idezojelek

Háborús extraprofit, ami létezik

A profit elvonása nem vezet a gazdaság lassulásához vagy az infláció emelkedéséhez.

Cikk kép: undefined

A sikeres járvány- és válságkezelést köve­tően a kormány 2010 után ismét egy rendkívüli helyzettel került szembe. 2022-re rég nem látott globális politikai és gazdasági változásoknak lehetünk szemtanúi. A koronavírus-válság, majd az orosz–ukrán háború, illetve a kontraproduktív brüsszeli szankciók mindent felborítottak és gazdasági és inflációs válságot eredményeztek egész Európában. Az infláció elleni küzdelemként a nem az eurózónába tartozó EU-s országokban a jegybankok gyors és nagymértékű kamatemelésbe kezdtek, így nemcsak az áruk és szolgáltatások, hanem a hitelek ára is megemelkedett. 

A rendkívüli helyzet pedig rendkívüli döntéseket igényel. A háborús inflációhoz és költségvetéshez háborús adópolitika társul. Az extraprofitadó tekintetében egyfajta szakmai polemizálás alakult ki az elmúlt hetekben, írásommal szeretném eloszlatni a félreértéseket.

Az extraprofit létezik, nem egy „politikai nyilatkozat”, hanem egy létező abnormalitás, amivel általában a világgazdasági rendet felforgató válsághelyzetekben – világháború vagy olajembargók idején – lehet szembesülni. A közgazdaságtanban az extraprofit vagy windfall profit, a vállalati nyereség egy nagyon jelentős, váratlan, átmeneti megugrását jelenti. Az ilyen vállalati profit jelentősen meghaladja a múltbeli normákat és a jövőre vonatkozó üzleti tervekben szereplő értékeket. A vállalat ezzel a profittal előre nem tervez, de zsebre teszi. Az extraprofit legtöbbször kínálati szűkösség esetén jelenik meg, és egy egész szektorra jellemző, jelenleg itthon különösen az energia- és a bankszektorra. Ebben az esetben az árak hirtelen, rendkívüli emelkedése miatt a családok terheivel együtt a vállalatok profitja is számottevően megemelkedik. Ez a folyamat sokkszerű inflációt eredményez, jelentős megrázkódtatást okozva a családoknak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az extraprofitadó bevezetése során két ellentétes szakpolitikai cél ütközik: a piacbarát megközelítés, a vállalatok működésébe való beavatkozás elkerülése és a családvédelem, a családok terheinek csökkentése. Magyarországon ebben a háborús helyzetben kiemelten fontos a családok védelme, ami a teljes foglalkoztatottság védelmét, a nyugdíjasok védelmét, a családtámogatási rendszer védelmét, illetve a rezsicsökkentés védelmét jelenti. Háborús inflációt árstopokkal és ezt finanszírozó háborús extraprofitadóval lehet kezelni, ami egyben a költségvetést is segíti.

A tisztánlátás végett vizsgáljuk meg két ágazati példán keresztül, hogy miképpen keletkezhetett az extraprofit, mit adóztat meg a kormány.

Nézzük először az energiaszektort! 2021–2022-ben a világ nagy olajvállalatai nagyon jelentős, több esetben évi kétszáz százalékos profitnövekedésről számoltak be. Mindez annak köszönhető, hogy a globálisan irányadó Brent nyersolaj ára idén már több mint negyven százalékkal emelkedett, hordónként 130 dollár fölé. Bár azóta az árak csökkentek, de jelenleg is 110 dollár felett mozog a nyersolaj ára. Az olajipar nyeresége javarészt az olajkitermelés iparágból (upstream) származik, ugyanis a nyersolaj ára jóval nagyobb mértékben emelkedett, mint a felszínre hozás költségei. További extraprofit jött létre azáltal, hogy az olajipari vállalatok egy része a finomított olajtermékeik (downstream) árait a Brent nyersolaj árához kötik, azonban a termelésükhöz a Brentnél olcsóbb nyersolajat is használhatnak. Erre egy eklatáns példa a hazai Mol, ahol a finomításhoz nagyobbrészt az orosz Ural nyersolajat használják, így a békeidőkben jellemző hordónkénti öt dollár Ural–Brent árkülönbség 30-35 dollárra való emelkedése jelentős extrabevételhez juttatja a céget. Végül az olajszektorhoz köthető petrolkémia üzletág is soha nem látott profitot mutat, a vegyipari benzinből készített polietilén ára rekordokat dönt.

A gázkitermelő vállalatok esetében nagyon hasonlóan alakult ki extraprofit. A gázellátást érintő bizonytalanságok, valamint a járvány csillapodásával felpörgő kereslet miatt a gázárak a többszörösükre emelkedtek, jelenleg száz euró/megawatt óra közeli szintre, miközben a kitermelési költség ezt nem követte le.

A villamosenergia-termelő vállalatok extra­profitjának kialakulása összetettebb folyamat, hiszen azok fosszilis vagy nem fosszilis energiaforrásokat is használhatnak. A villamos energia és a földgáz ára nagyon szorosan együtt mozog, tehát a termelés emelkedő költségét könnyen beárazzák az eladási árba az áramtermelők. Ennél azonban sokkal lényegesebb szempont, hogy a nem fosszilis energiaforrásokat, mint a nap-, a szél- vagy az atomenergiát alkalmazó áramtermelők költségei nem emelkedtek jelentősen, míg a villamos áram ára már 220 euró/megawatt óra feletti, ami miatt nagymértékű extraprofithoz segítette a vállalatokat. Ezért indokolható gazdasági és méltányossági értelemben például a napelem-parkokra is extraprofitadót kivetni.

Most nézzük a bankszektort! Az infláció emelkedése sok jegybankot kamatemelésre kényszerít. A monetáris transzmissziós csatornák segítségével a jegybanki kamatok emelkedése meg is jelenik a hitelkamatok növekedésében. A főként látra szóló, „ragadósabb” lakossági betéti kamatok viszont nem emelkednek. Ezen betéteket sokszor core vagy stabil betéteknek is szokás hívni, árérzékenységük rendkívül alacsony, tehát mindegy, hogy magas vagy alacsony a jegybanki kamat, ezen pénzek nem mozdulnak meg, a megtakarítók ezeket jellemzően nem helyezik át.

Az eurózónában az Európai Központi Bank (EKB) jelenleg még nulla százalékponton tartja a kamatokat, így – negatív betéti kamatok híján – az eurózóna bankbetétein nem képződik extraprofit. Ezzel szemben a kelet-közép-európai országok gyorsan és nagymértékben emelik a jegybanki kamatokat, ami hozzájárul a bankszektor kimagasló eredményességéhez.

Kutatások szerint Magyarországon egy százalékponttal magasabb jegybanki kamatláb egyéb tényezők változatlansága mellett átlagosan 150-200 milliárd forinttal növeli a hazai bankszektor profitját. A bankok mindössze 0,3 százalékos hozamot fizetnek jelenleg a 13 ezer milliárd forint körüli lakossági betétállomány után, miközben ezt a pénzt minimum 6,75 százalékon tudják kihelyezni, az olló tehát szélesre nyílik, a kamatkülönbözet eléri a 6,45 százalékpontot. Persze a hitelkihelyezés és a betétbefogadás közötti kamatkülönbözet sosem nulla. A pénzügyi közvetítésnek, a megtakarítások beruházásokká történő transzformációjának, a reálgazdasági fogaskerekek olajozásának költsége van. Ez az elmúlt húsz évben átlagosan 2,5 százalékpont volt, magas inflációs közegben 3,5 százalékpont, de sosem 6,45 százalékpont. Mindez azt eredményezi, hogy bankok kamateredmé­nyein jelentős extraprofit keletkezik.

A piac védelme és a vállalkozás, piaci beruházásbarát működési környezet kialakítása és fenntartása továbbra is kiemelten fontos. 2010 óta bizonyítottuk, hogy mi nem vallunk marxista elveket: az adókat csökkenteni kell, az újraelosztás helyett pedig a munka adhatja meg a társadalmi felzárkózás esélyét. A munka-, tanulás-, tudás-, azaz teljesítményalapú gazdasági modellben a törekvő munkavállalók és a cégek is sokkal jobban járnak, mint 2010 előtt.

 

Míg a kommunizmus az állandósuló veszteségek rendszere, annak ellenpólusa, amit egyesek kaszinókapitalizmusnak is neveznek, az extraprofitok állapota. A profittal ellentétben ez a háborús extraprofit már káros, mert az ársokkok gyorsan, jelentős jövedelmet csoportosítanak át a családoktól egyes vállalatok felé extraprofitot eredményezve, az extraprofitadó pedig ezt a jövedelmet adja vissza.

Könnyen belátható, hogy a nem várt, „odafújt” profit elvonása nem vezet a gazdaság lassulásához vagy az infláció további emelkedéséhez. Ez részben azért van így, mert „könnyen jött, könnyen megy” alapon nincs mit kompenzálni. Másrészt a vállalatok túlzott áremeléssel történő reakcióját a hatóságok könnyen elháríthatják a lakossági szereplők védelmében.

A nem ideológiai, hanem pragmatikus gazdaságpolitikát folytató cselekvőképes államnak meg kell védenie a családokat az ugrásszerűen megemelkedő energiaárakkal, élelmiszerárakkal vagy a magasabb hitelkamatokkal szemben, miközben továbbra is beruházásokra ösztönöz. A védekezés a nagyhatalmak háborúja és az Oroszországnak, illetve a nyugati nagyvállalatoknak is extra hasznot hajtó brüsszeli szankciók miatt egyre több pénzbe kerül Magyarországnak. Ugyanakkor ez a pénz nem tűnt el, csak átalakult: valójában megvan, megjelenik egyes ágazatokban extraprofit formájában, amit lassan a főáramú közgazdaságtan képviselői is kezdenek észrevenni.

Nekünk az lenne persze a legjobb, ha nem lenne háború és értelmetlen brüsszeli szankciók, nem lenne energiaválság és élelmiszerválság, valamint felfutó infláció, mert akkor nem lenne extraprofit sem.

A szerző gazdaságfejlesztési miniszter

Borítókép: illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.