Csúcsra járatott kampány Németországban

2005. 07. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Horst Köhler szövetségi elnök még nem is döntött a Bundestag feloszlatásáról és az előre hozott választások kiírásáról – a július 1-jén elveszített bizalmi szavazást követően az alkotmány erre három hetet engedélyez –, a német politikai elit már a választási kampány lázában ég. A németországi előre hozott választások ténye talán a legmegrendítőbb politikai fejlemény – a brüsszeli uniós csúcs kudarca óta – az amatőr budapesti miniszterelnök számára. Akit mára éppen két nagy példaképe, Gerhard Schröder és Tony Blair hagyott magára. A német külpolitika 2005 második felében bekövetkező lebénulása ugyanis az utolsó szalmaszáltól, a Brüsszelből Magyarországot elárasztó uniós százmilliárdok meséjétől fosztotta meg a budapesti kormányt. Ki tudja, lehet, hogy nem is szabad túlzott reményeket fűznünk az unió leendő hétéves költségvetéséhez, hiszen egy szemfüles brüsszeli bürokrata bármikor kiszagolhatja az itteni „nagy jólétet” és a gazdaság „kirobbanó sikereit”. S akkor már nem csak szegény briteket támogathatjuk mint azt eddig is tettük, de lelkes nettó befizetőként besegíthetünk a német gazdaság problémáinak kezelésébe is. Nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc félelmében még a köznevetséget is hajlandó volt magára vállalni – gondoljunk csak a hároméves ideiglenes pénzügyi megállapodás hamvába holt ötletére –, csak hogy valami választási ígéretet kapjon 2006 elejére az uniótól.
A németországi kampányhangulat talán legbiztosabb jele – a magyar megfigyelő e tekintetben is állandóan déjá vu érzéssel küzd –, hogy az SPD frakcióvezető-helyettesének, Ludwig Stieglernek a CDU új kampányjelszaváról is természetesen „az”, vagyis a Harmadik Birodalom története jutott az eszébe. A pártja balszárnyához tartozó politikusnak a CDU választási mottójáról, a „szociális az, aki munkahelyet teremt”-ről többek között az auschwitzi koncentrációs tábor bejáratán is olvasható felirat, „A munka szabaddá tesz” ugrott be. S ha már a történelem újraértelmezésénél tartott, sürgősen Heinrich Brüninghez, az 1930–32 közötti birodalmi kancellárhoz hasonlította Edmund Stoibert. Stiegler szerint Brüning bűne volt, hogy túlzásba vitt takarékossági politikájával csak elmélyítette a gazdasági válságot Németországban, s szerinte ez a veszély fenyegeti ma is az országot, ha a bajor miniszterelnököt a kormányrúd közelébe engedik. Stiegler idegessége annyiban érthető, hogy reménytelen helyen, Bajorországban próbálkozik a szociáldemokrata eszmék terjesztésével. Abban a tartományban, amelynek az országos átlagnál sokkal jobbak a gazdasági, munkanélküliségi, oktatáspolitikai – lásd a frissen nyilvánosságra hozott PISA-teszt eredményeit – mutatói. S ne feledjük, utoljára 1957-ben volt az SPD kormányon Münchenben.
De nem csak Stiegler Harmadik Birodalmat idéző hasonlata, amelyért csak pártelnökének és kancellárjának beavatkozását követően visszakozott, jelzi a csúcsra járatott kampányt, de ismét arénába szállt az egykori SPD-elnök, Oskar Lafontaine is. A volt Saar-vidéki miniszterelnök keleten az egykori NSZEP utódpárt támogatóiból, illetve nyugaton a kiábrándult szociáldemokratákból és a szakszervezetek klientúrájából alakult formációjával már esélyes a Bundestag harmadik legerősebb frakciójának címére. A legfrissebb közvélemény-kutatások immár 11-12 százalékon látják a hétvégi kongresszuson „A baloldali párt” nevet felvett politikai alakulat esélyeit. Lafontaine, tudva, hogy a globalizáció első vesztesei mindig az egyszerű munkavállalók, láthatóan a jobbszélen elhelyezkedő, leszakadó csoportokhoz is szólni kíván, amikor a hazai munkavállalókra leselkedő legnagyobb veszélyt a fillérekért Németországban dolgozó „idegen munkavállalókban” láttatja. (A „Fremdarbeiter” kifejezést főként a második világháborúban használták azokra a több-kevesebb erőszakkal Németországban dolgoztatott külföldiekre, akik a frontra kivitt férfiak helyét foglalták el a hadiüzemekben.)
A németországi elszegényedés okán kialakult elkeseredettség egyik következménye, hogy hiába bírálták kijelentése miatt Lafontaine-t – a brandenburgi SPD egyenesen a gyűlölet prédikátorának nevezte, utalva az iszlamista terroristákra –, e támadások nemhogy csökkentették volna, de egyenesen növelték a Saar-vidéki politikus népszerűségét. Maguk a brandenburgi szociáldemokraták kénytelenek voltak visszavonulót fújni, míg Lafontaine minden alkalommal fityiszt mutatott az őt elhatárolódásra felszólítóknak.
Nem csak a fasizmusbunkó erőteljes lóbálása jelzi a németországi kampányhangulatot, hanem egy, a magyar választó számára szintén nem ismeretlen szereposztás. Nevezetesen, hogy a jelenlegi gazdasági problémákért természetesen nem az azokat hősiesen megoldó, reformokat hirdető – lásd a nyugdíjrendszer átalakításának végtelen történetét –, immáron hét esztendeje kormányzó Schröder-kabinet a felelős, hanem egyértelműen az elődje. A szemtelen vádaskodás világcsúcsát valószínűleg az SPD frakcióvezetője, Hannelore Kraft állította fel a düsseldorfi tartományi gyűlésben, amikor azt bizonygatta, hogy Észak-Rajna-Vesztfália problémái nem a harminckilenc éves szociáldemokrata kormányzásra vezethetők vissza – sőt kár volt őket leváltani, mert már biztosan tudták a megoldást –, hanem azok az éppen megalakult jobbközép kormány számlájára írandók.
Ez a „mindenért Kohl és az általa elmulasztott reformok a felelősek” kezdetű szociáldemokrata érvelés csak két apróságot hagy figyelmen kívül. Egyrészt nem tud elszámolni a Schröder-kormány első öt évével, vagyis, hogy mit tett 2003-ig a vöröszöld koalíció, mielőtt kitört volna az év márciusában a kancelláron az Agenda 2010 névre hallgató, a gyakorlatban a megszorítások sorozatát hozó reformpánik. Másrészt a tartományi kormányokat képviselő Szövetségi Tanácsban, ahol a mostani CDU/CSU-többség a kancellár egyik meghatározó érve az előre hozott választások mellett, éppen ők, azaz az SPD prominensei gátolták Helmuth Kohl óvatos reformjait 1995–1998 között. Akkor a szociáldemokrácia gáncstalan lovagjaiként fellépő tartományi miniszterelnökök számára – Hans Eichelnek Hessenben, Gerhard Schrödernek Alsó-Szászországban, Oskar Lafontaine-nak a Saar-vidéken – minden apró kiigazítás elviselhetetlen terhet jelentett, és egyenlő volt a munkavállalók arcul csapásával. S ami természetesen a törvényhozás szinte teljes blokádjára is feljogosította őket.
Az előre hozott választások ténye láthatóan felszabadítóan hatott az SPD-re, a párt választási manifesztuma immár búcsú a kormányzati felelősség terhétől. A német szociáldemokraták e programpótlékukban ismét az ellenzéki padsorokba készülnek, hiszen újfent anélkül ígérgetnek, hogy a zavaró részletekre – miből finanszíroznák ezeket győzelmük esetén – akár néhány szót is vesztegetnének. Hans Eichel pénzügyminiszter ugyan július közepén költségvetési keretszámokként beterjesztett egy igencsak ingatag papírhalmot – nemcsak az ellenzék szerint rejtély, hogy miből jönne össze mintegy 30 milliárd euró „egyszeri bevétel” –, de erről a kabinetben már nem szavaztak. Hiszen ha rábólintottak volna, akkor aligha kerülhetik meg az időközben kampányolni szétrajzott tárcavezetők a kérdést, hogy hogyan egyeztethetők össze a nagy ívű jóléti kiadások ígéretei a költségvetésben előre kódolt megszorítási kényszerekkel. Mert úgy tűnik, 2006-ban is képtelen lesz betartani a berlini kormány az euróövezetben érvényes maastrichti hiánykritériumokat. Ráadásul a költségvetés elfogadása esetén még kevésbé lenne hiteles az SPD azon fenyegetőzése, amely „szociális jégkorszak” bekövetkeztét jósolja a CDU/CSU győzelme esetére.
E jégkorszak természetesen csak akkor fenyeget, ha az SPD-t kihagynák a leendő kormányból. Az új baloldali pártalakulat sikere azonban könynyen teremthet nagykoalíciós helyzetet. Lehetséges, hogy nem lesz elegendő a 42-43 százalékon álló CDU/CSU és a hat százalék körül imbolygó FDP a stabil kormányzati többséghez. Közben olyan hangok is hallatszanak az SPD-ben, hogy a CDU-val történő esetleges nagykoalíciós együttműködés nem tenne rosszat Németországnak. Nem csak a párt jobbszárnyának számító, úgynevezett seeheimi-kör tagjai nyilatkoztak úgy, hogy „egy nagykoalíció nem jelentene világvégét. Kormányozni sokkal jobb, mint ellenzékben lenni”, de hétévnyi koalíciós együttélés után egyre több elvtárs osztja a kancellár azon álláspontját, miszerint a zöldekkel kötött koalíció már nem felel meg az aktuális társadalmi állapotoknak, s nem ad választ a magas munkanélküliség és a döcögő belföldi konjunktúra kihívásaira. Hiszen a leggazdagabb klientúrával rendelkező zöldek abszurd presztízsprojektjei munkahelyek tízezreit szüntették meg. Miközben a berlini kormány az atomerőművek felszámolásáról határozott, addig a kieső energiamennyiség nagy részét a biztonsági szempontból semmivel sem jobb francia erőművekből kénytelen beszerezni. Mivel az agyonszubvencionált szélerőművek – egyes szegény keleti önkormányzatok szinte egyetlen bevétele a városkát bekerítő erőműpark – nem akkor adnak és nem annyi energiát, mint amikor és amennyire szükség lenne.
A keresztény uniópártok kancellárjelöltje, Angela Merkel kíméletlen őszinteséget ígért a választási kampányban. Ennek már láthatók első „eredményei”, hiszen a katasztrofális állapotban lévő költségvetés szanálásának módjáról folytatott vita nyomán némileg csökkent a CDU/CSU népszerűsége. Kérdéses, lesz-e erejük bevallani, hogy egyszer s mindenkorra vége a jólét esztendőinek? S vajon képesek lesznek-e megvalósítani azt a szellemi és erkölcsi fordulatot, amelyet 1983-ban Helmuth Kohl ígért a németeknek? Amelyről keserűen állapította meg Wolfgang Schäuble, a CDU egykori elnöke, hogy a nagy nekiveselkedéseket követően az utolsó pillanatban mindig megijedtek a ’68-as újbalos értelmiségtől. S ezért nem vették a bátorságot, annak ellenére, hogy a számok 1971 óta a népességszám-csökkenésre figyelmeztettek, hogy erélyesen fellépjenek a fenyegető demográfiai katasztrófa ellen. Mindenesetre most sem lesz könnyebb, hiszen a zöldeknek nagyon szúrja a szemét, hogy szóba került, a hannoveri szociális és családügyi miniszter asszony, Ursula von der Leyen a CDU győzelme esetén esetleg Berlinben is betöltené ezt a posztot. A hétgyermekes, orvosi diplomás családanya legnagyobb bűne, hogy gyermekfelvigyázót alkalmaz, üzente a zöldek társelnök asszonya, Claudia Roth a varsói melegfelvonulásról.
A jelenlegi helyzetben Merkelnek csődgondnokként nehéz helyzete lesz. Németország már elérte a demográfiai válság ama mélységét, ahonnan nincs visszatérés, s ahol az ország zsugorodása és gazdasági töpörödése immár feltartóztathatatlan folyamat.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.