idezojelek

Itt van újra

Az ősz egyszerre filozófia és költészet. Mélység és magasság. Szívbizsergető évszak

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Bizony, hogy itt van, a csillagászok szerint vasárnap kora délután érkezik…

Az őszt is várjuk, nemcsak a tavaszt. Talán éppen ez az évszak legfőbb küldetése: elhozni a nyugalmat, kiléptetni a fáradt embert a mókuskerékből, rohant már szegény éppen eleget ebben a verejtékes, megveszekedett világban.

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy bújik belénk a nosztalgia. Az ősz összegyűjti a letisztult gondolatokat, újraéleszt régi barátságokat, félbehagyott regényeket veszünk le a könyvespolcról, benne egy régi képeslap, egy megsárgult levél. Szeptember végén az ember rabja lesz a melankóliának, minél beljebb jár az évek erdejében, annál jobban. Rendező szerepe van az ősznek: tisztábbá teszi a gondolatokat, percre megállít, osztályoz, érték szerint sorol. Segít rálátni az elszaladt hónapokra. Szeptember végi estéken az ember kicsit filozófussá lesz, emlékezik, mereng, értékel. Közben kertet rendezünk, szöszmötölünk a ház körül, totyogunk, mélázunk, visszamerengünk az elszaladt nyárba. Néha kesereg, félhangosan panaszkodik. Mert színész is szorult belénk.

Az ősz egyszerre filozófia és költészet. Mélység és magasság. Szívbizsergető évszak. Azt hiszem, az állandóságot keressük az őszben. A talppontot, ahonnan tavasszal majd újra betájolhatjuk magunknak ezt a zabolázhatatlan világot.

Nem is azzal van a baj, hogy megy az idő, hanem, hogy egyre sebesebben. Bizony rákapcsolt a számláló, fürgébb a naptárlap, az óramutató.

Míg a klaviatúrán babrálok, odakint már erősen szürkül. Lábamnál heverő öreg Marci kutyám néha felnéz, mintha azt kérdezné: hová lett a nyár?

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A kulturális megmaradás luxusa

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.