A gyávák bátorságra buzdítanak

Milyen lehet a lelkülete annak az embernek, aki – bármilyen szervezet, párt, csoport nevében – hazánk megbüntetéséért lobbizik külföldön?

Körmendy Zsuzsanna
2014. 09. 21. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt már Göncz Kinga esetében sem értettük, és most ugyanúgy nem értjük Kapronczay Stefániát sem, aki a Társaság a Szabadságjogokért civil (?!) szervezet nevében azt állította az Európai Parlament liberális frakciója által szervezett meghallgatáson, hogy a magyar kormány visszaél a kétharmados többséggel, alkotmányellenes jogszabályokat és alapjogokat csorbító alaptörvényt fogadott el. Ezért azt javasolta, hogy az EU lépjen föl hazánk ellen, és „alkalmazza bátran” a 7-es cikkelyt, amely az EU közös értékeinek megsértése miatt az illető ország szavazati jogát felfüggesztheti. 2006-ban, amikor a Gyurcsány-kormány ártatlan civilekre lövetett gumilövedékkel, könnygázgránátokkal kergette szét a békés ünneplőket, lovas rendőrökkel hajtatott közéjük, a TASZ gyengécskén tiltakozott ugyan, de eszükbe sem jutott felszólítani az EP-t, hogy fel kellene függeszteni Magyarország szavazati jogát.

Mennyire tartható civilnek a TASZ? S miért civil? Mert annak mondja magát? S ha akciói során egy jogvédő szervezetről egyértelműen bebizonyosodik, hogy céljait politikai céloknak rendeli alá, meddig kell őt civilnek tartanunk?

Lapunk tegnapi számában igen tanulságos levelet olvashatunk, amelyből kiderül, hogy a Társaság a Szabadságjogokért programvezetője egy bizonyos ügyben előre egyeztetett az alapjogok fölött őrködő ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetőjével. Az egyeztetés ténye lehetne semleges tartalmú, információs jellegű. De itt nem arról volt szó. A két ember arról egyeztetett, hogy mikor kerüljön ki a sajtóba a józsefvárosi önkormányzatot a tűcsereprogramról szóló megállapodás felmondása miatt elmarasztaló ombudsmani jelentés. „ -vel azt beszéltük meg, hogy a minisztériumnak, önkormányzatnak küldünk mégis megkeresést 15 napos határidővel, tehát az (egyébként már általad is olvasott) jelentés utána menne ki.” Milyen jó, hogy így, tegeződve a TASZ meg az ombudsmani hivatal embere ennyire könnyen meg tudják beszélni, hogyan tegyenek keresztbe Kocsis Máté fideszes polgármesternek az elmarasztaló jelentéssel. Azt sem lehet állítani, hogy ne adnának a látszatra: „küldünk mégis megkeresést”, így dönt a TASZ nagy hatalmú drogpolitikai programvezetője, és itt a „mégis” szócskán van a hangsúly. Mert ez azt jelenti, hogy eredetileg az elmarasztaló jelentés előtt még csak megkeresésre sem méltatták volna sem a minisztériumot, sem az önkormányzatot. S hogy mit válaszolt volna a minisztérium, és mivel érvelt volna Kocsis Máté, a kerület lakosainak közérzetéért és jogainak érvényesítéséért felelős polgármestere? Az a jelek szerint a TASZ emberének egyáltalán nem számított. Hiszen a jelentés már úgyis elkészült. Számít egy civil szervezetnek, mit válaszol az elmarasztalt polgármester, aki mindössze csak a VIII. kerület összes lakosának biztonságáért felel?

 

Mit gondolnak olvasóink, Budapest melyik kerületében van a legtöbb ’56-os emlékhely? És hol van a legtöbb egyetem? Kapaszkodjanak meg: abban a kerületben, amelyet magukat jópofának gondoló álértelmiségiek, olcsó szenzációra hajtó filmesek, Heti Hetes-szintű humoristák hangjukban lenézéssel, lesajnálással, teli szájjal röhögcsélve csak „nyócker”-nek neveznek. A kerület polgármestere hosszú évek óta kemény küzdelmet folytat azért, hogy kettős kötelességének eleget tegyen. Tartozik azoknak, akik megválasztották, és bíznak benne, ugyanakkor részt kell vállalnia számos, esetenként a kerületekre háruló össztársadalmi szintű követelményből. Csakhogy erre a kerületre aránytalan mértékben jutnak olyan feladatok, amelyeket a jelenleginél jóval arányosabban kellene elosztani, hogy Budapest más kerületei is kapjanak a terhekből, kötelezettségekből. Nem lett ugyanis a város alapításakor kőbe vésve, hogy erre a kerületre jusson a majdani hajléktalanok zömének elhelyezése, sem az, hogy (igaz, két másik kerülettel együtt) kötelezően ennek a kerületnek kellene elviselnie a tűcsereprogram áldatlan hatásait.

Hogy világosabb legyen, mire is irányult a józsefvárosi polgármestert elmarasztaló jelentés: a kerület még 2006-ban elvállalta, hogy a drogosok egészségének védelmében szerződik a Kék Pont Alapítvánnyal. Az alapítvány a droghasználóknak ingyen biztosítja a tűcserét, a helyiséget pedig, ahol ez történik, az önkormányzat adja, kedvezményes bérleti díjjal. A Kék Pont már idén tavasszal bejelentette, hogy nekik az évi hatmilliós alaptámogatás helyett harmincmillióra van szükségük. Honlapjukon ezt olvashatjuk: „Nagyon szerettünk Józsefvárosban dolgozni, rengeteget tanultunk itt és nagy terveink voltak még.”

Hogy ez a szeretet miből táplálkozott elsősorban, azt most ne firtassuk, ám az elmarasztalt VIII. kerületi polgármesternél ott sokasodnak a lakossági bejelentések, amelyek keserűen tiltakoznak a drogot egyáltalán nem használó kerületiek nevében, akik az utcán, a játszótereken (!) eldobált, fertőzés terjesztésére alkalmas fecskendőket találnak. A Kék Pont Alapítvány ugyanis a drogszeméttel egyáltalán nem törődött. Készséggel elhiszem, hogy az alapítvány munkatársai imádtak a VIII. kerületben dolgozni, de vajon lakni is szeretnének-e egy olyan kerületben, ahol csemetéjük a homokozóból diadalittasan emel ki egy fertőzött injekciós tűt?
A Kék Pont állítása szerint nekik nem is kötelességük összeszedni a drogszemetet. Lássuk, mit javasolnak! Feladatuknak tartják „a drogjelenséggel, a drogszeméttel kapcsolatos információk átadását”, továbbá hatalmas szaktudásukat hajlandók megosztani, mert további szívügyük „a biztonságos begyűjtést segítő eszközök használatának betanítása nem szerhasználó lakóknak, bérháztakarítóknak, házmestereknek”. Nagyszerű. Jön a Kék Pont-csapat, a steril tűt kiosztják fáradságos, verítékes munkával a drogosoknak, akik a játszótereken, utcákon tőlük aztán nyugodtan szétdobálhatják a használt fecskendőket! Azokat majd a kedves lakók (!), a takarítók meg a házmesterek összeszedik. Kiváló elképzelés! De akkor azt a bizonyos általuk kért harmincmillió forintot nem a kedves józsefvárosi lakók, a takarítók és a házmesterek között kellene szétosztani? Ha már demokrácia! De ha ez nekik zsenánt, akkor mossák föl a lépcsőházat addig, amíg a házmester összeszedi a tűket. Egyenlőség, szabadság, testvériség!

Nem gondoltuk, hogy a TASZ ilyen jól elvan az ombudsmani hivatallal. A ballib sajtó készséges: rengeteg támadás érte Kocsis Mátét, amiért a becsületesen dolgozó, rendszerető, nem drogozó, fertőzéseknek magukat kitenni nem akaró polgárokat, gyerekeiket és a gyengébb immunrendszerű időseket védte. Jó-e, ha megszokjuk: a „liberális jogvédő” jelzős szerkezet azt jelenti, hogy az illető csak a liberálisok jogait védi? Ha a TASZ tényleg civil, akkor ebben a józsefvárosi történetben miért nem mérlegelt, miért csak támadott? Nem szeretnénk megszokni, és nem fogadhatjuk el, hogy akcióik zömében nyílt vagy bújtatott formában ott van a kormányellenesség, de csak ha a jobboldal van hatalmon. Hol van az a jogvédő szervezet, amely megtalálja az egyensúlyt aközött, hogy igen, segíteni kell a drogosoknak, ne kerüljenek még nagyobb bajba, de nem úgy kell nekik kezet nyújtani, hogy közben másoknak, akik napi gondokkal küszködve, drogmentesen, gyerekeiket óvva segítségért folyamodnak, ellökjük a kezét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.