idezojelek

Nagy idők tanúja

Murányi Laci még a klasszikus újságírást művelte: a valóság érdekelte.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Bár nem sűrűn találkoztam Murányi Lászlóval, talán a barátjának mondhatom magam. Egy-egy csiklandósabb (főképp históriai) írásom megjelenése után rendre rám csörrent telefonon. – Most megszorítom a kezed, Gyurka! – mondta ilyenkor. És ez megtisztelő volt.

Murányi Laci még a klasszikus újságírást művelte: a valóság érdekelte. Kijárt a terepre, a szerkesztés mellett tévériportokat, dokumentumfilmeket is készített. Makacs kérdező volt, „nyomon” beszélt. A rendszerváltás a Magyar Televízióban érte, a Parlamenti Napló szerkesztőségét vezette.

Nemzeti elkötelezettsége mellett a médiaháború legkeményebb éveiben is kitartott – nem véletlen, hogy a balliberális sajtó kereszttüzébe került.

Próbálták lejáratni, de rendre lelepleződtek. Az 1994-es balliberális hatalomváltás után rendkívüli felmondással a nyugdíjaztatását kérte. Persze nem adta fel. Újságíró-iskolát alapított, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen címzetes docensként sajtóismeretet oktatott, később beszéd- és viselkedéskultúrát, szónoklattant tanított a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Könyvei, publicisztikái jelentek meg életről, halálról, reményről. Istenről.

Murányi László nagy idők tanúja volt. Budai házába gyakran meghívta a nemzeti oldal jeleseit, Csurka Istvánt, Szörényi Leventét, Bíró Zoltánt, Lukács Sándort, Szervátiusz Tibort… Néhány alkalommal én is ott lehettem.

Lelkész édesapjának „munkahelyén”, a gyóni evangélikus parókián született 1937-ben. Ugyanott, ugyanabban a házban, ahol az elfeledtetett költő, Gyóni Géza. Ahogyan a hitére, erre is büszke volt.

Egy hete, pénteken ment el. Ma délben búcsúzunk tőle a kiskőrösi temetőkertben.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Borítókép: Murányi László újságíró korábban a Szeretet-versek című, a magyar irodalmat Balassitól Máraiig képviselő önálló irodalmi esttel járta az országot (Forrás: Patrióták.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.