismerését kapta meg Tom Cruise

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntette ki a cannes-i filmfesztivál a Top Gun: Maverick című filmje szerdai díszbemutatójára érkezett Tom Cruise-t.

Forrás: MTI2022. 05. 19. 14:14
CRUISE, Tom
Cannes, 2022. május 18. A tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal kitüntetett Tom Cruise amerikai színész mutatja elismerését a Top Gun: Maverick címû filmjének világpremierje elõtt a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2022. május 18-án. MTI/EPA/Sebastien Nogier Fotó: Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pierre Lescure, a fesztivál elnöke a vetítés kezdete előtt, meglepetésként jelentette be a díjat. A tiszteletbeli Arany Pálmát mindeddig csak tucatnyian kapták meg. A közönség állva tapsolta meg a díjat a kezében szorongató Cruise-t.

Az 59 éves filmsztárt már a fesztiválpalotához vezető vörös szőnyegnél is tömegek fogadták. A filmje cannes-i premierjéhez időzítve pedig a francia és amerikai zászló színeit egyaránt idéző piros, fehér és kék füstöt eregető vadászgép-kötelék is elrepült a tengerparti város felett.

Cruise-zal, aki három évtized után először tért vissza a fesztiválra, interjú is készült a vetítés előtt, melynek során a filmezés iránti elkötelezettségéről beszélt. Felidézte, hogy egyik meghatározó élménye volt 18 évesen az 1981-ben készült Takarodó című film, amelyben George C. Scott-tal játszott. Később egy kérdésre válaszolva azt is elmondta: egy pillanatig sem kísértette meg a gondolat, hogy május 27-től a mozikban látható filmjét valamelyik streaming-szolgáltatásban forgalmazza.

 

Arra a kérdésre pedig, hogy miért vállal olyan nagy kockázatot azzal, hogy maga játssza filmjei legveszélyesebb jeleneteit is, mindössze annyit mondott:

Gene Kellyt sem kérdezte senki, hogy miért táncol.

A Top Gun: Maverick díszbemutatóját 36 évvel a Top Gun után, lelkesen fogadta a cannes-i közönség, a deadline.com beszámolója szerint a film végén öt percig állva ünnepelték az alkotókat és a színészeket.

A kedden kezdődött 75. cannes-i filmfesztivál május 28-áig tart.

Borítókép: A tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal kitüntetett Tom Cruise (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.