idezojelek

A nagy mellényről

Emmanuel Macron továbbra is kitart február végén tett harcias kijelentése mellett, miszerint nem lehet kizárni nyugati katonák Ukrajnába küldését.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 03. 13. 4:58
Fotó: Gonzalo Fuentes

Emmanuel Macron továbbra is kitart február végén tett harcias kijelentése mellett, miszerint nem lehet kizárni nyugati katonák Ukrajnába küldését. Néhány puskaporos mondat a francia elnöktől: „A mi Európánkban közeledik a pillanat, amikor nem lehetünk gyávák. […] Nem lehet csak Amerikára várni. […] Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön. […] Semmit sem szabad kizárni…” Stb.
Macron hetvenkedéséről nekem valamiért az épp hetven évvel ezelőtt, 1954. március 13-án kezdődött Dien Bien Phu-i csata jutott az eszembe. Ez volt az a nevezetes ütközet – amolyan második Waterloo –, amely véget vetett Franciaország több évtizedes indokínai gyarmatosításának.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig előzőleg akkor is nagy volt a mellény.

Hogyan is történt? Amikor a második világháború végén az indokínai államok a függetlenségüket követelték, Franciaország bemutatott nekik: még mit nem! A fegyveres harc első évei a gyarmatosítók fölényét hozták, ám kiderült, az elhúzódó háború roppant anyagi megterhelést jelent. (Az ekkor színre lépő amerikaiak ugyan átvállalták a költségek zömét, ám a dzsungelháborúba belefáradt franciáknak ez is kevés volt.) Dien Bien Phu-nál egy kikényszerített támadással még megpróbálták felőrölni a felkelőket, de végképp elszámították magukat, ráadásul jött a monszun, esővel árasztva el a francia állásokat. (A legvégén a főparancsnok és törzskara is fogságba került.) A gyarmatosítók május 6-án tették le a fegyvert és bújtak ki a nagy mellényből.

Más kérdés, hogy helyükre amerikaiak jöttek (ők majd húsz év után kotródnak el), de az már egy másik történet.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferencia végén a párizsi államfői rezidencián, az Élysée-palotában 2024. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.