idezojelek

A félig nyúzott bakkecske, az Ábelesz-kóbelesz és egy kis pajzánság

Meséket hoztam.

Zelnik Bálint avatarja
Zelnik Bálint
Cikk kép: undefined
2023. 09. 29. 4:25

Kevés olyan nép van, melynek olyan óriási népdal- és népmesekincse maradt fent az idők folyamán, mint a magyarnak. Erre igenis büszkék lehetünk! Sőt a népmesék mind a mai napig gyerekkorunk szerves részei, hallgatjuk, olvassuk, nézzük ezeket a fantasztikus történeteket. Hála istennek, van miből meríteni, válogatni, ha csak Benedek Elek, Illyés Gyula vagy Kriza János gyűjtéseire, mesegyűjteményeire gondolunk. 

Bár felnőtt fejjel már kevesebb népmesét olvasunk, inkább felolvassuk őket gyermekeinknek, de valljuk be, minket is szórakoztatnak. Mindig katartikus élmény, ha a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz meglakol. Ilyenkor kicsit megnyugszik az ember, hogy még rendben mennek a világban a dolgok.

Aztán ott vannak a varázslatos tárgyak (például a terülj, terülj asztalkám vagy a mindent járó malmocska) és állatok (táltos paripák, repülő malacok). De a magyar népmesék egyik legkedveltebb gonosza a sárkány, és legyen akárhány feje, amiket, természetesen a hősnek mindet le kell vágnia, hogy legyőzhesse. Hogy mennyire szeretjük a sárkányokat, mutatja, hogy egy modern mesesorozatunk főszerepelőjévé vált az imádnivaló Süsü, aki állandóan azon kesereg, hogy neki – (népmesei) felmenőivel ellentétben – csak egy feje van.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy kevés olyan magyar ember van, aki annyi népesét hallott volna, mint én, lévén édesanyám Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes és népi mesemondó. 

Születésemtől fogva énekelt nekem, majd mikor már az értelem kicsiny lángjai megjelentek a szememben, mesélt is, sokat, volt olyan este, hogy nem is egyet.

Neki nem volt szüksége könyvre, hogy népmeséket mondjon, fejből tud a mai napig is több százat.

Írásom elején azt ígértem, meséket hozok önöknek. Az első egy olyan darab, mely a családunk legkedveltebbje, immár három generáció óta. Édesanyámnak és öccsének mesélte nagyapám, ebből a forrásból hallgathattam én is először, és még pár évig többször is, majd anyukám lett a „mondója” nekem, gyerekeimnek és a közönségnek. A mi változatunk így hangzik:

Mese a félig nyúzott bakkecskéről

Egyszer volt, hol nem volt egy nagygazda ember. Volt néki három ügyes fiacskája, akik sokat segítettek neki a mezőn, az erdőn és a gazdaságban. Volt neki egy bakkecskéje is, akit szeretett. Egyszer mondja a legidősebb fiának, hogy vigye ki a kecskét legelni a legjobb fűre, és friss patakvízzel itassa meg. A fiú úgy is tett, ám amikor este a gazda kérdezte a kecskét, hogy evett-e, ivott-e, a gamaly kecske azt hazudta, hogy sem nem evett, sem nem ivott. A fiút az apja jól elnáspángolta. Másnap a középső fiú vitte ki a kecskét, az is ugyanúgy járt, mint a testvére. Végül a kicsi fiú ment ki a kecskével, hiába vitte a legfrissebb fűre, itatta a forrás vizéből, a kecske ismét hazudott. Végül a gazda maga vitte ki a mezőre a kecskét, de este neki is azt mondta, hogy sem nem evett, sem nem ivott. Akkor elkapta a hazug állatot, nekifogott, hogy megnyúzza. Amikor félig már elkészült, a kecske kiszabadult, és elszaladt az erdőbe, ahol belebújt egy rókalyukba. Jött haza a róka, látja, hogy valaki van a házában, kérdezte: ki van a rókalyukban?  Én vagyok, a félig nyúzott bakkecske, a lábammal dübüdü, a szarvammal döfdöf, eredj innen, mert fellöklek. A róka megijedt,  farkát lába közé kapta, és rohant az erdőbe. Szembejött a farkas, azt szintén megijesztette a kecske, ő is megrémült, és szaladt a rókával. Találkoztak a medvével, azt is megijesztette a kecske, így hárman szaladtak. Szembejött velük a kicsi sündisznó, akinek elmondták nagy ijedelmük titkát. A süni visszament, kérdezte ő is: ki van a rókalyukban? Kecske mondta a mondókáját: a lábammal dübüdü, a szarvammal döfdöf, eredj innen, mert fellöklek. A süni összegömbölyödött, és begurult a lyukba, ahol jól összeszurkálta a félig nyúzott bakkecskét. A kecske kiugrott, és talán még most is szalad, ha meg nem állt.

Ha felmerül, hogy „magyar népmese”, biztos vagyok benne, hogy 

tízből kilenc magyar embernek A magyar népmesék című zseniális rajzfilmsorozat jut eszébe. 

Nem véletlenül, hiszen ez a világszínvonalú animáció hozta vissza újra a köztudatba a magyar népmeséket. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének százrészes alkotása megkerülhetetlen. Több szempontból is. Egyrészt visszahozta a képernyőre a magyar paraszti kultúrát, másrészt a filmművészetben is maradandót alkotott.  A legnagyobb tisztelet Mikulás Ferenc stúdióvezetőnek, ötletgazdának és Jankovics Marcell tervezőnek és rendezőnek ezért az örök csodáért. 

Bevallom, a rajzfilmsorozattal kapcsolatban fanatikus vagyok, és az a fajta rajongó, aki mindig belekezd egy felbukkanó darabba, hátha olyat láthat, amit eddig nem. Sose sikerül, de ha ott vagyok, újra megnézem a már többször látott részt.

Nehéz lett volna kedvencet választani, ezért kamaszkorú fiamat hívtam segítségül, aki szintén nagyon sokat látott a sorozatból. Egyből rávágta, hogy az ő kedvencei a Pinkó és az Ábelesz-kóbelesz című részek. Ez utóbbi nálam is előkelő helyre kerülne, ha tetszési listát kellene készítenem: van benne csodás átváltozás, cselvetés, királylány, hős fiúcska, sőt még maga az Ördög is. Nézzék meg velünk (újra)!

Édesanyám is gyűjtött meséket, holott ő a népdalkincs megőrzését és előadását tartotta szeme előtt, amikor elindult a határon túlra a magnójával. Elmondása szerint az egyik első népdalgyűjtő útja az erdélyi Magyarózdra vezetett, ahol Magyari István volt a kútfő. Amikor Pista bácsi kifogyott a dalokból, elkezdett mesélni – a magnó pedig bekapcsolva maradt. Amint ezek után már más adatközlőknél is.

Anyukám az előadásaiban nemcsak a magyar népdalkincs bemutatását tartja fontosnak, de mindig mesél is.

 Gyerekeknek szóló népmeséivel tátott szájasra varázsolja a jelenlévő kisebbeket, és a felnőtteknek szóló, pajzánabb mesékkel megnevetteti az idősebb generációkat. Ez a mese nekik szól:

Egyszer volt, hol nem volt, szép Erdélyországban, a Hargita aljában volt egy kicsi falu. Abban lakott egy nagygazda ember a feleségével és a fiával, Jánoskával. A gyermek nőtt, mint sövény alatt a gomba, majd leszerelt a katonaságtól. A szülei mind várták, hogy megházasodik, de János nem járt a lányok után. Az anyja örökké rágta az urát, hogy beszéljen a gyermekkel. Egy vasárnap délután meg is történt, s János azt mondta, hogy azért nem párosodik, mert az új asszony kieszi a vagyonból őket. Az apja azt hitte, nem jól hall, de az anyja is, aki a kulcslyukon hallgatózott. Kapta a csebret, ment a kútra, és szembejött vele a szomszédék lánya, Máriska. Szép, begyes leányka volt, aki régóta szerette volna, ha Jánoska megkóstolja a mézes bödönkéjét. – Mit búsul, Anna néni, talán vackorba harapott? – kérdezte a leány. – Hadd el! Itt van ez a bolond fiam, azért nem párosodik, mert fél, hogy a menyecske kiesz bennünket a vagyonból. – Ha elfogad menyének, én hat héten belül kendtek udvarán leszek. – Jaj, te lány, ha így lesz, én háromszor körbekerülöm a templomot térden állva. – Na, máris kezdheti – mondta Máriska. Másnap, amikor János indult a mezőre, Máris kiült a kapu elé a kicsi padra, és olyan furcsán, hangosan szedte a levegőt. – Mi bajod van, Máris? – kérdezte János. – Én éppen reggelizek, tudod, egy falás ételt nem tudok lenyelni, ettől a friss hargitai levegőtől eltelek. Így van ez délben és este is. János erősen elgondolkodott, ha ez a lány csak levegővel él, elveszem feleségül. Meg is volt a nagy esküvő, a nászéjszaka. Másnap Máris terített a reggelihez, és négy tányért tett az asztalra. – Minek a négy tányér? – kérdezte János –, mi csak hárman vagyunk, te meg szívjad a levegőt. – Hát kend az éjjel valami rést csinált rajtam, felül szívom be, a lábam között meg megy ki. No, attól kezdve éltek békességben, amíg meg nem haltak. 

Kedves olvasóim! Remélem, jól szórakoztak, és kedvet kaptak, hogy ismét elmerüljenek a magyar népmesék varázslatos világában!

A szerző a Magyar Nemzet online címlapszerkesztője

 

Borítókép: Képrészlet A magyar népmesék rajzfilmsorozat Ábelesz-kóbelesz című epizódjából (Forrás: MAFAB)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.