Mindennapi mészárlás

A hét végén Chicagóban 14 embert mészároltak le. Az áldozatok többsége fekete volt, akiket feketék öltek meg.

2020. 06. 30. 6:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csendes, június közepéhez méltó hétvége volt Chicagóban. Péntektől vasárnapig 104 emberre lőttek rá, és 14-en haltak meg a szeles város utcáin. Ez arrafelé viszonylag nyugodtnak számít, főleg az egy héttel korábbi adatok fényében, amikor 150 célzott támadás 25 halálesetet jelentett. A világlapok ezekről már nem számolnak be – egyszerűen azért, mert annyira általános a hétvégi vérfürdő az Egyesült Államok nagyvárosaiban, hogy az a meglepő, ha csendesen telik a pihenés időszaka. Az áldozatok túlnyomó többsége fekete volt, akiket feketék öltek meg. Ez az információ nálunk nem jelent semmit, ott, Chicagóban nagyon sokat. Mert néhány héttel azután, hogy a minneapolisi tragédia megtörtént, a chicagói utcákon is tüntetők vonultak, természetesen azt követelve, hogy mondjon le a polgármester és vigye magával a rendőreit is. Hiszen a jelek szerint a fő probléma ott is a rendőri túlkapások sorozata, az utca népe pedig retteg az egyenruhásoktól.

A tapasztalat viszont azt mutatja, a rendőrség túlkapásaival együtt is sokat tesz azért, hogy a nagyvárosok ne váljanak hadszíntérré, ne tépjék cafatokká saját magukat, s ne az győzzön, akinek nagyobb fegyvere van. Hiszen nem az a kérdés, van-e. Mindenkinek van, ez az amerikai szabadságjogok egyike, ahogy a vallás megválasztása vagy a szólás szabadsága is alkotmányos alapjog. Akinek pedig van egy megfelelő méretű karabélya, az használja is, mint St. Louisban egy ügyvéd házaspár, ahol a férfi egy derék, katonai jellegű fegyverrel állt ki a tüntetőket figyelve, felesége pedig egy csinos-nőies maroklőfegyverrel egészítette ki a családi idillt. Tőlük aztán persze megijedt mindenki, az ügyvéd is bocsánatot kért, ahogy ez lenni szokott, és valahogy kiderült, hogy mindenki teljesen ártatlan, egyszerű állampolgár, aki retteg a többiektől. Ennek az eredménye 104 lövöldözés és a 14 gyilkosság egyetlen hétvége alatt, egyetlen nagyvárosban.

A feketék jogaiért tüntetők pedig ugyancsak arról beszélnek, hogy ők elnyomott kisebbségként várják el a többségi társadalom gesztusait, és a sajtó is úgy számol be minden megmozdulásról, mintha azt tiszta lelkű és politikailag nagyon képzett emberek részvételével tartanák. A valóságban konkrétan a csőcselék kapott biankó csekket, hogy tegyen azt, amit akar, űzze el a rendőrséget, a Nemzeti Gárdát, számoljon le haragosaival és ellenségeivel, senki nem fog később lecsapni a bűnösre. A kifordult értékrend következtében ma egyetlen bűnös közösség van, ez pedig a rendőrség, amelynek tagjai úgy kockáztatják minden nap az életüket, hogy a lakosság megvetése kíséri tevékenységüket, nem szolgálják ki őket a kávézóban, a fekete benzinkutas nem akasztja le a benzintöltő pisztolyt, ha megáll tankolni, az öntudatos aktivista pedig nácit mormol a bajsza alatt, ha elhalad a kékek mellett.

A felelős pedig feltehetően Donald Trump, a nagyvárosok alaposan meggyúrt eszű lakossága erről naponta ötszáz cikket olvashat, elfelejtve az egyén felelősségét, leöntve a személyes tetteket a nagypolitikai szósszal, azaz ha hátba lövöm a haragosomat a kocsiból, miközben ő az utcán sétál, az a fehérek miatt van, vezetőjük pedig Donald Trump. Visszaidézheti a demokrata aranykort Barack Obama vezetésével, amikor pontosan ugyanannyi rendőri túlkapás volt, mint most, ugyanúgy állig felfegyverzett emberek járták a városokat, csak akkor nem állt érdekében senkinek, hogy szobrok döntögetésével, boltok kirablásával és ismert szimbólumok betiltásával gyűjtsön szavazatokat. A hétvégi mészárlások áldozatai csak a statisztikákban fognak szerepelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.