idezojelek

Nyivákol a kézből etetett Telex

Hazát árulni idegen országok zsoldjában régi kommunista hagyomány.

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence
Cikk kép: undefined

„El a kezekkel a Telextől!” – harsogja a Telex minapi véleménycikkében. A gyanútlan liberális vagy kevésbé liberális újságolvasó pedig a címet látva azonnal a szívéhez kap, majd ijedten elkezdi falni a lap írását. Remegve futja át a teljes művet, közben gyöngyözik a homloka, kiszárad a szája, és annyira próbál koncentrálni, hogy még a Klubrádiót és az ATV-t is lehalkítja. Hiszen botrány van, óriási, újfent kitört a fasizmus, veszélybe került a sajtószabadság. Az a százszor-ezerszer elsiratott sajtószabadság.

Igen, igen, hazánk sajtójának a szabadsága egy egészen különleges hungarikum, olyan speciális valami, amely 2010 óta havonta megszűnik, de minimum végveszélybe kerül. Akkorába, hogy az ellenzéki sajtó önmaga haláltusájáról, kivéreztetéséről öles betűkkel, szemléletes címlapok segítségével számol be. A legbátrabb újságírók pedig dühösen, emelt hangon kérik számon tizensok éve hol Lázár Jánost, hol Gulyás Gergelyt, hogy miért nem válaszolnak a „független” sajtó kérdéseire, és miért olyan végtelenül gonoszak, hogy minduntalan betiltják az ellenzéki lapokat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyenkor a sajtót heti rendszerességgel tájékoztató miniszterek nyelnek egy nagyot, megpróbálják visszafojtani a kitörni készülő röhögésüket, és komoly arccal igyekeznek elmagyarázni a saját magukat betiltott, megfélemlített és bebörtönzött újságíróknak identifikált tollforgatóknak, hogy épp a huszadik perce beszélgetnek velük, és hogy ahol a becses Pulitzer-emlékdíjas kérdéseiket fel méltóztatnak tenni, az nem egy szigorúan őrzött börtön, hanem a Kormányinfó, ahol senki nem akarja őket se bántani, se megverni. Néha még kávét is kapnak. De válaszokat minden esetben.

De olyan vakmerő hírlapírókat is volt szerencsénk látni, akik hajnalban templomok meg magánlakások előtt fagyoskodva várták meg a magyar miniszterelnököt, hogy az egész galaxist foglalkoztató kritikus kérdéseiket feltehessék. Ugyanezek a figurák ­amúgy, ha épp nem a miniszterelnököt, a minisztereket, esetleg a kormánypárti politikusokat faggatják, akkor a Facebookon meg a lapjaik­ban szoktak arra panaszkodni, hogy nem tehetnek fel kérdéseket a miniszterelnöknek, a minisztereknek vagy kormánypárti politikusoknak. Ami pedig igen bántja és frusztrálja őket.

Hiszen ők mindösszesen a munkájukat szeretnék végezni, ami, meglátásuk szerint, nem az olvasók tájékoztatása, hanem a hatalom vég nélküli csesztetése, csuklóztatása, gúnyolása, rágalmazása és nevetségessé tétele. Amikor pedig valaki azzal próbálja szembesíti őket, hogy Budapest betegesen hazudozó főpolgármestere is úgymond hatalommal rendelkezik, mi több, hatalmi pozícióban szokott a szolgálati autója hátsó ülésen terpeszkedve szunyókálni, így a saját szigorú szakmai mércéjük szerint akár Karácsony Gergelyt is megpróbálhatnák kérdezgetni, például egy Budapestinfón, akkor fütyörészve arrébb sétálnak, és igen fontos, halaszthatatlan cipőnézegetési programjuk lesz.

Jómagam legutóbb Kötcsén szembesültem a honi sajtószabadság rettenetes helyzetével, amikor is a kúria utcájába befordulván minimum ötven habzó szájú ellenzéki riporter és fotográfus délceg alakja sejlett fel előttem. 

A kollégák amúgy egész álló nap zargathatták a meghívottakat, akik közül sokan készségesen a rendelkezésükre is álltak, türelmesen és kedvesen válaszolgattak az önmagukat önmaguk által betegre díjazó újságírókkal. Nekem amúgy kimondottan bátraknak, provokatívnak, jól tápláltnak és jól öltözöttnek tűntek. És mint azt fentebb említettem, meglehetősen szabadnak is.

A jelen levő rendőrök sem ütlegelték őket, nem lőtték ki a szemüket, nem vezényeltek lovasrohamot, mi több, segítették a munkájukat. No de a liberális, a jobboldali kormányt betegesen gyűlölő újságírókat a valóság a legritkább esetben szokta összezavarni, ők minden gátlás nélkül képesek arról értekezni, hogy nem kérdezhetnek, nem válaszolnak nekik, meg vannak félemlítve és természetesen be vannak tiltva. Illetve – és minden kétséget kizáróan ez a személyes kedvencem –, hogy ők mindentől függetlenek, kizárólag az igen tisztelt felvilágosult, a progresszióra, a demokratikus értékekre és a kormánykritikus gondolatokra szomjas olvasók támogatásaiból, mikroadományaikból tartják fent magukat és lapjaikat. Amelyek annyira igyekeznek függetlenedni mindentől és mindenkitől, hogy még hirdetéseket, reklámokat sem jelentetnek meg. Kormányzatit meg végképp nem.

A Telex meséje ugye erre az átlátszó sztorira épül. Köztudott, hogy a volt indexesek által alapított újság azt állítja magáról, hogy a több mint hetven munkavállaló fizetését, eszközöket, kamerákat, fényképezőgépeket, számítógépeket, telefonokat, költséges utazásokat és a szerkesztőség bérleti díját az olvasók önkéntes adományaiból finanszírozzák. Ami természetesen képtelenség.

Helyesebben, páros napokon erről hazudoznak, páratlanokon pedig kénytelenek bevallani, hogy 300 ezer eurót kaptam a cseh Sorostól vagy nagyjából 700 ezer dollárt az amerikai baloldaltól. Persze így sem jön ki a matek, a Telex a hazai és nemzetközi baloldal legfontosabb projektje, úgy ki vannak tömve dollárral meg euróval, mint a déli busz, a mikroadományok meséjét pedig csak néhány különösen buta és naiv liberális veszi. Tudják, ők azok, akik az afgán és iraki migránsokat szír agysebészprofesszoroknak hallucinálják, és akik minden hónapban drámai tekintettel, olyan, amilyen csak az önmaguk hatása alá került, rettenthetetlen forradalmárok arcára szokott kiülni, elutalnak öt-hat ezer forintot a Telexnek.

Ez a néhány fővárosi libsi minden bizonnyal teljesen őszintén azt hiszi, hogy az ő forintjaik nélkül napokon belül megszűnne a lap. Aranyosak. De ugye ott tartottunk, hogy a Telex önmagát siratja, mert a kormány végre megelégelte, hogy a honi ellenzék újságjait idegen országok és idegen országok balos oligarchái finanszírozzák, és az áldatlan állapotokat egy szuverenitásvédelmi törvény segítségével próbálnák megszüntetni. Nagyon helyesen.

Mert az mégsem járja, hogy a Nyugat a baloldali pártok pénzelése után a baloldali újságokat is megvette kilóra. Kézből eteti. Hazát árulni idegen országok zsoldjában persze régi kommunista hagyomány, ezen a területen döbbenetes rutinra tett szert az ellenzékünk,

de azért van egy határ, amit már nem szabadna átlépni, ami, ha mégis megtörténik, már tűrhetetlen. Hogy a HVG, a Telex meg a 444 Biden és Pressman urak üzenőfüzeteként funkcionáljon, és a magukat független szerkesztőségeknek hazudó lapok külföldi pénzből valljanak nap mint nap szerelmet a fenti uraknak, valamint folytassanak háborús propagandát és egyben felháborodott cikkek tucatjaiban harsogják, hogy a csodálatos, hibátlan, fiatalos, ruganyos léptű és baromi eszes Joe Bident szigorúan tilos kritikával illetni, hiszen a szövetségesünk; egyszerűen nem normális.

Az pedig végképp nem az, hogy a Telex mikroadományokról hazudozik, miközben felháborodott véleménycikkben hisztériázik, hogy a kormány el kívánja zárni a külföldi pénzcsapokat.

Borítókép: A Telex hírportál logója (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.