Egy következmények nélküli ország

2006. 08. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek még a híres olasz film címére? A vizsgálat lezárult, felejtse el!
A 70-es években készült alkotás az akkor még kezelhetetlen olasz maffiaviszonyokról szólt, arról, hogy milyen esélye – illetve esélytelensége – van egy, a maffia viselt dolgait feltárni hivatott ügyészségi vagy rendőrségi vizsgálatnak.
2006-ban Magyarországon, az augusztus 20-i tűzijátékon történt katasztrófa – öt halott, sok-sok sérült – után két nappal Szilvásy György lezárja a felelősségeket feltárni hivatott vizsgálatot, s megnevez felelősként két közalkalmazottat és egy főosztályvezetőt. Azaz: „A vizsgálat lezárult, felejtse el!” Köszönjük, kedves Szilvásy György e mindenre kiterjedő, átfogó, alapos és hiteles vizsgálatot. Ígérhetjük önnek: amit ön eddig mondott és csinált, azt igyekszünk gyorsan elfelejteni!
Ám mielőtt ezt megtesszük, még ide idézem az augusztus 22-én reggel, a királyi tv „közszolgálatinak” becézett műsorában a kancelláriaminiszter egy riporteri kérdésre adott „alhasi” válaszát. A riporter azt vetette fel, hogy a szervező cég, a Nexus Kft. az esemény előtt sms-ben értesítette a VIP-vendégeket, hogy készüljenek egy komoly viharra. Megkérdezte a jeles minisztertől: ha tudott a cég a közelgő viharról, s értesítette a „csókosokat”, akkor a milliós embertömeget miért nem tudta tájékoztatni a veszélyről? Szilvásy miniszter válasza: „Mert az emberek telefonszámát nem ismerik.”
Azt vélem, s komolyan gondolom: egy ilyen cinikus és antihumánus válasz után, ha Magyarországnak komoly miniszterelnöke lenne – mint ahogyan nincs –, Szilvásy, mire kiér a stúdióból, már nem miniszter.
De Szilvásy – képzeljék – még mindig miniszter.
Azt kérdezem: milyen ország ez?
És persze azt is kérdezem: milyen ország az, amelynek olyan miniszterelnöke van, mint Gyurcsány Ferenc, aki egyébként augusztus 20-án este Balatonőszödön van a családjával, s mindenkori üzlettársa, Szilvásy értesítésére nem kér azonnal hat percet a televíziótól, hogy a sajnálatos tragédia kapcsán még aznap este, de legkésőbb másnap reggel néhány mondatot szóljon az állampolgárokhoz? Milyen miniszterelnök az, aki csak hétfőn délután öt óra tájban képes arra, hogy részvétét nyilvánítsa a kormány által szervezett és megrendezett állami ünnepségen történt halálesetek kapcsán?
Higgyék el nekem – de hisz a nyájas olvasó is jó érzéssel sejti –, hogy ez egyetlen nyugati demokráciában sem fordulhatna elő. Az a miniszterelnök, aki nem az általuk szervezett, hanem bármilyen tragédia után egy-két órával nem áll a kamerák elé, és nem fejezi ki részvétét az érintettek felé – nos, az a miniszterelnök másnap már nem miniszterelnök. Nem feltétlenül azért, mert ő azonnal lemond, hanem azért, mert a közvélemény és az állampolgárok kikényszerítik a lemondását.
És ezzel még nincs vége a Gyurcsány által előadott iszonyatnak. A következő lépés augusztus 23-a, amikor a délután folyamán egyértelművé teszi: a tűzijáték-tragédia kapcsán nem lehet megállapítani politikai felelősséget, hisz „a 120 kilométeres szél nem politikai kérdés”. Amikor ezt hallottam, ismét az az érzés szállt meg, mint Szilvásy Nap-TV-s beszólása után. Ugyanis két eset van: Gyurcsány vagy komolyan gondolja, amit mond, vagy pedig csak viccel, gúnyolódik és hazudozik.
Márpedig, ha komolyan gondolja, amit mond, akkor szerintem azonnal le kellene mondania, s ha nem teszi, erre a közvéleménynek kellene kényszerítenie. Hiszen ha komolyan gondolja, hogy a 120 kilométeres szél itt a probléma, akkor „nagy a baj”. Akkor ugyanis azt az alapvető kérdést nem érti meg, hogy nem az orkánerejű szél jelenti a témát, hanem az, hogy a szélsőséges vihar egy egymillió ember részvételével zajló, hagyományos, kiemelt rangú állami-kormányzati rendezvényen csaphatott le az emberekre. Másképp: a megrendelőnek és szervezőnek, azaz a kormánynak alapvető feladata lett volna, hogy a tűzijáték biztonságos feltételeit megteremtse, a veszélyhelyzeteket folyamatosan és rendszeresen, saját embereivel figyelje és ellenőrizze, s ha szükségessé válik, a készülődő eseményt lefújja. Minderre pedig minden lehetősége meglett volna, ha a meteorológiai szolgálattal folyamatos és rendszeres kapcsolatot tart, időnként ránéz a honlapjukra, amely már két nappal az események előtt világosan jelezte, hogy vasárnap este éppen Budapest környékén várható egy jelentős és kiszámíthatatlan erősségű vihar.
A 120 kilométeres szél tehát valóban borzalmas – tapasztaltuk –, de ha az ember időben megteszi az óvintézkedéseket, akkor az emberáldozatok és a sérülések elkerülhetők. Másképp szólva, Gyurcsány Ferenc mondata, ha komoly volt – nem hiszem –, teljes alkalmatlanságát bizonyítja. Ám valószínűleg az a valóság, hogy a miniszterelnök „kommunikált”. Hisz a hírekből már tudjuk: hétfő délelőtt az összehívott stábnak az volt a legfontosabb szempontja, hogy hogyan kommunikálják a tragédiát. Közben meghalt öt ember, és nagyon sokan megsebesültek. Hát nem borzasztó ez? Nem elviselhetetlen, hogy Gyurcsány és társai egy tragédia után is azon tanakodtak, hogy hogyan adják el azt a nyilvánosság és az emberek felé, hogy hogyan „jöjjenek ki jól” ebből a borzalomból? Nem megalázó ez ránk, magyar állampolgárokra nézve?
Ugyanis bizonyos, hogy Gyurcsány a fenti kijelentésével viccelt, gúnyolódott és hazudott. Hiszen számára a tragédia kapcsán csak egy lényeges: hogyan lehet ebből a kormánynak jól kijönnie, hogyan lehet a hatalmat megtartani, hogyan lehet úgy kommunikálni, hogy még véletlenül se merüljön fel a kormányfő és a kormány felelőssége. Meg ne feledjük: hát hogyan is mondathatná le a rendezvény fő felelősét, Szilvásyt, aki a legrégebbi és legbizalmasabb üzlettársa, aki még az Antall-kormány államtitkáraként (!) a kormánytagok átverésével átjátszotta neki a balatonőszödi kormányüdülőt (hja, Őszöd, most is ott voltál, drága miniszterelnökünk!), illetve a Szalay utcai ingatlant, aki tehát megteremtette az ő további gazdagodásának lehetőségét? S aki egyébként különféle szerepekben mindenütt felbukkant a Gyurcsány-féle cégekben? Hát hogyan tehetne ilyet a régi harcostárssal? Hogy most esetleg ártatlan emberek estek áldozatul a kormány, illetve a MeH mindent alulmúló, gyalázatos, minősíthetetlen szervezőmunkájának?
Hja, kérem, ahol esztergálnak, ott hullik a forgács. Egyébként is, ahogy Hofi mondta régen: „Valaki meghalt? Sebaj! Több babgulyás jut!”
Bocsássák meg nekem, kedves olvasóim, hogy ilyen mértékig gúnyolódom. De ami Magyarországon egy ideje történik, az már-már szürreális. Ugyanis – komolyra fordítva a szót – a saját józan ítélőképességünk megőrzése érdekében tisztázzunk néhány világos összefüggést.
Először is. Augusztus 20-a kiemelt állami rendezvény, a tűzijáték ennek része, amelyet a kormány rendel meg, szervez, és amelynek lebonyolításáért a kormány vállalja a felelősséget. A kormány felelőssége, hogy olyan információs láncot építsen ki a különféle biztonsági és felügyeleti szervek között, amely garantálja, hogy a tűzijáték rendben és minden probléma nélkül bonyolódjon le. Alapvető követelmény, hogy a kormányzat folyamatosan, a rendezvény előtt napokkal és azalatt is maga figyelje, kérje a biztonsági információkat, az esetleges veszélyhelyzetekkel és vis maior helyzetekkel kapcsolatos előrejelzéseket, s ennek megfelelően cselekedjen. S ami a fontos, ezt a felelősséget a kormány és annak intézményei senkire nem háríthatják át, sem a szélre, sem a sorsra, sem pedig Gyuszi taxisra. (Lásd a brókerbotrány egyetlen felelőse.)
Márpedig kiderült: a kormány képtelen volt hatékonyan megszervezni a tűzijáték lebonyolítását. Mára világossá vált, hogy e téren is iszonyatosan elavult, kádárista, nevetségesen kisipari módszerek és eljárások függvénye volt a rendezvény sikere, kudarca vagy tragédiája. Kiderült, hogy ez már jó ideje így van, s eddig is csak a jó szerencse védett meg bennünket a nagyobb tragédiáktól. Ám sajnos egyszer minden csődöt mond, a slendriánság, a nemtörődömség és a flegmatikus szervezés végül tragédiába és katasztrófába torkollik. Nem történt itt más, minthogy egy, a pártállami időkből itt maradt, elavult és nevetséges kisüzemi módszertan okozott emberáldozatokat és sok-sok sebesülést.
Szorosan idetartozik egy nemrég megélt személyes élményem, ezért röviden elmondanám. Júniusban, a labdarúgó-vb idején Berlinben tartózkodtam, ahol a brandenburgi kapunál óriás kivetítőkön sugározták a mérkőzéseket, s mindig jelentős, többezres tömeg gyűlt össze. Az egyik nap én is oda tartottam, késve érkeztem, és a kapunál a rendőrség és a szervezők már elzárták a bejáratot. Több százan kérdeztük tőlük: miért, mi az ok? A válasz: a meteorológiai szolgálat igen erős vihart jelez Berlin fölé, s a több ezres tömeg testi épségének védelme érdekében több embert már nem engednek be, sőt, azonnal megkezdték a bent lévő emberek fedett helyre jutásának megszervezését. Többedmagammal nem akartuk mindezt elhinni, bosszankodtunk, de húsz perc után már más véleményen voltam: alig értem fedett helyre, máris iszonyatos erejű vihar csapott le Berlinre, az emberek valóban menekültek, de szerencsére a gyors információáramlás és szervezés eredményeképpen nem történt nagyobb tragédia.
Ezek után, az események tragikus kimenetele után kérdezem: még hogy a meteorológiai szolgálat ügyeletese és a katasztrófavédelem ügyeletese vigye el a balhét? Mit képzelnek ennek a kormánynak az irányítói? Teljesen hülyének néznek bennünket, magyar embereket? Azt hiszik, hogy már végképp rabszolgáivá váltunk egy újkádárista hatalomnak, hogy már végképp azt csinálnak velünk, amit akarnak, azaz megtaposnak, s utána még ki is gúnyolnak bennünket? Hinni akarom, hogy ezt a szerepet még nem fogadjuk el.
Ugyanis tegyük gyorsan hozzá, mielőtt kételyeink lennének: egy 2003-ban született kormányrendelet szerint a tűzijátékot nem lehet megtartani akkor, ha erős szél várható, mert az életveszélyt jelenthet. A 60 km/óra feletti már ennek számít, és a meteorológiai szolgálat már napok óta jelezte ennek valószínűségét. Másfelől, egy 2005-ös törvény pedig arról rendelkezik, hogy az állami ünnep és a tűzijáték lebonyolításáért a politikai felelősséget a MeH-miniszter viseli. Emellett a meteorológiai szolgálatot, illetve a katasztrófavédelmet felügyelő miniszterek felelőssége is megállapítható. Nem beszélve a budapesti védelmi szolgálat elnökéről, a főpolgármester Demszky Gáborról.
Bizony, nagy tehát a baj.
Egy normális demokráciában – ettől nagyon távol állunk – a minimális következmény az lenne, hogy a törvényben is megjelölt fő felelős, azaz Szilvásy önként feláll és távozik, s ha nem teszi, a kormányfő lemondatja. Emellett felmerül a szakterületekért felelős, érintett miniszterek felelőssége is, így Lamperth Mónikáé, Petrétei Józsefé és Persányi Miklósé. (Például csak egy kérdés a sok közül: hogyan lehetséges az, hogy az év legmagasabb tömegrészvételű állami rendezvényének napján a katasztrófavédelem vezetője külföldön nyaral? Hogyan lehetséges ez, tisztelt Lamperth Mónika?) Azonban ezen is tovább kell lépnünk: Gyurcsány felelőssége azért merül fel, mert a tragédia estéjén és másnap délutánig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, mert a részvétnyilvánításnál fontosabbnak tartotta a „kommunikáció” megbeszélését. Ez a cinikus és antihumánus magatartás méltatlan egy miniszterelnökhöz. Valamint méltatlan egy miniszterelnökhöz az a cinikus magatartás is, hogy kijelenti: az ügyben nincs politikai felelősség – a szél a hibás. Hofi Gézától humornak elfogadtuk volna ezt a megnyilvánulást, a magyar miniszterelnöktől ez elfogadhatatlan.
Vegyük ugyanis komolyan: ha egy államilag szervezett, kiemelt rendezvényen történt tragédiáért, emberáldozatokért nincs politikai felelősség a kormányban, akkor az azt jelenti, hogy nincs demokratikus kormányzás Magyarországon. Ugyanis a diktatúrákban nincs a politikai vezetőknek semmiféle felelősségük.
Egész pontosan: elsődlegesen Szilvásy, mellette Lamperth, Petrétei és Persányi felelőssége politikai – sőt Szilvásynál plusz jogi! – felelősség. Azonban Gyurcsány felelőssége döntően erkölcsi. Ő nem visel közvetlen politikai felelősséget a rendezvény szervezéséért és lebonyolításáért, viszont viseli az erkölcsi felelősséget, hogy megnevezze és leváltsa a politikai felelősöket, s esetleg önmaga is felkínálja lemondását.
Mindez persze akkor következhetne be, ha lenne bármiféle erkölcse ennek a kormánynak. Vagy, hogy Nagy László költő szavait használjam: ha lenne még emberi arcuk. Ilyen azonban nem létezik. Ennek a kormánynak csak önérdeke, üzleti érdeke és kommunikációs érdeke létezik.
Ide jutott Magyarország.
Züllött országgá váltunk, menthetetlenül.
És végül, zárszóként: higgye el, kedves olvasó, már nagyon fárasztó mindig ugyanarra a következtetésre jutni a cikkeimben. Fárasztó és elkeserítő újra és újra megállapítani, hogy hova süllyedt az ország, de ettől soha nem változik semmi. Éppen ezért szeretném kijelenteni: az örökös kemény kritika megfogalmazása önmagában semmit nem ér. Egyértelmű, hogy ha a parlamenti ellenzék, illetve a kritikai értelmiség, a független média és sajtó, valamint a magyar állampolgárok nem tesznek tényszerűen valamit a kialakult mocsárállapotok ellen, akkor lassan értelmüket vesztik az ilyen típusú cikkek is, mint az enyém. Akkor ugyanis lassan kár lesz erről beszélni, mert a posztkádári, autoriter viszonyok újratermelődnek, természetessé válnak, és abban mindannyian felelősek leszünk.
Csak egyet kérek: ne ez legyen.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.