idezojelek

Újratervezés adventben

A halál előfeltétele a születés, ami a karácsonyi csoda lényege, és amire adventben készülhetünk fel.

Borsodi Attila avatarja
Borsodi Attila
Cikk kép: undefined
2021. 11. 28. 10:02
Fotó: Friedemann Vogel

A koronavírus-járvány tavaly év eleji megjelenése és elterjedése hatalmas félelemmel töltötte el az emberiséget. Az alapján, amilyen hatást a pandémia gyakorolt a világra, sokan azt remélték, hogy feladjuk a korábbi, elhibázott életünket. Lelassítunk, elgondolkodunk azon, hogy mit rontottunk el, a rossz gyakorlatokat nem folytatjuk, a mindennapok során pedig a globálistól a lokális felé fordulunk. Abban reménykedhettünk talán, hogy felértékelődnek majd az emberi kapcsolatok, megtanuljuk értékelni a pillanatok örömeit, amelyeket a folyamatos rohanás közben nem vettünk korábban észre, és ha mégis, akkor nem értékeltük azokat. Szép reményeket fűztünk a jövőhöz, de sok szempontból minden maradt a régiben. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élet azonban azért is szép, mert a hibák jelentős része kijavítható, és a legtöbbször megvan a lehetőség az újrakezdésre. Az újratervezést elindíthatjuk év közben is, de az adventi, a karácsonyi előkészület erre is kiváló lehetőséget nyújt. Ezekben a hetekben kiváltképpen megkapjuk az esélyt arra, hogy elcsendesedjünk, önvizsgálatot tartsunk, és a lényeg felé forduljunk. S hogy mi adventben a lényeg? Nekünk, keresztény embereknek, egyértelműen az ég felé kell tekintetünk, és a Megváltó születésére kell felkészülnünk. Nagyon szép dolog a kertek, a házak feldíszítése, jó, ha gyönyörű adventi koszorút készítünk, és ha szeretteinknek csodálatos ajándékokat vásárolunk karácsonyra, de ezek mind addig hasznosak, és addig szolgálják az érdekeinket, amíg a lényegről nem vonják el a figyelmünket. 

A túloldal, a globális háttérhatalom, az ateista világ éppen azon dolgozik, hogy az arányok felboruljanak. A reklámokkal, a különböző kampányokkal azt sugallják, hogy az készül fel igazán karácsonyra, aki még a kéményre is kültéri világítást tesz, aki vagyonokat költ az adventi dekorációra, és aki már lehetőleg szeptemberben elkezdi megvásárolni a karácsonyi ajándékokat, és súlyos összegeket költ azokra. Az adventben és karácsonykor sugárzott filmeket nagyrészt már régen deszakralizálták, szó nincs azokban Jézus Krisztusról, az Istenről vagy a Szent Családról. Sőt, mint ahogy a norvég példa mutatja, a szegény gyermekek jótevőjéből, a Mikulásból is homoszexuális celebet faragnak. Mindig egy kis lépést tesznek előre, ütközésig, és ha meggyengül az ellenállás, akkor tovább támadnak. A cél az, hogy egy deszakralizált, atomizált társadalomban éljünk, a reklámokból, érzékenyítő kampányokból informálódjunk, és akkor gyökér nélküli, tökéletes fogyasztóként kiváló alanyok leszünk a nagypályás játékaikhoz. 

Nekünk, keresztény, polgári gondolkodású magyaroknak aligha ezt az utat kell járnunk. Ha megtennénk, akkor elesne az utolsó védvonal is. Nekünk adventben éppen ezért ki kell jelölni a célt, és az oda vezető úton kell járni. Tudatosan kell keresnünk a perceket, fél órákat az elcsendesedésre, és ha sikerül elvonulni a rohanó világ zajai elől, akkor tekintsünk magunkba, figyeljünk a belső hangokra! Mindig tartsuk szem előtt, hogy nem egyedül, hanem közösségben élünk a Földön, az életünk pedig sosem lehet öncélú. S ne felejtsük el azt sem, hogy születésünket nem magunknak köszönhetjük, az életünk ajándék mindannyiunk számára. 

S nekünk, akik hiszünk a földi élet lehetséges égi folytatásában, a megváltás ígérete hatalmas reményt ad. A megváltás ígéretére húsvétkor, Jézus Krisztus halálakor és feltámadásakor emlékezünk. A halál előfeltétele a születés, ami a karácsonyi csoda lényege, és amire adventben készülhetünk fel. Ne szalasszuk el a lehetőséget arra, hogy ez a mostani várakozás a lelki feltöltődésünket szolgálja, és törekedjünk arra, hogy az adventi elcsendesedés ne csak karácsonyig, hanem sokáig, akár élethosszig tartson!

Borítókép: Betlehem a kölni székesegyházban karácsony szentestéjén (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.