idezojelek

A tolla volt a mindene

Nyolcvanegy évesen ment el ez a különös, szeretni való ember, aki fél életét írással töltötte.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Máig előttem, ahogy – jó negyven éve – bekopogott az olvasószerkesztői szobába, bemutatkozott, majd átnyújtotta a kéziratát. A legelsőt. 

A sportnapilapnál történt a jelenet, a cikket én, a kezdő olvasószerkesztő vettem át attól a Végh Alpár Sándortól, akitől immár nem érkezik kézirat egyetlen szerkesztőségbe sem.

 Nyolcvanegy évesen ment el ez a különös, szeretnivaló ember, aki fél életét írással töltötte. A tolla volt a mindene. Özvegyétől tudom, mikor már félig odafenn volt, akkor is írni akart.
Több napi- és hetilapnál dolgozott, de ahogyan mindig mondta, a Magyar Nemzet állt hozzá a legközelebb. A szombati mellékletbe írt Köznapló tárcáival különös szint vitt az újságba: egy kritikus ember a megvadult világról, a mindennapokról… Túrkevén született, a fővárosban nőtt fel – de át tudott járni a két világ között. 

Szerette magát vándorkrónikásnak nevezni, aki csak megy, beszélget az emberekkel, és azt a maga módján megírja. 

Szerette a vidéket, zebegényi otthonát, a Dunakanyart, ősszel a szelíd Balatont. 1988-ban ezer kilométert megtéve negyvenöt nap alatt bejárta az országot, ebből született legsikeresebb könyve, a Legyél vándor! Vonzotta a Kelet világa, már betegen megfürdött a Jordán folyóban, remélve, talán meggyógyítja.
Utolsó éveiben befelé fordult, abba a párhuzamos valóságba, ahol már nincsenek korlátok. Öt lánya közül Esztert, a legfiatalabbat most vették fel az egyetemre, de ezt Sándor már nem foghatta fel. A test még élt, de a lélek már elindult fölfelé… Egyik példaképe Andrej Tarkovszkij volt. Talán a filmrendező ars poeticája fogta meg: 

Ideálom: az ember, aki mindig hű marad önmagához.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A kulturális megmaradás luxusa

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.