A választási viták elé

Szabó Krisztina Mária
2006. 04. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Nixon és Kennedy nem vitatkozott volna, akkor Kennedy talán még most is élne. Sokat hangoztatott állítás, de tény, hogy az 1960-as elnökválasztás eredménye kettejük vitáján dőlt el. Ott és akkor az döntött, milyennek mutatkoztak és hogyan viselkedtek az elnökjelöltek.
Holnap a két nagy párt miniszterelnök-jelöltje leül a tévénézők elé, hogy megméresse magát. Hogy a politikusok mennyire vannak formában, vagyis mennyire felkészültek aznap este, azt abból tudhatjuk meg, milyen gyorsan és milyen hangnemben reagálnak a kérdésekre. Felkészültségüket és rátermettségüket már számos alkalommal bizonyíthatták. Most azonban többről van szó, mint egyszerűen a vitáról. E rendezvény döntő jelentőségű lesz. Sokak szerint az fog győztesen kikerülni a vitából, aki nemcsak a hibákat ismeri fel, hanem el tudja mondani, hogy létezik egy megvalósítható pozitív jövőképe, amely az ország javát szolgálja. Mindez még nem elegendő az emberek meggyőzéséhez. Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani.
Milyen szereplés kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a miniszterelnök-jelöltek vitáján? A legfontosabb az, hogy megnyerő legyen. Mikor tud megnyerően viselkedni? A politikai kommunikációval foglalkozó szakirodalom általában három fontos tényezőt emel ki. Egyrészt a szereplő valóban a témáról vitázzon, ne pedig mellébeszéljen. Intelligens érvekkel próbálja meggyőzni ellenfelét, s ezzel a közönségre is jó benyomást tesz. Vita közben ügyeljen arra, hogy ne csak a programját szajkózza, vagy a gazdasági mutatókkal fárassza a közönséget, mert az beszédét unalmassá teszi. Semmiképpen ne védekezzen vagy magyarázkodjon, soha ne mondja azt, hogy „nem tudom”, hanem mindig magabiztosan beszéljen, állítson, vagy ha szükségesnek érzi, akkor támadjon is. Végül legyen könnyed humora, ami mosolyt fakaszt a nézőkből: lehet ironikus is, groteszk is, de soha nem személyeskedő, ellenfelét bántó.
Mindehhez tegyük hozzá a neves mexikói kampányszakértő, Juan Rodolfo Rivera professzor tanácsát is: „Ahhoz, hogy a politikus bizalmat ébresszen közönségében, mindig őszinte mosollyal kell a kamerába néznie. A közönség ugyanis felettébb érzékeny, s hamar rájön, ha valaki át akarja verni, nem azt mondja, amit gondol.”
Ezek a szempontok együttesen dönthetik el, ki lesz Magyarország új miniszterelnöke a következő négy évben. Nem szabad tehát a viták jelentőségét lebecsülnünk. Mennyire másként alakult volna a történelem és benne Kennedy élete is, ha nem rendezték volna meg Amerikában annak idején kettejük vitát…

A szerző kommunikációs szakértő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.