Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

idezojelek

Jogszabálysértés gyanúja a főpolgármester-választáson

Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon csak alig látható módon húzták át.

Magyar-Zsolnay  Attila avatarja
Magyar-Zsolnay Attila
Cikk kép: undefined

Rendkívül szoros eredményt hozott a 2024. június 9-i fővárosi főpolgármester-választás. Vitézy Dávid, az LMP által is támogatott civil főpolgármester-jelölt a szavazatok hivatalos összeszámlálását követően mindössze 324 szavazattal kapott kevesebbet, mint Karácsony Gergely, a DK, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek által támogatott baloldali polgármester. Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz–KDNP jelöltjének visszalépése jó döntés volt, a fővárosban olyan százezres nagyságú szavazóréteg is van, akik sem a Fidesz, sem a DK jelöltjeire nem szavaznának.

Vitézy Dávid a választás éjszakáján bejelentette, hogy a főpolgármesteri szavazólapok – kiemelten az érvénytelennek nyilvánított szavazólapok – újraszámolását kérik, 

tekintettel arra, hogy – a főpolgármester-választáson a rendszerváltozás óta eltelt voksolások történetében példátlanul – több mint húszezer érvénytelen szavazólapot adtak le.

Amennyiben kiderül, hogy akárcsak négyszáz érvényes szavazólap is található ezek között, az esetben Budapest főpolgármesterét nem Karácsony Gergelynek, hanem Vitézy Dávidnak hívják.

A választási eljárási törvény 193. § (2) bekezdése szerint érvénytelen az a szavazat, amelyet kiesett jelöltre, listára adtak le. Ugyanezen jogszabály 193. § (3) bekezdése azonban kimondja, hogy a szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapon a (2) bekezdés szerint érvénytelen szavazat is szerepel. 

A Nemzeti Választási Iroda a fentiek alapján még a választás napján azt a tájékoztatást adta, hogy érvényes az a voks, amelyen a kiesett Szentkirályi Alexandra mellett valamelyik, de csak egy versenyben maradt jelölt – jellemzően Vitézy Dávid – kapott szavazatot. Ha az újraszámolás eredményeként kiderül, hogy több mint 324 ilyen szavazat van, Vitézy Dávid megnyerte a főpolgármester-választást.

Az egyik budai szavazókörben magam is szavazatszámláló bizottsági tag voltam. Számos, jellemzően idős szavazó nem jól látta a vékony tollal, alig aláhúzott kiesett jelölt nevét. Akadt így is néhány érvénytelen szavazat, ahol kizárólag a kiesett jelöltre szavaztak. E választópolgárok nem figyelték a híreket, és nem látták a kiesett jelölt nevének és pártlogójának gyenge színnel történt áthúzását. 

Emiatt bizottságunk vastag filctollal kihúzta a kiesett jelölt nevét. A fővárosi szavazatszámláló bizottságok jó részében nem volt vastag tollas áthúzás, ezért gyanúm szerint ötezer és tízezer közötti érvénytelen szavazatot adhattak le Szentkirályi Alexandra nevére.

A fentiek miatt indokolt, sőt szükséges a főpolgármesterre leadott szavazatok, kiemelten az érvénytelen voksok ismételt megszámolása, amelybe a szoros küzdelem és a kiélezett politikai helyzet miatt a szavazatszámláló bizottságok mellett a helyi és fővárosi választási bizottságot is be kell vonni.

A szerző alkotmányjogász

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Háború a turulszobor ellen

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A Tisza elmosta a régi ellenzéket

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A Biden fiú ügyei a klánról vallanak

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.