„Úgy magyar, hogy mindenkinek jólesik szeretni”

2002. 09. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs, biztosan nincs a pofátlanságnak határa. Mert rendben van (nincs rendben!): kirúgnak mindenkit. Elhitetik, hogy az osztogatásravalót ötven nap alatt teremtették elő, hiszen az Orbán-kormány üres kasszát hagyott hátra. Horn Gyula még mindig retteg a 23 millió román munkavállalótól. Egy tanítónő fizetése 1998-ban nettó negyvenezer forint volt, 2002-ben, az új rendszerváltás, az új szocializmus építése előtt nettó hatvanötezer – most, október 2-án tanárnőnk hetvenhétezret fog találni a borítékban, és ezt hívják ötvenszázalékos béremelésnek. Rendben van (nincs rendben!): az „üvegzseb” program első fejezeteként SZDSZ-es PR-cég kap húzós állami megrendelést, negyvenmillióért népszerűsítik száznapos programjukat – négy évig mást sem hallottunk, mint hogy nincs szükség kormánypropagandára. Ugyanannyiért csinálnak tűzijátékot, mint tavaly az Orbán-kormány, előbb elhalasztják, utóbb megtartják, fő attrakcióként lézerfényű ráják, puputevék, halacskák vonulnak el a várdombon, majd kiírják lézerrel az éjszakába, hogy: KÖSZÖNJÜK MAGYARORSZÁG. Ez utóbbi mondat az MSZP lózungja volt a választások után, ilyen plakát előtt állt a vezérkar, a jó beszédű ügynök, a szundi törpe meg a Lendvai. Rendben van (nincs rendben!): A8-asokra cserélik sietve az autóparkjukat – ha Orbánék vettek egy biciklit vagy egy használt velorexet, akkor nyilvános idegrohamot kaptak, megfelelő sajtóőrjöngéssel megtámogatva. (Lásd még: mennyiért repült Orbán Amerikába? című társasjátékot. A helyes megfejtés: annyiért, amennyiből egy A8-ast sem lehet megvenni. A szerencsés nyertesek között kisorsoljuk Lendvai Ildikó csecsemőkori fényképét, valamint Medgyessy Péter Hogyan győztem le a KGB-t című memoárkötetét…)
Rendben van (hű, ez nagyon nincs rendben!): hétmilliárdért írnak ki tendert mobiltelefon-beszerzésre. Igen, hétmilliárdért. Ma a piacon kapható legdrágább készülék háromszázezer forint körül mozog, az már lemegy magától vásárolni, és vibráló üzemmódban teljesíti a házastársi kötelességet is. Nos, hétmilliárdért 23 333 darab ilyen készülék vásárolható. Ennek örülünk. Vadonatúj mobilja lesz a vadonatúj magyar kormánynak, minden családtagnak (negyedik unokatestvérig), a kertésznek, a taki néninek, és az intelligensebb háziállatok is kapnak egyet hörcsögtől fölfelé…
Ez mind rendben van.
De most elővették a déli harangszót.
És akkor most ideje azt mondanunk, hogy megállj! Elég volt.
Persze elővették már régen. Eörsi István – van-e, ki e nevet nem ismeri? – fejtette ki talán először, hogy a déli harangszó katolikus propaganda, és nem része a magyar kultúrának. (Sajnos Eörsi igen… Állítólag…) Utóbb Eörsi Mátyás mentegeti „szeretett nagybácsikáját” a saját honlapján, imigyen: „Eörsi István csak egy megjegyzést tett, nem a déli harangszóval, hanem a közszolgálati rádióval kapcsolatban, hogy a déli harangszó hetenként változó helyszínekről való élő közvetítésével és a hozzá tartozó magyarázat stílusával a Fidesz világképét népszerűsíti egy hírműsor elején.”
Hogy a déli harangszó, illetve az adott templom és település rövid történeti összefoglalója mennyiben a „Fidesz világképe”, az egész egyszerűen felfoghatatlan. Illetve pontosan felfogható, csak nem „pc”, beszélni róla kéne, de nem lehet, működik az öncenzúra… Szóval a harangszó-gyűlölésben már benne járunk kötésig, már kifejtik a kifejtők, hogy a harangszó „robusztus horthysta érzület”, aztán jön Bajomi-Lázár Péter médiakutató, és jól megmondja a Népszabadságban: „Az ország leghallgatottabb hírműsorát a bemondó azzal kezdi, hogy a nemzeti és keresztény hagyományokra apellálva ismerteti az adott héten a déli harangszót nyújtó templom történetét, sajátos értelmezési keretbe helyezve a közvetlenül ezután következő politikai híreket.” Orvost!
E sorok írója a „nemzeti és keresztény hagyományra apellálva” esténként magyar népmeséket olvas fiainak, állva hallgatja a Himnuszt – ezt a mostanit, az „avíttat”, nem a Török András-félét és nem is az A. Gergely András-félét… –, e sorok írója egyáltalán nem gondolja, hogy mostantól a zulu, eszkimó, amerikai, pápuai és újlipótvárosi hagyományokra kellene apellálnia…
Mindegy persze, a lényeg, hogy miután a „szellemi holdudvar” megágyazott a kérdésnek, Agárdi Péter szocialista rádiókurátor elérkezettnek látta az időt, hogy frontális támadást indítson a déli harangszó, valamint a templom- és településtörténeti fél percek ellen.
Agárdi utóbb megkísérelt hazugságba menekülni, mondván, ő csak kérdezett. Agárdi nem számolt azzal, hogy valaki, mialatt én a „nemzeti és keresztény hagyományokra apellálva” a Bolond Mihók című mesét olvastam Ágostonnak és Mártonnak, a kérdéses kuratóriumi ülésről készült jegyzeteit erőszakkal betömködte a bejárati ajtóm alatti résen…
Hazudsz, Agárdi. De ez is mindegy. Ebből a kis gusztustalan és pitiáner történetből annyi a lényeg, hogy nem hagyjuk megszüntetni a déli harangszót, és a történeti ismertetőt. Mert az ilyen apróságokból áll össze a lelkünk is, meg az önbecsülésünk is. Meg persze olyasmikből, hogy például bizonyos reklámok felháborítanak bennünket. Mint a legújabb Plusssz pezsgőtabletta-reklám, amelyben Geszti Péter – na, ő még egy klassz srác! – a következő mondatot bírja mondani: (a Plusssz) „…úgy magyar, hogy mindenkinek jól- esik szeretni”. Jó mondat. Emblematikus mondat. Ez az elviselhetetlen mondat. Az ilyen mondatokról szól a vita nyolcvan esztendeje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.