– Az idei aszályos nyár sokakat aggasztott, különösen azokat, akik kevésbé értenek a borászathoz. Ön szerint mennyire lesz hatással az idei nagy meleg az évjáratra és a borokra?
– Emiatt sokan korán kezdték a szüretet, mi is – itt a kunsági borvidék északi részén – augusztus elsején indítottuk, de voltak, akik már július végén nekiláttak a szőlő leszedésének. Eleinte mi is aggódtunk, de most már látjuk a borok fejlődését, és bizakodók vagyunk. A savakat nagyon óvatosan kellett kezelni, mert gyorsan elégnek, ha nem figyelünk oda. A borok végül szépek és teltek lettek, a termés mennyisége viszont inkább közepesnek mondható. A minőség azonban kiemelkedőnek ígérkezik.
– Tehát az évjárat minőségére nem volt negatív hatása annak, hogy előbb kellett szüretelni?
– Nagyon odafigyeltünk a szőlő érésére, a szüret megfelelő időpontjának megválasztására. A vörösborok kifejezetten ígéretesek lettek, ami külön öröm, mivel nem vagyunk kimondottan vörösboros vidék. Bár csökken a vörösbor fogyasztása is, reméljük, hogy ez a kiváló évjárat újra visszahozza a keresletet.
– Ha ezek az időjárási viszonyok tartósan fennmaradnak, hogyan lehet ehhez alkalmazkodni?
– Hosszú távon szükség lehet öntözésre, de ez jelenleg Magyarországon nagyon költséges lenne. Emellett fajtaváltásban is gondolkodhatunk, de ez sem rövid távú megoldás, hiszen egy szőlőültetvény öt év alatt fordul termőre. Mi is telepítettünk hét hektár Irsai Olivért, hiszen a magyar fogyasztók nagyon szeretik, de ha majd július közepén kell szüretelni, nagyon oda kell figyelni rá, hiszen alapvetően egy lágy, könnyed bort adó szőlő. Fontos lesz azoknak a fajtáknak az előtérbe helyezése, amelyek jobban megtartják a savakat.
– Önök milyen irányt jelöltek ki maguknak a borok terén? Fehér, rozé, vörös – melyikből van több, melyikből kevesebb a kínálatukban?
– A pincészetünk idén ünnepelte a 20. évfordulóját, ezalatt változtak a fogyasztói szokások is. Érdekes volt látni, hogy néhány évvel ezelőtt, a Covid előtti időszakban, a rozé után a vörösbor volt a második legnépszerűbb, megelőzve a fehéreket. Most viszont a rozé és a fehérborok szinte egyenlő keresletnek örvendenek, a vörösborok kicsit visszaszorultak a borivóknál.