Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Beszéljünk a kivándorlás tanulságairól

Hazánk múltjában a távozási hullámok mindig nagy traumákhoz kapcsolódtak.

Reichert János
2017. 12. 22. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tények makacs dolgok, a számokkal viszont lehet bűvészkedni. A kormánypropaganda igyekszik megszédíteni a választópolgárokat azzal, hogy mesterien keveri a különféle mértékeket és folyamatokat, azok intenzitását és tényleges nagyságát. A demográfiai folyamatokra különösen kényes a kormányzat, elhallgatja vagy elbagatellizálja a bajokat. Az alábbiakban soroljunk szikár tényeket.

Európára összpontosítva: 2002-ben 81,5 ezer honfitársunk volt tartósan külföldön, számuk 2010-re 136 ezerre nőtt, majd 2016 végén már 416 ezren voltak. Túlnyomó többségük családalapítási korban lévő, dolgozó ember. 46 százalékuk nő. A teljes glóbuszt tekintve a Világbank adatai szerint 570 ezer honfitársunk dolgozott külföldön 2013-ban, számuk mostanra nyilván növekedett. Megbízhatóbb, frissebb adat nincs. Ez szintén a kormányzat felelőssége.

Mivel Magyarország hivatalos lélekszáma folyamatosan csökken, az arányok még rosszabbak. Szerteszét volt Európában 2002-ben hazánk lakosságának 0,8 százaléka, 2010-ben 1,36 százaléka, amely arány 2016-ra 4,37 százalékra emelkedett. Az aránybeli növekedés 2010 óta 3,2-szeres, azaz 320 százalék. Ha a globális adatot vesszük, mostanra honfitársaink 6 százalékát tudhatjuk tartósan külföldön.

Hazánk múltjában a komoly távozási hullámok mindig nagy traumákhoz kapcsolódtak. A népességvesztés következményei különösen súlyosnak bizonyultak az első világháború előtt, amikor – József Attila időtlen megfogalmazásában – „kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk”.

Szemben a közvélekedéssel Magyarország története a millenniumi öntömjénezés után egyáltalán nem alakult jól. Az ünnepségek megszédítették a magyarságot, főképpen a „történelmi osztályok” ájultak el saját nagyságuktól. Ezzel szemben a valóságos folyamatok borzalmasak voltak. A kiegyezési politika a Szabadelvű Párt monopóliuma volt, amely 1900 után egye mélyebb válságba süllyedt. A hol 48-asnak, hol függetlenségi pártnak, később Kossuth-pártnak nevezett „nemzeti ellenzéke” idővel egyre távolabb navigálta önmagát a realitásoktól. A két legfontosabb társadalmi folyamat a kivándorlás és a mind jobban elmérgesedő nemzetiségi kérdés volt. A magyar elit egyikre sem tudott megoldást. A különösen mostoha sorsú Árva vármegye lélekszáma 1910-ben 2 százalékkal elmaradt az 1890. évitől.

A kivándorlás tényei ma nem köztudottak, pedig igen tanulságosak. Éves átlagban 1880-tól 1899-ig 15 ezren távoztak, 1899 és 1904 között 56 ezren. Ezután következett három katasztrofális év, 1905–07-ben évente 176 ezren mentek el, azután a háborúig még évi 88 ezren. Ezt tetézte a nemzetiségi kérdés. Kovács Imre, a népi gondolat egyik zászlóvivője 1938-ban tömören így értékelte az első világháború előtti éveket: „Csak a vak nem látta, hogy a magyar állam szétesőben van.”

Csak a vakok – meg a magyar politikusok, tehetjük hozzá. A kormányzó elit nem volt hajlandó megérteni a nyilvánvalót: a nagybirtokrendszer megfojtja a magyar falut, a magyar nemzetet. Pedig a vérveszteség irtózatos volt, de azzal ütötték el a probléma élét, hogy sokakban megapadt az erkölcsi érzés meg a hazához való ragaszkodás.

Az ország lélekszáma az első világháború előestéjén cirka 19 millió volt, a kivándoroltaké 1,4 millió, a népességveszteség tehát nagyjából 7,3 százalékos. A mai 6 százalékos elvándorlási arány eszerint még jobb a száz évvel ezelőttinél. Elsötétül viszont a kép, ha azt vesszük, hogy a kivándorlók elsöprő többsége mindig a családalapítási, illetve gyermeknevelési korú, azaz a reproduktív szempontból aktív népességből kerül ki. Ha a 15–45 éves nemzetrészre figyelünk, azt kapjuk, hogy a nagy háború előtt kb. 8,5 milliós volt ez a szegmens, most viszont csupán 4,04 milliós. Ha ehhez arányítjuk az akkor elveszített 1,4 milliót, illetve a mostani 570 ezret, akkor tárul fel előttünk a demográfiai szakadék igazi mélysége. Összehasonlíthatatlanul nagyobb veszteség a mai félmillió, mint az akkori másfél.

A mai lakosság már elöregedett, megállíthatatlanul öregszik tovább, ráadásul a szociális rendszer, mindenekfelett a felosztó-kirovó nyugdíj félreérthetetlenül jelzi: eddig, és ne tovább! Kovács Imre 1938-as megállapítása megint érvényes.

A szerző esszéista

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.