Stílusosan a Kopárra tekintve kortyolgattuk a pincészet két gyöngyöző borát a fehér és a rosé Fricit. Bemelegítésként – írhatnám, de a 35 fokban nem szívesen emlegettük a meleget, inkább hűsítettük magunkat a jégbe hűtött italokkal. Idén tizennyolcadik alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége alkotta grémium, a tagok ajánlása alapján, az Év pincészete díjat.
Az elismerés különlegessége Gere Attila szempontjából, hogy éppen harminc éve ítélték neki a borászok Kossuth-díjaként is emlegetett Év bortermelője címet.
Nobilis Márton, az agrárminisztérium államtitkára köszöntőjében kifejtette, hogy a magyar – köztük a villányi – borászok kvázi diplomataként képviselik az országot kitűnő boraikkal: ha Gere Attila címkéje kerül egy palackra, abban kiváló bornak kell lennie. Ehhez kapcsolódóan Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke elmondta, hogy az Év pincészete díj nem pár év munkáját, nem egy személyt tüntet ki, hanem egy élet, egy család, egy kisközösség munkáját, mert ez egy mindenkire kiható értékteremtés. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hozzátette, hogy változnak az idők, változnak a fogyasztói szokások, de Gere Attila tartja a lépést.
Ez alkalommal különlegességekkel várták a meghívottakat, hiszen a pince zászlósborából, a Kopárból tartottak évjáratos kóstolót, a pincében pedig alkalmunk nyílt még hordós tételeket kóstolni.
Mindezek után ültünk le az Év pincészete 2024 díj nyertesével egy rövid beszélgetésre:
– Hova kerül az Év pincészete díj a már sok elnyert elismerés között?
– Nem csináltunk és soha nem is fogunk rangsort készíteni a díjaink között, az hogy kereken harminc éve megkaptam az Év bortermelője kitüntetést, nagy büszkeséggel töltött el. Most, hogy a szakmai grémium nekünk ítélte az Év pincészete díjat, ismét nagy öröm.
– Egy éven belül a három legrangosabb magyar borszakmai elismerés is Villányba került, hiszen Günzer Tamás lett az Év bortermelője, Bock József életmű díjas és önök lettek az Év pincészete. Jelent ez valamiféle villányi reneszánszt?
– Kicsit talán figyelmeztetik ezek a sikerek azokat, akik úgy vélekednek, hogy Villány „alszik”.
– Pincészete operatív irányítását már átadta a lányának, vejének. Mennyire volt ez nehéz?
– Régóta fontolgattam ezt. Bizalom nélkül ez természetesen nem működne. Andi lányom már húsz éve dolgozik a cégnél, teljes mértékben bízom benne.
– De még mindig az öné az utolsó korty, mielőtt késznek nyilvánítanak egy tételt?
– Az már régóta nem az enyém. Mikor egy borösszeállítás történik, például a Kopár, öten kóstolunk: a lányom, a vejem, két borászunk és én.
– Mit gondol arról, hogy a borfogyasztás visszaszorul a világban?
– A tapasztalatom az, hogy nálunk nem csökkent. (Nevet.) De hallom én is, hogy itatják a fiatalokkal a sok műitalt, és sajnos tény az is, hogy Magyarországon tíz év alatt a felére csökkent a borfogyasztás, fejenként 33 literről 17 literre.
– Az ön fogyasztói is a mostanság divatosabb fehér borokat keresik vagy megmaradtak a vörösbornál?
– Bízom benne, hogy ez változik. Ez időjárásfüggő is, hiszen az ilyen meleg időjárás elősegíti a könnyű fehér- és roséborok fogyasztását. De ezzel nincsen semmi baj, csak igyanak bort! A vörösbor nem a szomjat oltja, hanem egészséges és magas élvezeti értéke van.
– A fiatalok körében hallottam olyan hangot, hogy a bor az női ital. Mit szól ehhez?
– Aki ezt mondja, az biztos, hogy nem iszik bort. Vagy nem ismeri igazán, hiszen a bor egy komoly kultúra. A sörfogyasztók inkább a mennyiségre mennek, két pálinkától azért már megszédül az ember, míg ha ketten leülnek egy üveg bor mellé, hosszan élvezik az illatát, zamatát, beszélnek róla és legfeljebb 3,75 decilitert isznak meg fejenként.
– Ön milyen bort vesz elő a pincéjéből a nyári nagy melegben és milyet a vacsorához?
– Kánikulában a teraszon biztos, hogy olaszrizlinget vagy rosét, vagy inkább először olaszt, aztán rosét, akár fröccsként, de a Frici névre keresztelt gyöngyöző boraim is üdítőleg hatnak, vacsorához pedig általában Kopárt szoktam.
– Sokan aggódnak az idei termés miatt, hiszen nagyon meleg volt a nyár. Milyen lesz az idei évjárat?
– Az igaz, hogy az időjárás miatt két-három héttel előbb kezdtük a szüretet, de ahogy most erjednek a borok, egy szép évjáratra számítunk 2024-ben.
Az Év pincészete díj nyertesei az elmúlt tíz évben:
2024 Gere Attila Pincészete, Villányi borvidék
2023 Pannonhalmi Főapátság Pincészete, Pannonhalmi borvidék
2019 Günzer Tamás Pincészete, Villányi borvidék
2016 Patrícius Pincészet, Tokaji borvidék
2015 Frittmann Pincészet, Kunsági borvidék
2014 Koch Borászat, Hajós-bajai borvidék